שתף קטע נבחר

3 חודשים לאסון הכרמל – 81 כבאים לפני פיטורים

חברי ועדת הכספים אישרו העברה של 332 מ' שקל לכבאות, אולם שיקום המערך עדיין רחוק. בדיון נחשף כי עשרות כבאים עומדים לאבד את עבודתם. גפני: "הממשלה לא מעיזה לשנות את המבנה הארגוני, כנראה מפחד מפני חברי מרכז הליכוד"

ועדת הכספים אישרה בצהריים (ד') העברה של 332 מיליון שקל לתקציב השוטף ולתקציב הפיתוח של מערך הכבאות, אולם נראה כי שיקום מערך הכבאות עדיין רחוק. "הממשלה פוחדת להתמודד עם הבעיה האמיתית של מערך הכיבוי המפוצל בין איגודי הערים", אמר יו"ר הוועדה משה גפני. יו"ר ועד הכבאים יואב גדסי אמר כי 81 כבאים עומדים לפני פיטורים בגלל שהאיגודים שמעסיקים אותם לא קיבלו תקציב למימון שכרם.

 

  • הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

 

העברת 332 מיליון השקלים תתבצע מתקציב משרד הפנים ותקציב המשרד לביטחון פנים שקיבל את השליטה במערך הכבאות. גדסי לא קיבל תשובה לשאלתו, אם התקציב שהוועדה מעבירה למערך, מכסה גם את השכר החסר. הוא הזכיר כי טרם גויס אפילו כבאי אחד כדי למלא את הפער בין הרצוי והמצוי בכמות הכבאים.

 

התמונה שהצטיירה בדיון היא שהרפורמה יצאה לדרך בלי החקיקה הדרושה, כך שגם לנושא התקציב אין גיבוי חוקי. מערך הכבאות רק החליף בעלים וקיבל את פצצת הזמן של 20 איגודי הכבאות האזוריים שגם להבא הם יהיו כפופים לרשויות המקומיות ובעקיפין תלויים במשרד הפנים, כך שהמפעילים עלולים ליפול בין הכיסאות.


אסון הכרמל. הלקחים יופקו?

 

"הממשלה בונה את הרפורמה במערך הכבאות, כמו שהגששים בנו את הקפיטריה בטבריה", אמר חבר ועדת הכספים ח"כ חיים אורון (מרצ). יו"ר הוועדה גפני הוסיף כי "אנחנו רואים היום רק חושך בקצה המנהרה, ולא אור". לדברי אורון, "אם המבנה הקיים לא משתנה, לא חשוב מי האחראי עליו". ח"כ שלי יחימוביץ' טענה מנגד כי "הבעיה היא לא במבנה הארגוני, אלא במחסור בתקציב בציוד. רק עם ארגון לא מכבים שריפות".

 

"מקום לסידורים של ג'ובים"

גפני הוסיף ותקף את הממשלה. "היא לא מעיזה לשנות את המבנה הארגוני הזה כנראה מסיבה פוליטית ומפחד מפני חברי מרכז הליכוד", אמר. "כשאין החלטה על המבנה, איש גם לא מרגיע את הכבאים, שהם לא ייפגעו מהרפורמה". הביקורת של גפני הסתמכה על דברי חברת הכנסת פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) שטענה כי "האיגודים ותחנות הכיבוי שבשליטת הרשויות המקומיות הפכו מקום לסידורים של ג'ובים למקורבים פוליטיים".


הדיון בוועדת הכספים, היום.

 

יו"ר ועדת הפנים, חבר הכנסת דוד אזולאי (ש"ס), הוסיף כי "כל עוד נותר המבנה הקיים ואין חקיקה שתחייב את הרשויות המקומיות להמשיך בתקצוב מערך הכיבוי, לא יכול שינוי במצב, ולא משנה באיזה משרד מרוכזת סמכות הפיקוד".

 

גדסי אמר שהמצב החדש שמפיל את הכבאים בין הכיסאות הוא "חלק מהמגמה של האוצר לנצל את הרפורמה כדי לחנוק את הכבאים עד שיסכימו לוותר על זכותם להקים איגוד מקצועי. אחרת למה לא יושבים איתנו? מי שחושב שאנחנו עובדים בחינם, בעוד שבועיים יצטרך לגרוס את תכנית הרפורמה".

 

שרון עזריאלי, ממרכז השלטון המקומי אמר כי "היינו בעד הרפורמה, אבל לא לילד הזה התפללנו. המדינה עושה קיצורי דרך בצורה מקוממת והרפורמה תפגע בכל מערך הכבאות. לא דיברו איתנו אפילו על העברה מסודרת של האיגודים על עובדיהם ונכסיהם למדינה. וכשהדברים מתנהלים כך לא ברור מי יפעיל את המערך הזה בסופו של דבר".

 

"בחודש וחצי אי אפשר לשנות כלום"

המנכ"ל החדש של המשרד לביטחון פנים, יעקב גנות, סקר את מערך השליטה המתוכנן, אבל פרט למסגרת, התמונה הייתה מלאה חורים. הוא אמר בין השאר כי נושא גיוס הכבאים החסרים "טרם סוכם עם האוצר וסולם השכר בתהליכי למידה וגיבוש".

 

לדבריו, שיתוף הפעולה עם פיקוד העורף תקוע "בגלל הנחיות האלוף לא לרענן את המערכת עד לגיבוש הסופי"; שיתוף הפעולה עם המשטרה ועם חיל האוויר גם הוא עדיין בתהליכי גיבוש. רכש הכבאיות וחליפות הכיבוי מצוי בדיונים על פטור ממכרזים. בינתיים אושרה רכישת 28 כבאיות חדשות, אבל הן לא יגיעו לפני 2012. טרם אושר תקציב לרכוש 19 כבאיות שהוזמנו ממפעל שפשט את הרגל.

 

ח"כ יחימוביץ' התקוממה נגד דברי גנות לגבי העיון מחדש במבנה סולם השכר של הכבאים. "אתם מתעלמים מהסכם השכר שנחתם איתם רק לפני מספר חודשים כשאפילו הממונה על השכר באוצר, אילן לווין, שיבח את הכבאים שחתמו עליו".

 

גנות השיב למבקרי התנהלות הרפורמה, "אנחנו משתדלים לעשות את הטוב האפשרי. קיבלנו את האחריות רק לפני חודש וחצי ואנחנו צריכים להיות ערוכים קודם כל לקיץ שיבוא בעוד חודשיים וחצי, אחרת את מי יצלבו אם יתחדשו השריפות? רק אותי. אנחנו רוצים להקים רשות כבאות ארצית מלמעלה למטה, ולכן אמרתי שבמקום לבנות מנהלת חדשה עדיף לחזק ולייעל את הנציבות הקיימת כבסיס לעתיד ולהתרכז בינתיים בארגון הצד המבצעי והקמת מערך הדרכה והכשרה מקצועית.

 

"אבל בחודש וחצי אי אפשר לשנות כלום אלא רק לשפר. אני לא מצליח אפילו בזמן הזה לקבוע פגישות היכרות". באשר לנושא השכר הוא אמר, "חייבים לבדוק את סולם השכר עם האוצר, אבל לא אפר הסכמים". בתשובה לשאלה עד כמה הוא עצמאי בשטח, אמר "לא אתן לאף אחד להתערב בארגון ולהפוך אותי למטרת דמות".

 

  • הצטרפו לדף הפייסבוק של ynet כלכלה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כבאיות
צילום: הרצל יוסף
צילום: גיל יוחנן
יואב גדסי, בדיון היום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים