שתף קטע נבחר

צילום: אלכס קולומויסקי

השר לשעבר בנימין בן אליעזר נפטר בגיל 80

בן אליעזר, שעלה מעיראק בגיל 14, שירת כ-30 שנה בצה"ל. הוא שימש כמפקד סיירת שקד והשתחרר כתא"ל. בין היתר כיהן כשר הביטחון ויו"ר העבודה. לפני שנתיים היה מועמד לנשיאות, אך פרש על רקע חקירותיו שהובילו להגשת כתב אישום נגדו

 

 

השר לשעבר, ח"כ בנימין בן אליעזר, מהפוליטיקאים הבולטים בישראל בשלושת העשורים האחרונים, הלך היום (א') לעולמו והוא בן 80. בן אליעזר אושפז בשבועיים האחרונים במחלקה לטיפול נמרץ כללי באסף הרופא, ובימים האחרונים, בעקבות עדות לבעיה לבבית, הועבר להמשך טיפול ביחידה לטיפול נמרץ לב. הוא נפטר מדום נשמתי שהוביל לקריסת מערכות.

 

היום אחר הצהריים הודיע המרכז הרפואי איכילוב, לשם הועבר בן אליעזר, על מותו של יו"ר מפלגת העבודה לשעבר, ששימש בעבר בין היתר כשר הביטחון. בן אליעזר הותיר אחריו אישה, דולי, חמישה ילדים ונכדים רבים. משפחתו של בן אליעזר הודיעה כי תתרום את קרניות עיניו.

 

 

בן אליעזר נולד בשנת 1936 בעיר בצרה שבעיראק. כשהיה בן 14 עלה לארץ. בשנת 1954 התגייס לצה”ל ושירת בחטיבת גולני כחייל וכקצין. במלחמת ששת הימים היה מפקד סיירת שקד בפיקוד הדרום. שנה לאחר מכן נפצע בהתקפה ירדנית על המסוק שטס בו.

בן אליעזר בשירותו הצבאי ()
בן אליעזר בשירותו הצבאי

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

עם עזר ויצמן והרמטכ"ל רפאל איתן (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
עם עזר ויצמן והרמטכ"ל רפאל איתן(צילום: דובר צה"ל)

בנימין בן אליעזר ()
בנימין בן אליעזר
במלחמת יום הכיפורים היה סגן מפקד חטיבה, ולאחר המלחמה התמנה למפקד חטיבה מרחבית של צה”ל בגבול לבנון. באמצע שנות ה-70 מונה למפקדה הראשון של מפקדת אזור דרום לבנון ובתפקיד זה היה אחראי לפתיחת ”הגדר הטובה” בין ישראל ללבנון ולהקמת צבא דרום-לבנון. בשנים 1978-1982 היה מפקד אזור יהודה ושומרון.

 

בשנת 1982 השתחרר בן אליעזר מצה"ל. הוא שימש מזכ”ל מפלגת תמ”י (תנועת מסורת ישראל) שייסד אהרן אבו חצירא. שנה לאחר מכן קרא לו שר הביטחון דאז, משה ארנס, לחזור לצבא. בן אליעזר שירת כמתאם פעולות הממשלה ביהודה, בשומרון ובחבל-עזה. בשנת 1984 שוחרר מצה”ל סופית, בדרגת תת-אלוף, והצטרף לחיים הפוליטיים והציבוריים.

 

מהצבא לפוליטיקה

לקראת הבחירות ב-1984 הוא הקים עם עזר ויצמן מפלגה חדשה - יחד. לאחר הבחירות הצטרפה סיעה זו למערך. לאחר שמונה כחבר כנסת, בהם כיהן בין היתר כחבר בוועדת החוץ והביטחון, מונה בן אליעזר על-ידי יצחק רבין לשר השיכון והבינוי בממשלתו. בשנת 1994 יצא בשליחות רבין לתוניסיה, והיה השר הישראלי הראשון שנפגש לשיחה עם יו”ר אש”ף, יאסר ערפאת.

עם נשיא מצרים לשעבר, חוסני מובארכ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עם נשיא מצרים לשעבר, חוסני מובארכ(צילום: AFP)

עם השר לשעבר דוד לוי (צילום: שלומי כהן, אתר כיכר השבת) (צילום: שלומי כהן, אתר כיכר השבת)
עם השר לשעבר דוד לוי(צילום: שלומי כהן, אתר כיכר השבת)

עם בנימין נתניהו (צילום: פלאש 90) (צילום: פלאש 90)
עם בנימין נתניהו(צילום: פלאש 90)
 

לאחר שאהוד ברק ניצח את בנימין נתניהו בבחירות 1999 מונה בן אליעזר לתפקיד סגן ראש הממשלה ושר התקשורת. בהמשך הוא מונה גם לתפקיד שר הבינוי והשיכון. לאחר שברק הפסיד בבחירות ב-2001 לאריאל שרון, מונה בן אליעזר לתפקיד שר הביטחון. בתפקידו הוא תמך בהקמת גדר שתפריד בין ישראל ובין השטחים הפלסטיניים, אך האמין בהסדר מתוך משא-ומתן אשר יוביל להקמת מדינה פלסטינית.

 

בפריימריז ב-2001 במפלגת העבודה הוא ניצח את אברהם בורג בהפרש קולות קטן. אך לפני הבחירות לכנסת ה-16 בשנת 2003 - הביס אותו עמרם מצנע בפריימריז להנהגת התנועה. לאחר הבחירות הללו הרכיב שרון ממשלה נוספת ובתחילת שנת 2005 הוא מונה לשר התשתיות הלאומיות. לאחר הפסקה קצרה, הוא חזר לאותו משרד בתקופת כהונת ממשלת אולמרט.

עם אהוד ברק (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עם אהוד ברק(צילום: ירון ברנר)

בן אליעזר כשר ביטחון עם הרמטכ"ל משה יעלון (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
בן אליעזר כשר ביטחון עם הרמטכ"ל משה יעלון(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 (צילום: אסף רביץ, משרד הביטחון) (צילום: אסף רביץ, משרד הביטחון)
(צילום: אסף רביץ, משרד הביטחון)

 (צילום: אסף רביץ, משרד הביטחון) (צילום: אסף רביץ, משרד הביטחון)
(צילום: אסף רביץ, משרד הביטחון)

עם הרב יאשיהו פינטו (צילום: שלומי כהן, אתר כיכר השבת) (צילום: שלומי כהן, אתר כיכר השבת)
עם הרב יאשיהו פינטו(צילום: שלומי כהן, אתר כיכר השבת)

עם יו"ר יולי אדלשטיין (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
עם יו"ר יולי אדלשטיין(צילום: דוברות הכנסת)
בן אליעזר המשיך לשבת סביב שולחן הממשלה גם בממשלת נתניהו והפעם בתפקיד שר התעשייה המסחר והתעסוקה. הוא ליווה לא פעם את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לפגישות במצרים עם נשיא מצרים לשעבר, חוסני מובארק, איתו היו לו קשרים טובים מאוד.

 

בחודש ינואר 2011, לאחר שאהוד ברק הודיע על הקמת סיעת "עצמאות", התפטר בן אליעזר מהממשלה והפך שוב לחבר כנסת. בעקבות פרישת ברק הוא אמר, כי "רבין מתהפך בקברו". בן אליעזר החליט שלא להתמודד על ראשות מפלגת העבודה.

 

בחודש מרס 2011 הוא אושפז בבית החולים אסף הרופא, במחלקה לטיפול נמרץ - לאחר שלקה בחיידק בריאות. הוא אושפז בבית החולים אסף הרופא והרופאים אמרו כי נשקפה סכנה לחייו. כעבור כמה שבועות הוא התאושש ושוחרר מבית החולים. הוא אמר כי "הרופאים הביאו אותי מהמוות לחיים".

 

בן אליעזר המשיך בעשייה הציבורית ובינואר 2013 נבחר שוב לכנסת. בכנסת ה-19 הוא היה בין היתר חבר בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. ב-2014 הוא היה מועמד מפלגת העבודה לנשיאות המדינה, אך פרש מהתמודדות זו בעקבות חקירותיו במשטרה. בהודעה שפרסם אז הוא ציין כי "כנראה שעשו לי סיכול ממוקד".

 

אשתקד הוגש נגד בן אליעזר כתב אישום בגין עבירות שוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ועבירות מס. בין היתר טענה הפרקליטות כי הוא קיבל שוחד בסך 400 אלף דולרים כשכיהן כשר התמ"ת וכ-500 אלף שקל עבור רכישת בית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בן אליעזר. נפטר בגיל 80
צילום: AP
מומלצים