שתף קטע נבחר

צילום: AP, Getty Images imagebank

קלינטון: "ארה"ב לא מתכוונת להכניס צבא לסוריה"

מזכירת המדינה האמריקנית אמרה כי המצב בסוריה שונה מזה שבלוב. "יש הבדל בין תקיפת אזרחים מהאוויר לבין אלימות משטרתית, גם אם היא חורגת ממה שהיינו רוצים לראות", אמרה. מקורות בממשל ל"ניו יורק טיימס": "מהלכיו האחרונים של אסד המיתו כל סיכוי לקידום תהליך השלום עם ישראל"

מבצע "שחר האודיסאה" בסוריה? לא אם זה תלוי בממשל בוושינגטון: מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון הבהירה היום (יום א') כי ארצות הברית אינה מתכוונת להתערב צבאית בסוריה בדומה למעורבותה בלוב במסגרת מבצע "שחר האודיסאה". קלינטון אמרה את הדברים בראיון מוקלט לתוכנית "מול פני האומה" ברשת CBS.

 

הסלמה באלימות בסוריה - דיווחים אחרונים ב-ynet:

  • מומחים: אסד יעשה הכל כדי לשרוד
  • שבת בסוריה: מטות שלטון הוצתו   

    מעדכנים גם את החברים בפייסבוק של ynet

     

    עד כה פרסם הממשל האמריקני הודעת גינוי אחת ביחס לאלימות והאכזריות בהן נוקט המשטר הסורי נגד מפגיני האופוזיציה. שגריר ארה"ב בדמשק, סקוט בראון, היה מעורב בהעברת פניות שקטות לנשיא הסורי בשאר אסד, בהן דורש ממנו הממשל בוושינגטון להפסיק לירות על אנשים.  


    "מגנים את האלימות בסוריה". קלינטון וגייטס בראיון ל-CBS (צילום: AP)

     

    "אנחנו מגנים את האלימות בסוריה", אמרה קלינטון אך הבהירה שהמצב בסוריה אינו דומה למצב בלוב.

    "המצב שונה וייחודי בכל אחת מהמדינות (בעולם הערבי). כמובן שאנחנו מגנים את האלימות בה נוקטת סוריה", אמרה קלינטון.

     

    "יש הבדל בין להזניק את מטוסיך ולהפציץ ללא הבחנה את הערים שלך, לבין פעילות משטרתית, גם אם היא באה לידי ביטוי בשימוש בכוח שהוא מעבר למה שהיינו רוצים לראות", אמרה קלינטון.

     

    קלינטון הוסיפה בראיון כי לא ברור עדיין מה הולך לקרות בסוריה וכי ארה"ב זקוקה לתמיכה בינלאומית גדולה למקרה שתישקל אופציה צבאית במדינה - דבר שלדבריה לא נראה כרגע סביר. השרה האמריקנית הבכירה הזכירה שבמקרה של לוב, המבצע הצבאי זכה לתמיכה של הליגה הערבית וגובה בהחלטת מועצת הביטחון.  


    מורידים את סמלי השלטון בסוריה (צילום: MCT)

     

    בעקבות המהומות בשבוע האחרון בסוריה, קיים הממשל האמריקני מספר דיונים לגבי אופן תגובתו לנעשה במדינה הערבית, אך ככל הידוע, לוושינגטון אין כרגע כל כוונה לדחוף לכיוון של הטלת מצור אווירי גם על סוריה.

     

    חשש בוושינגטון ממשטר איסלאמי קיצוני בסוריה

    הסיבה לסימני השאלה שמרחפים בוושינגטון ביחס לאופן התגובה לאלימות בסוריה אינה קשורה דווקא לעובדה שאסד קשור לציר הרשע עם איראן וארגון חיזבאללה, אלא בשל החשש האמריקני שאת המשטר החילוני של הנשיא הסורי יחליף משטר סוני איסלאמי קיצוני.

     

    מקורות בממשלו של הנשיא ברק אובמה הבהירו לעיתון "ניו יורק טיימס" שמשטר אסד איבד את שאריות האמינות שעוד נותרו לו בוושינגטון בעקבות הירי לעבר מפגינים והברוטליות שהוא הפעיל  כלפי המפגינים בשבוע האחרון.

    עוד הם אמרו כי מהלכי המשטר הסורי המיתו כל סיכוי לקידום תהליך שלום בין ישראל לבין משטרו של אסד.

     

    אולם מרטין אינדיק, שגריר ארה"ב בישראל לשעבר ומי שניהל מגעים עם המשטר בדמשק בשליחות ממשל קלינטון, אמר כי "יש הרבה יותר יתרונות מחסרונות לארה"ב" אם משטרו של אסד ייפול. לדעתו של אינדיק, איראן הרוויחה מהפלתו של חוסני מובראק במצרים, וכי ארה"ב יכולה לאזן זאת על ידי נפילת המשטר הפרו-איראני בדמשק.


    קלינטון: "בלוב, קדאפי מפציץ אזרחים מהאוויר". מיראז' צרפתי (צילום: AFP) 

     

    בינתיים, פעילים ועדי ראייה סיפרו מוקדם יותר הבוקר כי יחידות של צבא סוריה הוצבו בנקודות מפתח בלטקיה, עיר שנחשבת מעוזם של בני העדה העלאווית. במקביל, משטרו בשאר אסד עידוד מחובב דיקטטורים מהצד השני של האוקיינוס - נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס. בנאום טלוויזיוני כינה צ'אבס את אסד "אח", והאשים את וושינגטון בעידוד התסיסה בסוריה כתירוץ לבצע בשטחה מבצע צבאי בסגנון לוב.

     

    צ'אבס: "אסד הומניסט בעל רגישות אנושית עצומה"

    לאחר שתמך בשליט לוב קדאפי, נשיא ונצואלה הציע את פרשנותו לאירועים בסוריה: "כמה תנועות מחאה כביכול החלו בסוריה, יש כמה מקרי מוות ועכשיו הם מאשימים את הנשיא בהרג עמו ואחר כך הינקיז (הכוונה לאמריקנים) יבואו להפציץ את האנשים כדי להציל אותם".

     

    צ'אבס סיפר עוד כי שוחח עם אסד "האח" ביום שישי ותיאר את האופן שבו הוא רואה את האיש שמתנגדיו מאשימים בדיכוי אלים. "הוא הומניסט, דוקטור שרכש השכלה בלונדון, הוא איננו קיצוני בשום אופן, יש לו רגישות אנושית גדולה".


  •  

    Read this article in English

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    המצב בסוריה שונה מזה שבלוב. קלינטון
    צילום: AFP
    וושינגטון איבדה את האמון שעוד היה לה בו. אסד
    צילום: MCT
    מומלצים