שתף קטע נבחר

נשים באסיה – האפליה מתחילה בשורשי התרבות

ציפיות החברה, חינוך וחקיקה מפלה – יום האישה הוא זמן טוב להזכיר שמצב הנשים ביבשת אסיה עדיין עגום. במפתיע, קרן האור היחידה מגיעה דווקא מכיוונה של סין, מולדתן של 11 מתוך 20 הנשים המצליחות בעולם מבחינה כספית. איך זה קרה?

היום (ג') חל יום האישה הבינלאומי. אומרים כי עולמנו הוא עולם של גברים, עולם שבו החוקים נקבעו לאורך ההיסטוריה בעיקר על ידי המין הגברי, ושנשים צריכות לעמול בו באופן כפול על מנת להצליח. המימרה הזאת נטבעה במקורה במדינות המערב, עם זאת ייתכן ובמזרח, או במקרה שלנו במזרח אסיה, המצב הזה נוקשה עוד יותר.

 

  • לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

קל לזהות זאת בחדרי הישיבות שבין סינגפור וקוריאה בהם עיקר המשתתפים הם גברים, או זאת במועדוני הלילה הגבריים שמהווים מעגלי עסקים, וכמובן במסורות המעלות על נס את האישה הצייתנית והגבר בעל העוצמה, ואף בחקיקה ובמבנה השפה.

 

אדוה אילון-פוש, מרצה ויועצת לעסקים ביפן שכתבה עבודת מחקר על נשות העסקים היפניות, מצביעה על כך שאת הגישה המפלה בין גברים לנשים ניתן לראות עוד מהבסיס התרבותי העמוק ביותר. במשפחה היפנית האישה אחראית על האוצ'י – הפנים של הבית והמטלות שבו, בעוד שהגבר אחראי על הסוטו – החוץ.

 

הדבר גורם לכך שמצד אחד האישה היא זאת שמחזיקה בכספי המשפחה ולמעשה מקציבה דמי הוצאות לגבר לטובת בילויים וקניות מזדמנות, אך כאשר בני הזוג מצויים במחיצתם של זרים, הגבר הוא בעל הדעה, עומד בחזית ומקבל את ההערכה.

 

דרכה של האישה נחסמת לצאת מהמעגל הזה הן על ידי ציפיות החברה והחינוך שהיא קיבלה, והן על ידי החקיקה היפנית שלא מקלה עליה את ההצלחה העסקית. אישה ביפן שהצליחה לטפס מעלה עושה זאת בזכות כישרון רב לצד נחישות וכוח רצון. תכונות שהאישה היפנית רוכשת באופן מיוחד לאורך החינוך שלה.

 

דור המנהיגות

יש מדינות בהן המצב אף קיצוני עוד יותר, כך למשל במדינות האיסלאם של מזרח אסיה: מלזיה, אינדונזיה, בנגלדש וברונאי, אך למעשה קשה להצביע ולו על מדינה אחת בה התרבות המקומית מטפחת את ההצלחה הנשית.

 

על אף כל זאת צמחו במדינות דוגמת הפיליפינים, פקיסטן, הודו ומיאנמר מנהיגות רבות ובעלות משמעות, אולי יותר מאשר במדינות המערב. מנהיגות אלה מבטאות דור ביניים של הצלחה נשית. אלה נשים שהצליחו מצד אחד בזכות כישרונן ונחישותן, אך מצד שני בזכות שמו של גבר שאת מורשתו הן המשיכו.

 

קוראסון, אלמנתו של המנהיג הפיליפיני הנרצח בנינו אקינו; אינדירה גאנדי, בתו של ראש הממשלה ההודי נהרו ונושאת שמו הנערץ של מהטמה גאנדי; מנהיגת פקיסטן בנזיר בהוטו, בתו של המנהיג זולפיקר עלי בהוטו וכמובן זוכת פרס נובל, מנהיגת האופוזיציה במיאנמר, אונג סן סו צ'י, בתו של הגנרל אונג סן שניהל את המשא ומתן לעצמאות בורמה מהבריטים.


בנזיר בהוטו, שילמה בחייה.

 

החדשה הטריה ואולי המרשימה מכל מגיעה בחודשים האחרונים מסין. סקרים של "הורון ריפורט", "פורבס" ו"סאנדיי טיימס" מצביעים על כך ש-11 מתוך 20 הנשים המצליחות ביותר בעולם מבחינה כספית הן סיניות. נשות עסקים שעשו את הונן בזכות עצמן באופן מלא לחלוטין.

 

דווקא בסין? כן, דווקא באותה ארץ בה מערכות היחסים הקונפוציאניות, המגדירות מי למעלה ומי למטה, חלות גם על יחסי גברים ונשים ויוצרות יחסי מרות בין הבעל לאשתו (או פילגשו), דווקא בסין בה הקיסר התגורר בעיר האסורה שאליה הותרו להיכנס נשים וסריסים בלבד, בה איש עשיר נמדד במספר הנשים והפילגשים שיש לו, ואשר בה קיסרים ומנדרינים היו בני המין הגברי, ותורת היין-ינאג מגדירה את האישה כאדמה תומכת ומזינה ואת הגבר כעץ מתנשא הצופה אל המרחק.

 

היתרונות שבמדיניות הילד היחיד

רק פעם אחת לאורך ההיסטוריה כולה הצליחה אישה להגיע בסין להיות שליטת המדינה, וגם זה היה לפני למעלה מאלף שנים. ליאור פריצקי, אנליסט בכיר בחברת מחקרי שוק בסין ומייעץ לחברות בינלאומיות שפוגש נשות עסקים סיניות רבות במסגרת עבודתו, אינו לגמרי מופתע.

 

פריצקי מכיר היטב את המסורת הסינית הקונפוציאנית שבה לאישה נועד התפקיד של שירות הגבר, אך יודע לציין כי דברים רבים השתנו בסין החל מהרגע בו עלה הקומוניזם של מאו צה-דונג לשלטון ב-1949 ונוסדה "פדרציית הנשים של כל סין". אם בשנה זאת היוו הנשים 7% מכלל כוח העבודה בסין, הרי שב-1992 זה הגיע ל-43%, הרבה מעבר לנתונים המקבילים בארה"ב וביפן לשם השוואה. משהו קרה לאורך התקופה בה הייתה סין מסוגרת מן העולם.

 

לדבריו, הגורמים שממשיכים לעודד זאת הלאה הם מדיניות הילד היחיד המשחררת את האישה מעומס הטיפול בילדים רבים לטובת עיסוקים אחרים, וכן המסורת המשפחתית הסינית המעמידה לרשות האמא את עזרתם של הסבים והסבתות. בימים אלה של המרוץ של בני הזוג אחר היואן, שירותי בייבי-סיטר של שני סבים ושתי סבתות מקלים באופן דרמטי על הקריירה הנשית בסין.

 

האם הפריצה קדימה של נשות עסקים בסין מבשרת עידן חדש לכלל הנשים באסיה? כנראה שלא כל כך מהר. כפי שתואר קודם לכן התרבות עדיין מטפחת את ההצלחה הגברית בכל מדינות מזרח אסיה.

 

לצד זאת, בהדרגה יותר ויותר נשים מצליחות לבנות את הצלחתן למרות כל אלה, בין אם בכוח הנחישות והרצון שהחינוך מטפח בהן במקור למען מטרות הבית, ובין אם על ידי המודרניזציה שנכנסת דרך האינטרנט ופייסבוק, דרך מהפיכות פוליטיות ודרך השתנות המפה החברתית והטכנולוגית, היוצרת צרכים חדשים ואפשרויות חדשות.

 

טל רשף הוא יועץ ומרצה לתרבויות ועסקים בסין , מאמן עובדים ומנהלים לרילוקיישן . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים