קרטון, לא מה שחשבתם
המעצב ניצן ברטלה החליט לקחת את הקרטון ולעשות ממנו גיבור-על עיצובי. במילים אחרות: המוצרים השובבים של קרום וקרמבו הם הלהיט הכי מסקרן וירוק (ויציב!) של חדרי הילדים והסלון. עוד סיפור הצלחה ישראלי? לגמרי
כמעט כל אחד מכיר את הסיטואציה הזו: צריך למלא חלל זמני בפריטים פונקציונליים כמו כסאות, כונניות וספריות. זו יכולה להיות דירה שכורה, חדר ילדים או סתם פינת עבודה.
גם אם זה נגמר בביקור באיקאה, הפריטים האלו עולים לא מעט כסף, שיילך לאבדון (או במקרה הפחות גרוע - לפינה עצובה בדירה החדשה או בדירת חברים) תוך שנה-שנתיים, במעבר לחלל אחר. האם באמת אין פתרון זול וירוק יותר מאשר לקנות סתם רהיטים? אז זהו, שמסתבר שיש, והוא מגיע מהכיוון הכי לא צפוי: ריהוט (יציב!) מקרטון. כן כן, קרטון. מה שאתם שומעים.

נראה כמו עץ, אבל מקרטון. שולחן וארגז אחסון של קרום
לא הקרטון מהסופר
"מבחינה שיווקית, זה אתגר גדול למכור קרטון", מסביר ניצן ברטלה, המעצב שעומד מאחורי חברת רהיטי הקרטון קרום.
"הקרטון נתפס בעיני רבים כחומר חלש עם הרבה מגרעות, והדימוי שלו הוא של חומר זמני, שלא עומד בפני עצמו, אלא משמש לאריזה או כתפאורה. אבל כשהתחלתי לעבוד איתו, הבנתי שיש לו יתרונות רבים. היכולת להדפיס עליו, הקיפול, הקומפקטיות שלו, המחיר, העובדה שהוא קל יחסית וגם האלמנטים הירוקים של המיחזור. החלטתי לנסות לשפר את הביצועים שלו כדי שאפשר יהיה להשתמש בו גם כמוצר לצרכן. כך קמה בעצם קרום".
ברטלה, אדריכל בהכשרתו שסיים את לימודיו בלונדון, החליט לעשות שינוי לאחר הלימודים ולהתמקד בעיצוב מוצרים בכלל ("תחום הרבה יותר דינמי לטעמי מאדריכלות", הוא אומר) ובפיתוח הקרטון כחומר גלם בפרט.
"אנחנו מפתחים שיטות עבודה וקיפול שממש מביאים את החומר הזה לדור הבא. זה לא הקרטון שמכירים מהעמדה בסופר, אלא חומר שעומד גאה מול כל מוצר פלסטיק או עץ אחר - כסאות שעמידים למשקל עד 140 קילו, מצופים ועמידים בפנים מים ונהנים מגרפיקה מיוחדת".

גם זול, גם יציב וגם יפה. משרד קרטון של קרום
חינוך לירוק
קרום קמה לפני 4 שנים וצברה תאוצה במהירות. מוצריה נמכרים ברשתות גדולות בחו"ל כטארגט האמריקאית ואמאזון באינטרנט. על אף שמדובר בחברה ישראלית, לארץ נכנסת החברה רק עכשיו, אך בהיקף מרשים: 3 חודשים מרגע הכניסה לשוק, מוצריהם כבר נמכרים בלמעלה מ-100 חנויות מתמחות בארץ.
הפריטים השונים מיוצרים מקרטון שכולל 60% חומר ממוחזר, והיקף המוצרים גדל מחודש לחודש.

כשהילדה גדלה - זורקים לפח המיחזור. טירת קרטון
טירות ירוקות
ומה נמכר בקרום? מתברר שהתחום המצליח ביותר של החברה הם רהיטים לילדים, מהסיבות הברורות - מחיר (הפריטים זולים מאוד) והעובדה שהם לא אמורים לשמש יותר ממספר שנים.
בתפריט: טירות, חוות וגם שולחנות. התמונות, כפי שאפשר לראות, מציגים פרטים שובי לב. "את המוצרים בונים ללא כלים ורק עם קליקים, יותר פשוט מאיקאה וכל אחד יכול. העובדה שאין צורך להיעזר באיש מקצוע מומחה להרכבה עוזרת גם למחירהסביר וגם לשיפור הקשר בין הורים וילדים שיכולים לחבר ביחד את המוצרים", אומר ברטלה וצוחק.
אנחנו מצידנו התלהבנו דווקא מהכסאות והספסלים היפים עם הדפס העץ. אלה מתומחרים בכ-150 שקלים ליחידה ומהווים גם תיבות לאחסון. שווה קיפול? בהחלט.

התלהבנו בטירוף מהשרפרפים. נכון יפים?
![]()