שתף קטע נבחר

לא זכות. חובה - הבוס חייב להפריש לכם פנסיה

ב-2007 חלה מהפכת פנסיה בישראל. צו הרחבה שהוחל על הסכם קיבוצי קבע כי המעסיק חייב לבטח את העובדים. נקבע כי בכל שנה אחוזי ההפרשה יעלו עד שב-2013 יחסוך העובד 15% משכרו. אך מה קורה אם המעסיק מסרב להפקיד?

רק בינואר האחרון היא התחילה לעבוד בחברה, וכבר תפסה אומץ וניגשה לירון, המנכ"ל, לספר לו עד כמה היא מרוצה מתפקידה כמתאמת פגישות... במהלך השיחה ציינה מאיה שהיא מרגישה שזה "מקום עבודה לחיים", ושאלה את ירון מתי הוא כבר מתחיל להפקיד לה את הכספים לפנסיה?

 

אבל את ירון, השאלה ממש הצחיקה. "לא מספיק שאת בסך הכל מתאמת פגישות, לא מספיק שאת עובדת בחצי משרה, את גם בקושי חודשיים פה! איזו פנסיה בראש שלך?", הוא אמר לה. מאיה מבולבלת: האם לא מגיע לה ביטוח פנסיוני כמו כולם?

 

פנסיה לכל עובד

בעבר, המעסיק היה יכול "לפנק" עובד מסוים בחיסכון לפנסיה, וזו הייתה נחשבת להטבה. כיום, לאור ההסכם הקיבוצי שנחתם בשנת 2007, והורחב בצו הרחבה על כלל העובדים במשק, למעסיק כבר אין בחירה, הוא מחויב לבטח את העובד שלו בביטוח פנסיוני.

 

לשם הסר ספק, מדובר בכל העובדים ובכל המעבידים בישראל, ולכן גם הבחור שאתה מעסיק במכולת, גם המטפלת שמגיעה אליכם בכל בוקר הביתה, וגם מאיה, שהיא "רק" מתאמת פגישות בחברה – כולם זכאים לביטוח פנסיוני לפי ההסדר שנקבע בצו, כל עוד הם נחשבים ל"עובדים" לפי דיני העבודה.

 

צעד זה נועד "לחנך" את השוק לחיסכון לשנות הפנסיה, והוא מסייע לעובדים הנמרצים של היום, שיצליחו לקיים את עצמם בכבוד גם לאחר גיל פרישה, כשהמשכורת תפסיק להגיע. זאת מאחר והקצבה שמשלם המוסד לביטוח לאומי לפורשים, אינה מאפשרת בדרך כלל קיום רמת חיים לה רגיל הפורש, ומי שאינו בעל נכסים עודפים או חסכונות גדולים, יהיה זקוק בהחלט ל"השלמת הכנסה" זו.

 

ומה לגבי עצמאים? נכון להיום החוק אינו מחייב אותם להפריש עבור עצמם כספים לפנסיה, אך רבים מהעצמאים דואגים לעתידם באמצעות הפקדה פרטית.

 

מבנה ההפקדות לפנסיה

ניתן לראות כי ההפקדות שמחויב המעסיק להפריש לפנסיה של העובד בנויות מ- 3 חלקים:

 

• החלק שהמעסיק מפריש לתגמולים (מוסיף 3.33% מהשכר);

• החלק שהמעסיק מפריש לפיצויים (מוסיף 3.34% מהשכר);

• והחלק שהעובד מפריש לתגמולים (משלם 3.33% מהשכר, ולכן ה"נטו" שלו קטן).

 

ההסדר שבצו קובע כי בכל שנה, החל משנת 2008, האחוזים הללו יעלו, עד שיתקבעו בשנת 2013. כך למשל, מי שהתחיל לעבוד השנה, יחסוך לפנסיה 10% משכרו בסה"כ; מי שיתחיל לעבוד ב- 2012 כבר יחסוך 12.5% משכרו, והחל מ- 2013 - 15%.

 

ואולם, שימו לב שלא מדובר על 10% מכל השכר. ההפרשה מתבצעת מחלק מהשכר בלבד, אותו חלק המוגדר כשכר בסיס ורכיביו הקבועים (כפי שמחשבים לפיצויי פיטורים). מדובר למעשה על רכיבי השכר הבסיסיים, ללא שעות נוספות, למשל, או בונוסים, ולכן, יכול להיות שאתם מרוויחים 8,000 שקל בחודש, אך מתוכם רק 6,000 שקל נחשבים כשכר לצורך הפנסיה, ומהם יחושבו שיעורי ההפקדה.

 

כמו כן קיימת תקרת מקסימום להפקדה (השכר הממוצע במשק, כפי שיהיה מעת לעת), ולכן אם שכרכם גבוה יותר, ההפקדה תתבצע רק מהחלק היחסי. כמובן שניתן לנהל מו"מ מול המעסיק ולדרוש הפרשות נוספות, אך זו תהיה הטבה, מעבר לחיוב החוקי.

 

הוראות ההסדר שבצו

  • גיל: להסדר זכאים רק עובדים גברים שעברו את גיל 21, ועובדות מעל גיל 20.

 

  • תקופת המתנה: עובד שמתקבל לעבודה ייאלץ להמתין במשך 6 חודשים, טרם תחול החובה לבטחו בביטוח פנסיוני לפי הצו (בעבר העובדים היו צריכים להמתין 9 חודשי עבודה).

 

  • עובד המתקבל לעבודה, ובאותו מועד הוא מבוטח כבר בביטוח פנסיוני כלשהו, על עובד זה לא תחול תקופת ההמתנה הארוכה, והוא יהא זכאי להמשיך את ההפרשות לביטוח שלו כבר מיום תחילת העבודה. ואולם, ההפרשות יבוצעו בפועל רק בתום 3 חודשים מתחילת העבודה, וזאת רטרואקטיבית ליום תחילת העבודה.

 

  • לעניין הסדר פנסיוני שכבר קיים – שימו לב:

 

א. במידה ואין לעובד כל הסדר פנסיוני – יש לבצע ההפקדות לפי הצו.

 

ב. גם אם יש לעובד הסדר פנסיוני אחר, בתוקף, אך תנאיו נחותים מתנאי ההפקדה שנקבעו בצו (שיעור הפרשות נמוך יותר) - עדיין יש להפקיד עבורו לפי תנאי ההסדר הקבועים בצו.

 

ג. אך אם ההסדר הקיים של העובד מיטיב עימו (דהיינו, תנאיו טובים יותר מתנאי ההסדר הקבוע בצו, מעניק אחוזי הפרשות גבוהים יותר), במקרה זה צו ההרחבה לא יחול על העובד, והמעסיק ימשיך עבורו את ההסדר המיטיב הקיים. ואכן, בענפי תעסוקה רבים (חברות כח אדם, יהלומים, ניקיון ותחזוקה, ורבים אחרים), חובת ההפקדה לפנסיה היא בשיעור גבוה מזה המחויב בצו, ואז הצו אינו חל.

 

ד. שימו לב שכאשר מדובר בעובד חדש, שמבקש להפעיל הסדר מיטיב שהיה לו בעבר, המעסיק החדש אינו מחוייב לתנאי ההסדר המיטיב שלא הוא העניק, ושלא חל עליו מכח חוק. המעסיק החדש יבטחו לפי תנאי ההסדר הנדרש בצו, והעובד יוכל לנהל מו"מ על השלמת הסכומים.

 

משרה חלקית

ומה לגבי מאיה, שעבדה אצל ירון במשרה חלקית? גם למאיה עומדת הזכות המלאה לביטוח פנסיוני, וזאת מאחר ואין תנאי של היקף משרה מסוים. ואולם, ברור כי ההפקדות שיבצעו ירון ומאיה ייגזרו מהמשכורת הנמוכה יחסית של מאיה, ולכן הפנסיה לה תהא זכאית תהא נמוכה יותר. מאיה תצטרך גם להמתין 6 חודשים, כאמור.

 

שימו לב שמי שעובד במספר משרות חלקיות, אצל מספר מעסיקים במקביל, יכול לבקש שכל ההפקדות מכל המעסיקים יופקדו בקופה אחת, וכך לצבור יותר זכויות באותה קופה.

 

כשהמעסיק מסרב לשלם

ועכשיו עולה השאלה, מה קורה כשהמעסיק יודע, אך בכל זאת בוחר להתעלם מהצו ואינו מבצע הפקדות לפנסיה? או לחילופין, במקרה בו המעביד מפריש סכום קטן מהקבוע בצו? או במקרים בהם המעסיק מנכה את הסכומים משכר העובד, אך לא מעביר אותם בפועל לקרן הפנסיה?

 

בכל המקרים הללו יש להתרות במעסיק, בכתב, ולהבהיר לו כי אתם מודעים לזכויותיכם, שנפגעו. במידה ולא ייטיב את דרכיו, ניתן לפעול להתפטרות בדין פיטורים, וזאת לפי השלבים הקבועים בחוק והמתוארים כאן.

 

כמו כן, ניתן להגיש תביעה כנגד המעסיק בגין אי ביצוע ההפרשות, ואף כנגד קרן הפנסיה עצמה במקרים מסוימים. מכל מקום, מומלץ לשמור את כל המסמכים והדו"חות שאתם מקבלים בדואר ומהעבודה בתיקייה מסודרת, ומעת לעת לבצע בדיקות. ייתכן ותגלו הפתעות שפוגעות בתשלומי הפנסיה העתידיים שלכם, ותשמחו לפעול לפתרונן כבר היום.

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

 

למאגר פסקי-הדין ודיני העבודה המלא: www.lawdata.co.il

 

למאגר דיני העבודה: http://www.koloved.net


פורסם לראשונה 04/03/2011 14:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישנה תקרת מקסימום להפקדה לפנסיה
צילום: Index Open
מומלצים