שתף קטע נבחר

העו"סים ממשיכים להפגין: "יו"ר האיגוד - תתפטר"

עשרות עובדים סוציאליים, המסרבים לקבל את ההסכם החדש שגובש עם האוצר, הפגינו מול בניין ההסתדרות בתל-אביב. חבר בכיר באיגוד העו"סים שניסה לפייסם, גורש בקריאות בוז: "הם חלמו על הסכם טוב יותר, אני מבין את כאבם"

ההסכם נחתם, אך המחאה נמשכת: כ-100 עובדים סוציאליים התאספו הערב (יום ג') מול בניין ההסתדרות ברחוב ארלוזורוב בתל אביב, במחאה על הפשרה אליה הגיעו אמש בכירי איגוד העו"סים ונציגי משרד האוצר. מוקדם יותר הבהירו מובילי המחאה כי הם רואים בכך "הסכם בזוי" וקראו ליו"ר האיגוד, איציק פרי, להגיש את התפטרותו לאלתר.

 

 

לאחר שדחו את הסיכום הראשוני עם האוצר, גיבשו נציגי העובדים הסוציאליים הסכם חדש, במסגרתו בוטלה דרישת האוצר להאריך בשעה וחצי את שבוע העבודה של העו"סים. עם זאת, הוחלט לצמצם את תוספת השכר הממוצעת לכלל העובדים מ-25% ל-22.5%. התוספת תהיה בשיעור של 7.25 אחוזים, בנוסף ל-1,000 שקלים, במקום 1,100.


מוחים נגד ההסכם. "בכירי האיגוד - גיס חמישי" (צילום: ירון ברנר)

 

העובדים הסוציאליים קיבלו את הסיכומים ברגשות מעורבים. הם אמנם חזרו הבוקר לעבודה, אך חלקם החליטו להמשיך את המחאה. יו"ר מחוז תל אביב והמרכז באיגוד העו"סים, אריה אהרון, שירד הערב לרחוב בניסיון לפייס את המפגינים, נתקל בקריאות בוז ובדרישות להתפטרותו המיידית. "אתה ופרי נכשלתם, אתם חייבים ללכת הביתה. אתם גיס חמישי", קראו לעברו העובדים. נסיונותיו של אהרון להסביר כי ההסכם "הוא הסכם טוב", נבלעו ברעש משרוקיות. לבסוף נכנע אהרון, ושב לבניין.

 

"אמרתי להם שאני מבין את כאבם, שהם חלמו על הסכם שכר הרבה יותר טוב עם תוספות גדולות יותר", אמר אהרון ל-ynet. "במציאות השגנו הסכם שכר הגבוה פי שלוש וחצי ממה שכל המשק

השיג. עובדים התחלתיים בעיריות יקבלו תוספת שכר של 47.3%, עובדים בדרגי הביניים יקבלו 34.1% וראשי צוותים ומנהלים 25.3% אחוז. אי אפשר להביא הסכם בשמיים, גם הפרקליטים קיבלו רק 14 אחוז.

 

אהרון מתעקש כי מדובר ב"הסכם שכר הרבה מעבר לסביר. איציק פרי והנהלת ההסתדרות עשו ימים כלילות להביא את ההסכם הזה והשקיעו בו את כל יכולתם. הצעתי לעשרה מפגינים להכנס איתי פנימה לאיגוד עם תלושי השכר שלהם ולראות כמה תוספת הם עתידים לקבל, אך הם סירבו. אני לא שופט אותם, אני יצאתי כנציגם לשוחח איתם".

 

אחת המפגינות, גאולה ישראל, עובדת סוציאלית מעיריית אור יהודה, הסבירה את מניעיהם: "ההסתדרות סנדלה את העובדים הסוציאליים כבר בתחילת המאבק בהסכם משפיל, ובהמשך נטשה אותנו. בהסכם שנחתם לא ניתנו לעובדים הסוציאליים כלים ראויים כדי לתת למטופלים שירות הוגן.

 

"22.5 האחוזים בהם מדובר הם הטעייה", התעקשה ישראל, "מדובר בתוספת של כ-400 שקלים ברוטו למשרה מלאה לחודש בשנה הקרובה. התבטאויותיו של שר הרווחה הבוקר בתקשורת משקפות אטימות כלפי מקצוע העבודה הסוציאלית ומדיניות הרווחה. ההסכם פגע במעמד העו"סים והוכיח שנושאים חברתיים לא עומדים על סדר היום של הממשלה".

 

לאחר השביתה, מגיע העומס

ביומם הראשון חזרה בעבודה נתקלו עובדי הרווחה בעיריית קריית-גת במספר פונים גדול פי שלושה מהרגיל - עומס שהצטבר במהלך 23 ימי השביתה. מנהל אגף הרווחה, יהודה לאגמי, דווקא ייחס את הזינוק בפניות לחג הפסח הממש ובא, אולם העובדים הסוציאליים מעריכים כי סגירת הפערים תיערך לפחות חודש. למעלה מ-70 פונים התייצבו הבוקר באגף הרווחה, אך לעובדים ברור כי יש עדיפות למקרים הדחופים ביותר: נערות במצוקה, ילדים בסיכון, ומשפחות בהן יש אלימות.

 

בעוד חלק מהעו"סים מביעים אי שביעות רצון מתוצאות המשא ומתן עם

האוצר, האזרחים הזקוקים לעזרתם בירכו על הפשרה. אמנון בן-דוד, גרוש ואב לארבעה, הגיע לקבל ייעוץ איך להתמודד עם הקשיים שבגידול ילדים בכוחות עצמו. "בגדול אני השתדלתי לא לבוא בדרישות לרווחה, אלא רק בנושאים שבהם אני זקוק לסיוע. זה לא קל לגדל ארבעה ילדים לבד. יש להם סידור כל היום, אבל בערב צריך לחנך, לנקות ולכבס, ואני אדם עובד. לא מחכה להבטחת הכנסה".

 

לדבריו, לעובדים הסוציאליים מגיע להרוויח יותר, שכן הם מתמודדים עם אוכלוסייה קשה ביותר. לא פעם, הוא גילה, מוטחים בהם קיתונות של זעם על שאין להם מספיק משאבים לסייע לפונים, כאילו זו אחריותם האישית ולא אחריות המדינה. "קיבלתי מהם סיוע לרכוש מקרר וגז אבל בשאר הדברים אני משתדל להסתדר לבד, ולא לחכות לסיוע", הוסיף בן-דוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה מול בניין ההסתדרות
צילום: ירון ברנר
מומלצים