שתף קטע נבחר

חיפה כימיקלים מודה: המפעל סיכן את חיפה

המפעל המעבד חומרים מסוכנים היה בסכנת שריפה עקב שביתת העובדים השבוע - כך עולה ממכתב ששלח סמנכ"ל המפעל והגיע לידי ynet. ככל הנראה המפעל לא דיווח על הסכנות למשרד להגנת הסביבה. חיפה כימיקלים: המצב המתואר במכתב נכון ללפני 3 ימים - ‫‫המפעל כרגע במצב יציב

 

עובדי מפעל הכימיקלים, המעבד בין השאר אמוניה, השביתו השבוע את המפעל בצורה לא מבוקרת וסיכנו בכך גם חיי אדם וגם את הסביבה - כך לדברי הנהלת חיפה כימיקלים. העובדים השביתו את המפעל בתחילת השבוע לשמונה שעות, ומאז ההנהלה לא חידשה את הפעילות במקום בטענה שההשבתה גרמה לנזקים ולסיכונים לסביבה.

 

במכתב ששלח לפני יומיים סמנכ"ל המפעל, ניר יצחקי והגיע לידי ynet, נטען כי "שביתת הפתע" של 250 עובדי המפעל גרמה להשלכות סביבתיות ובטיחותיות חמורות, ולסכנת שריפה במפעל המייצר חומרים מסוכנים. החברה סירבה לומר האם יידעה את המשרד להגנת הסביבה בהתרחשויות. לדבריה, כעת המפעל במצב יציב ולא נשקפת סכנה בטיחותית או סביבתית.

 

"המפעל נמצא בסכנה מוחשית לדליקה"

עד כה נמנעה הנהלת חיפה כימיקלים מלמסור מידע לתקשורת על הפגיעה שגררה שביתת העובדים המוחים על תנאי העסקתם. אי מתן תגובה על הצעדים יוצאי הדופן של העובדים וכן חוסר רצון ההנהלה לספק הסבר לדרישתה מהעובדים שיחתמו על מסמך לפיו ישבתו אך ורק בתנאים שתכתיב היא - גרמו להרמת גבה.

 

מהמכתב ששלח הסמנכ"ל עולה שהסיבה לכך עלולה להיות חשש מחשיפה של פגיעות המפעל לצעדים דומים, של חוסר יכולתו למנוע אותם, והסכנות החמורות מאוד הנלוות לכך. כל אלו, עלולים לזכות לעינו הבוחנת של המשרד להגנת הסביבה ולהקשות על פעילותה העסקית של חיפה כימיקלים.

 

"הפסקת פעילות מתקני הייצור במפעל בצורה "ברוטאלית" (ובלתי מבוקרת) גרמה, אכן, למרבה הצער, לתוצאות חמורות", כתב יצחקי. "התוצאה הייתה שהמתקן נמצא בסכנה מוחשית של היווצרות דליקה ומנהלי החברה נאלצים להמשיך ברגעים אלו בעצמם את פעולת הדילול, כדי למנוע סכנה זו".

 

יצחקי גם מזכיר במכתבו מקרה קודם: "יודגש כי בעבר גרם אי דילול נכון של הממס לדליקה במתקן, שכתוצאה ממנה נשרף המפעל כולו". כך תיאר הסמנכ"ל את השתלשלות הדברים: "היעדר המפעילים במתקן N, גרם לכך שהלחץ בצינור האמוניה עלה בצורה מסוכנת ונדרשה פעולה דחופה במתקן האמוניה כדי למנוע סכנה".

 

"עבירה חמורה על כללי איכות הסביבה"

מתוכן המכתב עולה גם, שהפסקת הפעילות במפעל גרמה סכנה לזיהום של נחל הקישון, שבימים אלה ממש נמצא בעיצומו של פרויקט השיקום שלו מהזיהום שגרמו שפכי המפעלים המזהמים באזור.

 

"הפסקת פעילות מתקני הייצור במפעל בצורה "ברוטאלית" (ובלתי מבוקרת) גרמה, אכן, למרבה הצער, לתוצאות חמורות... כתוצאה מן ההפסקה הלא מתואמת, המתקן התמלא בשפכים ואם אלו יגלשו לקישון מבלי שבוצעה פעולה הנטרול ("כיחוש הכוהל"), יגרם זיהום סביבתי ומדובר בעבירה חמורה על כללי איכות הסביבה", נכתב.

 

נזכיר שמפעל חיפה כימיקלים, שאחראי על 80% מזיהום המתכות בקרקעית בקישון עדיין מסרב להעביר את חלקו במימון פרויקט שיקום הנחל, שאמור לעמוד על 28 מיליון שקל. לטענת החברה היא מסכימה לשלם 3 מיליון בלבד בטענה שזהו חלקה בזיהום הספציפי שהפרויקט נועד לתקן.

 

על רקע העובדה שבחיפה כימיקלים לא לחוצים לממן את שיקום הקישון שניזוק מפעילות המפעל, בולט רצונה של ההנהלה לקבל כספים על הנזקים שנגרמו לחברה עצמה. במכתב מציין יצחקי, שחיפה כימיקלים שומרת לעצמה את הזכות "לנקוט בכל אמצעי חוקי שתמצא לנכון, לרבות תביעה אישית", בשל נזקי שביתת העובדים.

 

לדבריו, נדרשת "השקעה כספית גדולה ביותר של מאות אלפי דולרים כולל הפסדי ייצור עתידיים" בשל השבתת העובדים את פעולת המפעל. עוד הזהיר יצחקי ש"אם לא נקבל בטחונות כאלו (השבתה שמתבצעת באופן דומה -ג"ק), לא נוכל לחדש את פעילות המפעל ונאלץ להודיע על השבתת מגן".

 

נראה שהעובדים ייאלצו להיעזר באורך רוח אם לא יסכימו לחתום על המסמך המתיר שביתה רק בהתאם לתנאי ההנהלה. יצחקי מעריך שייקח כ"שבועיים ימים" עד שניתן יהיה לתפעל את מתקני המפעל.

 

חיפה כימיקלים סירבה לענות לשאלת ynet האם החברה דיווחה למשרד להגנת הסביבה על ההתרחשויות והסכנות החמורות. לדבריה, המצב המתואר במכתב נכון ללפני 3 ימים  ו"‫‫המפעל כרגע מופסק במלואו ובמצב יציב, ולא נשקפת סכנה בטיחותית או סביבתית".‬‬ עוד נמסר ש"‫‫כתוצאה מהעצירה הברוטאלית והלא מתואמת, שהתבצעה ע"י ועד העובדים, נדרשו המנהלים להתערב מיידית ולבצע בעצמם שלבים מסוימים בתהליך העצירה, וזאת בכדי למנוע סיכונים בטיחותיים וסביבתיים".‬‬

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "בזמן השביתה המשרד אישר ניפוק אמוניה למכליות כביש מהמסוף בנמל ולא מהמפעל עצמו, בתנאי שבזמן מילוי המיכלית יהיה במקום צוות חירום לטיפול בתקלה בנוסף לצוות הקבוע שיש במפעל, וזאת על מנת להפחית את הסיכונים". עוד נמסר מהמשרד, כי הם לא צופים הגדלת הסיכון לזיהום הקישון בשפכים.

 

תגובת העובדים: "העיצומים נערכו בצורה מבוקרת, תוך אבטחת בטיחות כל המתקנים. מתקן האמוניה לא הושבת והמשיך לפעול כרגיל. דברי ההנהלה מופרכים. העובדים ומשפחותיהם גרים בקרבת המפעל והם לא היו מעלים על דעתם לסכן את האנשים היקרים להם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיפה כימיקלים
צילום: ערוץ 2
בתי הזיקוק, חיפה כימיקלים
צילום: ערוץ 2
מומלצים