שתף קטע נבחר

נשיא תימן נכנע ללחץ: "אפרוש עד סוף השנה"

הרג עשרות מתנגדי משטר בסוף השבוע ועריקתם ההמונית של בכירים בממשלו אופוזיציה, לא הותירו לעלי עבדאללה סאלח ברירה. "לא אעביר השלטון לידי הצבא", נשבע סלאח ואמר: "הנסיונות להפיל השלטון בהפיכה יובילו למלחמת אזרחים"

לאחר חודשיים של מחאה המונית, הנשיא נכנע ללחץ: נשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח, הודיע כי יפרוש מתפקידו עד סוף השנה הנוכחית. כך מסר היום (יום ג') דובר ממשלת תימן אחמד אל-סופי. אל-סופי סיפר לסוכנות הידיעות AP כי בפגישות שערך הלילה עם ראשי הצבא, בכירים במשטר ומנהיגי כמה שבטים, הודיע סאלח כל כוונתו לעזוב את כסאו. דובר הממשלה הוסיף כי סאלח נשבע: "לא אעביר את השלטון לידי הצבא".

 

 

מדובר בשינוי בעמדתו של סאלח, שעם פרוץ המהומות בתימן לפני חודשיים הצהיר כי אין בכוונתו להתמודד לקדנציה נוספת בבחירות שיתקיימו ב-2013. לא ברור עדיין אם מתנגדיו של סאלח יקבלו את הצעתו לפרוש עד סוף השנה הנוכחית, בהתחשב בעובדה שכוחות הביטחון שלו ירו למוות בלמעלה מ-40 מפגינים ביום שישי האחרון. בנאום שנשא בפני מפקדי הצבא אמר סאלח כי הניסיונות להשתלט על השלטון "באמצעות הפיכה" יובילו למלחמת אזרחים.


עשרות אלפים ברחובות חודשיים ברציפות, צנעא (צילום: רויטרס) 

 

"אלה שרוצים לעלות לשלטון דרך הפיכות צריכים לדעת כי הדבר לא בא בחשבון. המולדת תסבול מחוסר יציבות, תהיה מלחמת אזרחים, מלחמה עקובה מדם. הם צריכים לשקול את צעדם בזהירות", אמר נשיא תימן בנאום בפני מפקדי הצבא.

 

ההודעה על עזיבתו הצפויה של סאלח את השלטון נמסרה יממה לאחר הדיווחים כי הנשיא התימני איבד שליטה על שלטונו בעקבות עריקתם של כמה ממקורביו לשורות האופוזיציה.

 

בכירי הממשל ערקו לשורות האופוזיציה

אתמול הודיע קצין בכיר בצבא תימן כי הוא עורק לשורות האופוזיציה במדינה. העורק הוא הגנרל מוחמד עלי מוחסן, מפקד הדוויזיה המשוריינת מספר 1, ומי שנחשב לאחד היועצים הקרובים ביותר של סאלח. בעקבות ההודעה, מיהר צבא תימן לפרוש טנקים ומשוריינים ברחובות הבירה צנעא וסמוך לארמון הנשיאות. 

 

במקביל, רשת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" דיווחה כי גם סגן יו"ר הפרלמנט, חמיר עבדאללה אל-אחמר, שגרירי תימן בירדן, סעודיה וסוריה הודיעו אף הם על תמיכתם בדרישות מפגיני האופוזיציה וכך עשה גם מושל עדן, העיר השנייה בגודלה. עוד דווח על התפטרויות מגישים בטלוויזיה הממלכתית התימנית, שמסרבים "לשדר את ההודעות השקריות בנוגע למהפכה" ועל עשרות קצינים בדרגות זוטרות שערקו. 


נשים נגד הנשיא סאלח. צנעא (צילום: רויטרס)

 

השגרירים בירדן, סעודיה וסוריה מצטרפים לשגריר תימן באו"ם, 24 חברי פרלמנט ושלושה שרים שהודיעו שלשום על התפטרותם. בדומה ללוב, תימן היא מדינה שבטית, אך בשונה ממצבו של מועמר קדאפי מדיווחים לא רשמיים בתימן הצטיירת באחרונה תמונה לפיה סאלח איבד גם את תמיכת שבטו. 

 

לאורך החודשיים האחרונים ניסה סאלח להרגיע את הפגנות האופוזיציה נגדו. בתחילה הודיע כי אינו מתכוון להתמודד לקדנציה נוספת ב-2013, ואחר כך הכריז על נכונותו לשינויים חוקתיים ולממשלת אחדות לאומית. כל אלה לא הצליחו למתן את המפגינים הדורשים רפורמות פוליטיות ואזרחיות נרחבות.

 

סלאח, בן 68, נחשב לבעל ברית חשוב של ארה"ב במאבק בזרוע אל-קאעידה בתימן, הנחשבת זה תקופה ארוכה לזרוע פעילה במיוחד, העומדת בין היתר מאחורי ניסיון פיגוע "חג המולד" במטוס נוורת'ווסט לדטרויט, הפיגוע בבסיס בפורט הוד וניסיון הפיגוע בטיימס סקוור בניו יורק.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האופוזיציה ניצחה? סאלח
צילום: רויטרס
לא ויתרו לנשיא. מפגינים בצנעא
צילום: AP
מומלצים