שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    צילום: index open

    דבר אליי קוצ'ינית

    בשנות ה-50 הגיעו לארץ יהודי קוצ'ין והביאו איתם את האוכל המיוחד שלהם, שכולל הרבה מתכונים צמחוניים. אם מתחשק לכם לאכול אפם, פריפודה ונחשי קמח חומוס, קחו את הזמן, תשקיעו קצת ויש לכם ארוחת מלכים מהמזרח

    כדי להכיר עדה, או אפילו רק את השכנים שלכם, צריך לדעת מה אוכלים אצלם. במדינה שבה המטבח הוא הסממן העיקרי של קיבוץ גלויות ולכל עדה יש את המאכל שלה, ואבוי למי שיאמר ששלו יותר טוב, אין דרך טובה יותר להכיר את החברים שלך. משפחת מאיר, ממושב אביעזר שבמטה יהודה, שמתמחה בבישול קוצ'יני, פתחה את ביתה בפני חברים, וכשאלו התלהבו ודחפו, החליטה המשפחה להזמין גם מבקרים שהגיעו מחוץ למושב.

     

    קוצ'ין היא עיר גדולה במדינת קרלה שבדרום הודו, אבל אל תטעו לחשוב שמדובר באוכל הודי, וגם אל תעשו השוואה בין השניים. נירית מאיר, מבנות המשפחה, מספרת שבמטבח הקוצ'יני משתמשים בתבלינים שאינם נמצאים במטבח ההודי, כמו גרגירי כוסברה טחונים, שלאחר הטחינה עוברים קלייה מיוחדת, וכן בעלי בפלה (bepla), מרכיב דומיננטי במטבח הקוצ'יני - צמח שגדל בגינות הפרטיות ולא ניתן למצוא בסופרמרקטים. תוכלו לנסות לאתרו בשווקי התבלינים המיוחדים הפזורים בארץ, כמו ברמלה למשל.

     

    המטבח הקוצי'ני מבוסס על אוכל צמחוני, דגים ועוף. בקר לא תמצאו כל כך, וזה משום שמדובר בעניין של כיבוד הסביבה, אומרת נירית. הקהילה היהודית בקוצ'ין חיה בשלום עם ההינדים והמוסלמים בסביבתם - שכנות טובה לכל הדתות. בכפר שבו התגוררו הוריה, היתה שכונה מיוחדת של יהודים, שסומנה על ידי מגן דוד, כך ידעו האחרים שלא להיכנס ולהפריע את מנוחת השבת או החג. ובאותה מידה, היהודים ידעו שלא לפגוע ברגשות שכניהם.


    כלים מיוחדים ללחם (צילום: ענבל רוז) 

     

    העלייה הגדולה מקוצי'ן לישראל התרחשה בשנת 1954. העלייה התבססה על תחושת הציונות והקדושה, עד כדי כך היה חשוב ליהודים לעלות שהם התעקשו לשלם בעצמם על כרטיסי הטיסה ודחו את ניסיונות הסוכנות לסייע להם, הכל מתוך אידיאולוגיה. קהילות יהודי קוצ'ין התיישבו בנבטים, כפר יובל, ובעוד כמה מושבים באזור ירושלים. בשלב מסוים היו שבחרו לעזוב את המושב ועברו לעיר, אחת הערים בהן יש קהילה גדולה יחסית היא ראשון-לציון. הקהילות המרכזיות יושבות היום באזור ירושלים, נבטים ורמת אליהו.

     

    במטבח הקוצ'יני תוכלו למצוא כלים מיוחדים המיועדים לסייע בהכנת המטעמים, כמו כלי שנראה כמטחנת בשר המיועד ליציאת נחשי קמח חומוס (מתכון בהמשך) וכן כלים להכנת סוגי הלחמים השונים שמכינים.הכלים הגיעו עם העולים, ויש אף תושבים שהגדילו לעשות והמציאו פטנטים דומים לכלים הקוצ'ינים שיעזרו להם להכין את המאכלים.

     

    אם אתם רוצים לנסות את האוכל הקוצ'יני במטבח שלכם, מובטחת לכם הנאה, אבל כדאי שתדעו שצריך להשקיע. נכון, רוב המטבחים פדנטים ומצריכים חיתוך מדויק, כדי שהמנה תצא יפה, אבל זה שווה כל רגע, ואולי אפילו יקרב בין בני הבית. במשפחת מאיר, למשל, האם אחראית על המטבח, אבל יש להם המון סו-שפים שעוזרים לה, ככה מבשלים ונהנים יחד.

     

    "מסע מענג אל קוצ'ין" במושב אביעזר, הוא אחד מהמשתתפים בפסטיבל אוכל כפרי במטה יהודה הנערך בימים אלו ועד ל-26.3.

      

    פריפודה (קציצות עדשים)

    המרכיבים:

    1 ק"ג עדשים כתומות, מושרות במים פושרים למשך חצי שעה, מסוננות עד כדי ייבוש

    4 בצלים גדולים, קצוצים דק

    זר עלי כוסברה טרי, קצוצים דק

    חופן עלי בפלה (עלי קארי)

    מלח

    ג'ינג'ר

    פלפל חריף (אדום/ירוק)

     

    אופן ההכנה:

    1. טוחנים בכמה פולסים את העדשים עד לקבלת תערובת טחונה גס.
    2. מערבבים עם העדשים את שאר החומרים כולל התבלינים, לוקחים מעט מהבלילה ויוצרים קציצות בגודל הרצוי. מטגנים בשמן עמוק.


    קציצות עדשים (צילום: ענבל רוז) 

     

    נחשים (חטיפי קמח חומוס)

    את הנחשים יוצרים בעזרת מכשיר מיוחד שמוציא רצועות ארוכות של בצק, בדומה למטחנת בשר. למי שאן את המכשיר אפשר להעביר את הבצק דרך מטחנת בשר ידנית או דרך מסננת עם חורים גדולים

     

    המרכיבים:

    1 ק"ג קמח חומוס

    1/2 כוס שמן

    1 כף כמון

    1 כף אבקת ג'ינג'ר

    1 כוס גרגירי סומסום

    1 שקית אבקת אפייה

    1 כף מלח

    1 כף פלפל חריף

    3-4 כוסות מים ליצירת בצק דביק

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים סיר גדול עם כמות גדולה של שמן.
    2. מזלפים רצועות ארוכות של בצק לתוך השמן הרותח, הנחשים מוכנים כשהבצק צף למעלה.


    נחשים מקמח חומוס (צילום: ענבל רוז) 

     

    פסטלים ממולאים ירקות

    המרכיבים:

    לבצק:

    1 ק"ג קמח לבן

    1 כף מלח

    1/2 כוס שמן

    3 כוסות מים

    2 ביצים

    למלית:

    5 בצלים

    3 תפוחי אדמה

    1/4 כרוב לבן

    1 זר עלי כוסברה טרי

    1/2 חבילת עלי סלרי

    7 ביצים קשות

     

    אופן ההכנה:

    1. את שלל חומרי המלית קוצצים דק-דק, מטגנים בסיר עד לריכוך את תפוחי האדמה והכרוב, ומתבלים בכורכום, מלח ופלפל לפי הטעם.
    2. מערבבים יחד את כל חומרי המלית.
    3. מערבבים את חומרי הבצק וממנו יוצרים עיגולים קטנים.
    4. מרדדים את העיגולי הבצק ומניחים במרכזם כחצי כף מהמלית, סוגרים ומהדקים ומטגנים בשמן עמוק.


    כיסוני ירקות (צילום: ענבל רוז) 

     

    אָפַּם (לחם קוצ'יני)

    המרכיבים: 

    1 ק"ג קמח לבן

    1 חבילת שמרים

    1 כף מלח

    3 כפיות סוכר

    1 כוס סולת

    5 ביצים

    1 כוס שמן

    1 ליטר מים

     

    אופן ההכנה:
    1. מערבבים יחד את כל המרכיבים, ומניחים לבלילה לתפוח למשך כשעה.
    2. יוצקים כף אחת של מצקת מהבלילה למחבת ומשטחים את הבלילה כך שתכסה את תחתית המחבת. מטגנים עד שהבצק מוכן, כדקה לערך.


    לחם קוצ'יני (צילום: ענבל רוז)

     

    מסע מענג אל קוצ'ין - מושב אביעזר, ימי חמישי: 18:00-22:00, ימי שישי: 11:00-15:00 טלפונים: מעוז 052-5365021, נירית 052-5951787 

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מכינים את הלחם הקוצי'ני
    צילום: ענבל רוז
    מומלצים