שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מכרזים לחימום מים בצה"ל: מעכשיו רק סולארי

ל-ynet נודע שמשרד הביטחון החליט, שכל מכרזי מערכות הסקת המים של צה"ל יחויבו להשתמש באנרגיה סולארית, לאחר שנים שפעלו על דלקים מזהמים. בכך יישר הצבא קו עם המגזר הפרטי, המחויב להתקין דודי שמש על פי חוק

בתום שנים של שימוש מזהם ובזבזני בדלקים - החליט משרד הביטחון שהגיע הזמן שצה"ל יישר קו עם הצרכנים הפרטיים: מעתה כל מכרזי מערכות הסקת המים של הצבא יחויבו להשתמש באנרגיה סולארית. כך נודע ל-ynet.

 

ההחלטה התקבלה בישיבה שהתקיימה השבוע בפורום איכות הסביבה של מחלקת הבינוי במערכת הביטחון, בה נכחו נציגי צה"ל, שירות הביטחון הכללי, המשטרה, התעשייה הצבאית וכן נציגי משרד התשתיות והוועדה לאנרגיה אטומית במשרד ראש הממשלה. 

 

בשיחה עם ynet אישר את הפרטים יהודה קולן, האחראי על איכות הסביבה במערכת הביטחון. "כל המכרזים העתידיים של צה"ל לבניית מערכות להסקת מים, יחויבו לעשות שימוש באנרגיה סולארית, ולהשאיר את הדלקים המזהמים כגיבוי בלבד. אין בכוונתנו לאשר מכרזי הסקת מים שלא יעשו שימוש באנרגיה נקייה", אמר קולן.

 

במשרד הביטחון מציינים שההחלטה נועדה לתקן טעות היסטורית, שכן בניגוד למגזר הפרטי המחויב על פי חוק לעשות שימוש במערכות סולאריות לחימום מים באמצעות דודי שמש - חובה זו פסחה על מתקני מערכת הביטחון עד כה.

 

לדברי קולן, פרט למערכות חימום המים העתידיות, מתכוון משרד הביטחון לקדם את הנושא גם בקרב המערכות הקיימות בשירות הצבא. "הכוונה היא להוסיף לכל מערכת חימום מים גם את האופציה הסולארית, כך שהדלקים המזהמים יישארו כגיבוי בלבד", הוא אומר.

 

השב"כ והמשטרה - מחוץ להחלטה

מבדיקת ynet עולה, כי רוב האנרגיה המשמשת למתקני ההסקה הקיימים בצה"ל מבוססת על גז (גפ"מ) מזוט קל וסולר, ורק חלק קטן מהם על חשמל. על פי נתוני משרד הביטחון, צה"ל עושה מידי שנה שימוש בכ-8,000 טון גפ"מ, בכ-1,000 טון מזוט ובכ-1,000 טון סולר לצורכי הסקת מים.

 

כך למשל, שתי מכבסות של צה"ל (האחת בטירה והשניה בתל השומר – י.ד) שורפות כל אחת בין 4-7 טון מזוט ביום. מזוט נחשב לאחד הדלקים המזהמים ביותר, שריכוזיו גבוהים פי 20 בהשוואה לגז טבעי. אך לא רק מכבסות נחשבות לצרכן מים מזהם. בפיקוד דרום בלבד, חבל הארץ שטוף השמש ביותר בישראל, פועלים כיום כ-400 מתקני הסקה באמצעות גז או סולר מזהמים.

 

"אפשר בהחלט לשלב מערכות סולאריות במתקני ההסקה הללו, במקום שבו השמש זורחת רוב הזמן, ולחסוך הרבה מאוד אנרגיה וזיהום אוויר", מדגיש קולמן.

 

ההחלטה מחייבת לעת עתה רק את מכרזי צה"ל, שכן אלו מאושרים על ידי משרד הביטחון. עם זאת, ההחלטה לא חלה על מכרזי הסקת מים של שירות הביטחון הכללי, המשטרה וגופים נוספים הפועלים במערכת הביטחון - שכן אלו אינם כפופים במכרזיהם למשרד הביטחון.

 

החזר השקעה בתוך 4 שנים

כמה צפוי לעלות המהלך? במשרד הביטחון השיבו כי מאומדן ראשוני, עלות הוספת מערכות סולאריות למתקני הסקה קיימים הינה כ-5 מיליון שקל. "המהלך צפוי לייקר את מתקני ההסקה בכ-50% בהשקעה ראשונית, אך החיסכון הצפוי בטווח הרחוק נאמד בכ-30 מיליון שקל לכל הפחות", כך נמסר.

 

מתחשיבים שבוצעו באגף הבינוי של צה"ל עולה, שהחיסכון בהוצאות השוטפות לאנרגיה יפצה על ההשקעה הראשונית ויחזיר את ההשקעה בתוך כ-4 שנים.

 

כיצד תשפיע ההחלטה ה"ירוקה" על פרויקטים גדולים של צה"ל? התשובה היא שההחלטה צפויה לחייב את כל המכרזים העתידיים, כולל בין השאר על פרויקט עיר הבה"דים המתוכנן בצומת הנגב. עם זאת, עיר הבה"דים הוא פרויקט שפועל בשיטת BOT למכרז - שיטה לפיה זכיין אחד ייתן מענה לכל השירותים הנדרשים בפרויקט.

 

בין הקריטריונים המרכזיים שהוגדרו למכרז זה מצוי גם הסעיף הסביבתי, ובתוכו גם סעיף האנרגיה. מכאן מעריכים במשרד הביטחון, שגם ללא ההחלטה הנוכחית - הזכיינים צפויים לשלב מערכות סולאריות לחימום מים בהצעותיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
דוד שמש
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים