שתף קטע נבחר
צילום: index open

סתם יום של חול: ממולאים צמחוניים

מטרת המדור להכיר לכם את התפריט הצמחוני כדי שתוותרו על בשר לפחות יום אחד בשבוע. אבל לא תמיד חייבים להמציא את הגלגל מחדש, הנה שלושה מתכונים לממולאים המוכרים ללא הבשר, ועוד אחד מפתיע

ממולאים הם מסוג האוכל שתמיד אפשר לחדש, נשאר אורז מהתבשיל של אתמול ולא מתחשק לכם לחמם ולאכול? תרוקנו כמה קישואים, תוסיפו עוד קצת דברים לאורז, תמלאו, תבשלו והנה יש לכם מאכל חדש לגמרי, ומי בכלל זוכר שזה האורז מאתמול. יש אינסוף אפשרויות למילויים ואינסוף אפשרויות למה שאפשר למלא, הפעם החלטנו שלא לבלבל אתכם עם יותר מדי דברים מסובכים ובחרנו בדברים שיש לכל אחד בבית, בעיקר אם אתם חלק מאסכולת "שני צמחוני".

 

הנה ארבעה מתכונים שיכולים לשדרג את הארוחה שלכם או למחזר את השאריות של הארוחה מאתמול, אחרי הכל, ויתור על בשר ליום אחד בשבוע קשור גם לעובדה שאנחנו שומרים על הסביבה שלנו ירוקה יותר. המתכון הרביעי מיוחד בכך שהוא לא מצריך בישול, הוא קל להכנה, אפשר לגוון אותו בכל צורה שרוצים והוא נראה מצוין ואפשר להגיש אותו לאורחים עם מטבלים שאוהבים.

 

כרוב ממולא

מתכון באדיבות מסעדת גואטה

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

ראש כרוב גדול

חופן פטרוזיליה קצוצה

1/2 1 אורז שטוף

6 שיני שום כתוש

עגבנייה, חתוכה לקוביות קטנות

תפוח אדמה פרוס

2 בצלים קצוצים

1 קופסה (260 גרם) רסק עגבניות

1/2 ליטר ציר ירקות

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

 

אופן ההכנה:
  1. מרתיחים מים עם הכרוב עד שעלי הכרוב נפתחים ומופרדים אחד מהשני.
  2. את הבצל הקצוץ, פטרוזיליה, אורז, עגבניה, והשום מערבבים יחד בקערה ומתבלים קלות במלח ופלפל.
  3. מניחים את עלי הכרוב על משטח עבודה ויוצקים מהמילוי בקצה העליון ובזהירות רבה מגלגלים וסוגרים את עלה הכרוב כשבאמצע הגלגול מכניסים את קצוות העלה פנימה (כדי המילוי לא יזלוג החוצה).
  4. בסיר בישול מסדרים בתחתית את פרוסות תפוחי האדמה ויוצקים רסק עגבניות. מסדרים את הממולאים ומוסיפים את ציר הירקות. מביאים לרתיחה, מורידים לאש נמוכה וממשיכים לבשל כ-3/4 שעה.


כרוב ממולא (צילום: אולג פלידר)

 

תפוחי אדמה ממולאים בפתיתי סויה

את פתיתי הסויה אפשר למצוא בחנויות הטבע ובחלק מרשתות השיווק ניתן למצוא פתיתים או נתחים יבשים של סויה שבבישול מזכירים במרקמם בשר וניתן להשתמש בהם כתחליף לבשר טחון בקציצות, ממולאים או רטבים.

 

המרכיבים:

10 תפוחי אדמה גדולים

2 כוסות שבבי סויה

2 בצלים לבנים גדולים, קצוצים דק

3 שיני שום, קצוצות

3 עגבניות גדולות, חתוכות לקוביות

1/2 צרור פטרוזיליה, קצוצה דק

מלח

פלפל

פפריקה מתוקה

מים

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את תפוחי האדמה (מי שמעדיף, אפשר לקלף) ופורסים לרבעים או חצאים. מרוקנים כל חצי או רבע (אבל משאירים מספיק "בשר" של תפוח אדמה) כך שנוצרות סירות של תפוחי אדמה.
  2. במחבת גדולה מטגנים את הבצל ואת תוכן תפוחי האדמה עד להזהבה קלה, מוסיפים את השום למחבת יחד עם התבלינים ומטגנים למשך דקה.
  3. מוסיפים את העגבניות למחבת, מערבבים ומטגנים עד התרככות קלה.
  4. מוסיפים את שבבי הסויה ומערבבים.
  5. מוסיפים מים עד לכיסוי התבשיל, ומבשלים עד ליצירת רוטב סמיך. מתקנים תיבול.
  6. מניחים את סירות תפוחי האדמה על תבנית מרופדת בנייר אפייה, ממלאים כל סירה בתערובת.
  7. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות למשך כחצי שעה.
  8. לקישוט מפזרים מעל גבינת צ'דר ומקשטים בברוקולי, כמובן שלא חובה.


תפוחי אדמה ממולאים (צילום: shutterstock)

 

פלפל ממולא מג'דרה

המרכיבים (ל-6 מנות):

1 בצל

כף שמן

1/2 כוס אורז (מומלץ בסמטי מלא)

1/2 כוס עדשים חומות

צרור שמיר

2 עגבניות

1/3 כוס אוכמניות מיובשות

כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור

6 פלפלים אדומים

לרוטב:

1 קופסה קטנה (100 גרם) רסק עגבניות

כפית פפריקה מתוקה

כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור

3 כוסות מים

 

אופן ההכנה:

  1. קוצצים את הבצל ומטגנים בכף שמן עד להזהבה. מוסיפים את האורז ואת העדשים ומערבבים.
  2. קוצצים את השמיר ואת העגבניות ומוסיפים למחבת.
  3. מוסיפים את האוכמניות, מתבלים במלח ובפלפל ומטגנים תוך כדי ערבוב כ-3 דקות.
  4. מסירים את ראשו של כל פלפל ומרוקנים את תוכו. בעזרת כף ממלאים כל פלפל בתערובת עד לכדי שני שליש מהפלפל ומכסים בראש הפלפל. מסדרים את הפלפלים עומדים בסיר.
  5. מערבבים את חומרי הרוטב, יוצקים לסיר, ומבשלים בסיר מכוסה על אש קטנה במשך כשעה.


פלפל ממולא (צילום: סיגל בן דוד) 

 

הצעות גיוון:

  • אפשר להחליף את השמיר בעשבי תיבול אחרים ו/או להוסיף תבלינים כגון כורכום, כמון או קארי.
  • ניתן להוסיף למג'דרה צנוברים או גרעיני חמנייה וכן מעט יין אדום.
  • במקום למלא את הפלפלים, ניתן לקצוץ אותם ולהכין תבשיל מג'דרה עם פלפלים, או להכין את המג'דרה ללא הפלפלים.
  • לבישול מהיר: החליפו את האורז בבורגול או בקוסקוס, השתמשו בעדשים מונבטות, ומלאו בעגבנייה במקום בפלפל.

 

מלפפונים ממולאים בבורגול

המרכיבים:

5 מלפפונים גדולים

3 כוסות בורגול

צרור פטרוזילה, קצוצה

צרור נענע, קצוצה

2 בצלים לבנים בינוניים, קצוצים דק

חופן אגוזים לבחירתם

מיץ מ-2 לימונים

1/2 כוס שמן זית

מלח

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את הבורגול במים למשך כ-20 דקות עד שהוא מוכן לאכילה.
  2. מערבבים בקערה גדולה את הבצל, הפטרוזיליה והנענע, מוסיפים 1/4 כוס שמן הזית, 1/2 מכמות מיץ הלימון מתבלים במלח. מערבבים היטב.
  3. קוטמים את קצוות המלפפונים ובעזרת כפית פריזאית (או כל כפית שנוחה לכם) מרוקנים את תוך המלפפונים, בזהירות שלא לפצוע את המעטפת, כך שנוצר גליל מרוקן של מלפפון.
  4. מוסיפים לתערובת הבצל, הפטרוזיליה והנענע את הבורגול, תוכן המלפפונים והאגוזים, ומוסיפים את שארית שמן הזית, הלימון ומתבלים במלח לפי הטעם. במידה ורוצים, אפשר להוסיף עוד לימון.
  5. מעמידים את גלילי המלפפון וממלאים היטב כל אחד - כדאי לדחוס היטב.
  6. לפני ההגשה פורסים פרוסות עבות של מלפפון עם מילוי ומגישים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תפוחי אדמה ממולאים
צילום: shutterstock
מומלצים