שתף קטע נבחר

צילום: AFP

השגרה חזרה, הפחד נשאר: בדרום שבו ללמוד

לא ברור אם המצב הביטחוני השתפר, אך הבוקר נגמר החופש לילדים. הרגשות בקרב ההורים מעורבים: "אף אחד לא מבטיח שלא תישמע אזעקה". כיפת ברזל תרגיע?

הפחד מפני רקטות מעזה לא נעלם בימים האחרונים, אולם עשרות אלפי תלמידות ותלמידים חזרו הבוקר (יום א') לספסל הלימודים ביישובים המאוימים. מנהלי בתי ספר באשקלון דיווחו על נוכחות כמעט מלאה, אך הרגשות בקרב ההורים והתלמידים עדיין מעורבים. על רקע תקיפת צה"ל הבוקר בצפון הרצועה, של חוליית מחבלים רגע לפני שיגור רקטה, גם אלו ששמחו לחזור לשגרה חוששים מה יהיה אם תישמע האזעקה.

 

 

"יש לי חברים שמפחדים לחזור", סיפרה עדן, בת 15, מכיתה י' בבאר שבע. "אתמול הייתה הרגשה כזו באוויר, וכולם אמרו שהולך ליפול עוד גראד. יהיו חסרים היום תלמידים בטוח. אף פעם לא יודעים מתי ייפול טיל, ויש כאלה שמעדיפים לא לבוא". עדן אמרה כי אם תהיה אזעקה בזמן הלימודים, לא כל התלמידים יידעו כיצד לנהוג. "במקלט אין מקום לכל השכבה שלנו ואמרו לנו להיצמד לקיר. לא נראה לי שזה יקרה".

 

"יש עדיין חשש שאם תהיה אזעקה ירמסו אותך תלמידים", אמר תלמיד אחר בבית ספר מקיף א' בבאר שבע, שבו התפוצצה לפני כשנתיים רקטת גראד באחת הכיתות. "כולם יהיו בפאניקה. ההורים גם דואגים. כשהייתה 'עופרת יצוקה' ונפל הגראד הראשון באשקלון, אבא שלי החליט לא להביא אותנו לבית הספר".


בי"ס באשקלון. "טוב ששבתנו, לילדים אין ביטחון" (צילום: זאב טרכטמן) 

 

גם ההורים שהביאו היום את ילדיהם ללימודים, לא עשו זאת בלי חששות. קלודין לוי מאשקלון תהתה מה השתנה משבוע שעבר: "אני לא שמעתי שהחמאס החליטו להפסיק את הירי, ואף אחד לא מבטיח לי שהיום לא תישמע אזעקה. אבל אמרו לו שחוזרים וגם הילדים שלי, שאחד מהם הפסיד מבחן די גדול במתמטיקה בשבוע שעבר, החליטו לחזור".

 

"הילדים אמרו לי בשבוע שעבר שהם לא רוצים ללכת לבית הספר כי הם מפחדים", סיפר ולדימיר מטטוב מאשקלון, "הם כבר היו בבית ספר כשהייתה אזעקה והם חוששים, ובצדק. גם הבוקר הם קצת פחדו, אבל כל החברים שלהם חזרו. אני מקווה רק שיהיה שקט".

 

"השביתה מסירה אחריות מהממשלה"

חלק מההורים מוצאים נחמה בפריסת הסוללה הראשונה של מערכת "כיפת ברזל" ליירוט טילים, שצפויה להיכנס היום לשימוש באזור באר שבע. אם לא יהיו אירועים בלתי צפויים, המערכת תוכל להתמודד לראשונה בזמן אמת מול הרקטות של ארגוני הטרור הפלסטיניים. "אני מקווה שזה יעזור", סיפרה סיגלית, אם לשני בנים בכיתה ח' ו-י"א מבאר שבע. "עכשיו אני הרבה פחות חוששת. בשבוע שעבר היינו בבית והילדים לא יצאו בכלל. היה מין פחד כזה באוויר, שהיה עוד גראד. גם היום החשש קיים".

 

ראשי היישובים באזור מוסיפים לדרוש לסיים את מיגון הבתים בעוטף עזה, וההורים חוששים לא פחות מהמיגון במוסדות החינוך. "אני לא מרגישה בטוחה כשהם בבית הספר, כי הכיתות לא מוגנות", הוסיפה סיגלית. "לילדים הורו להסתתר מתחת לשולחנות אם תהיה אזעקה וזה מדאיג מאוד, בייחוד בהתחשב בעובדה שב'עופרת יצוקה' נפל בבית הספר טיל".

 

"אני חושב שבכך שההורים לא שלחו את ילדיהם הם בעצם מסירים את האחריות מהממשלה ומעיריית אשקלון", סיפר אורן שני, ששלח את שני ילדיו ללימודים גם במהלך השביתה שהכריז ארגון ההורים. "כי הרי אין מיגון בבתי הספר, וביומיים הללו הילדים הסתובבו במרכזי הקניות והיו חשופים לירי. אם היה קורה משהו חלילה, הדם לא היה על ידי הממשלה אלא עלינו ההורים".

 

יש גם הורים שסבורים אחרת. "השביתה הייתה בהחלט מוצדקת וטוב ששבתנו, כי אין לילדים שלנו שום ביטחון בבתי הספר", ציין צבי צור, שגם ילדיו שבו היום לספסל הלימודים, "במקרה הטוב הם יתחבאו מתחת לשולחנות. אמרו לנו שיש מקלט בבית הספר, אבל עד שהם יגיעו לשם זה ייקח כמה דקות שאין להם. השביתה הזו נועדה ללחוץ על הממשלה, ואני מקווה שכך יהיה".

 

יצאו מהבית רק בשביל "האח הגדול"

הילדים אמנם זכו בימים האחרונים לחופש מהלימודים, אך המצב הביטחוני לא באמת אפשר להם לנצלו עד תום. עדן בית ה-15, בילתה שלושת ימים בבית, ודיברה עם החברות בפייסבוק ובסקייפ. "רק אתמול בערב יצאתי החוצה כדי לראות את הגמר של 'האח הגדול' בבית של חברה".

 

גם זוג אחים, תלמידי ז' ו-ח,' הגיעו היום לבית הספר בהתרגשות: "היה קצת משעמם בבית", הודה אחד מהם. לדבריו, את החופשה הכפויה מהלימודים הם ניצלו בעיקר לשינה ולמשחק במחשב - הכל בתוך המרחב המוגן. "החדר שלנו הוא הממ"ד", הסביר אחיו, "כשהייתה האזעקה בחמש בבוקר ההורים באו אלינו ונכנסו איתנו למיטה. האחות הקטנה, בת 7, באה לישון איתנו בשבוע שעבר על מזרון".

 

"האמת שהיה מפחיד, כי היו אזעקות", סיפר תום בן ה-12, שהיה בין הראשונים להגיע לבית ספרו בבאר שבע. "אחרי זה כבר התרגלנו וכל המשפחה ירדה לישון בממ"ד והפחד עבר. שמחנו כי לא היה בית ספר, אבל היום אני שמח לחזור לחברים. בשבוע שעבר דיברנו בסקייפ כמעט יום שלם ושיחקנו. עכשיו ניפגש באמת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תלמידים באשקלון. "במקלט אין מקום"
צילום: זאב טרכטמן
גראד בבאר שבע. "כיפת ברזל" תעזור?
צילום: הרצל יוסף
מומלצים