שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות

    מה האמת מאחורי ההבטחה לנקניקיות בריאות?

    שלוש יצרניות השיקו לאחרונה נקניקיות מרכיבים טבעיים שאמורות להילחם בתדמית הגרועה של המוצר. מוסף "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" בדק כמה בריאות יש באמת באריזה

    למרות הפופולריות שלהן בקרב רבים מהילדים וגם בקרב מבוגרים, נקניקיות אינן מקוטלגות בדרך כלל כמזון בריא. הן עשויות בדרך כלל משאריות בשר, יש בהן תכולת שומן גבוהה, פוספטים, מונוסודיום גלוטמט והרבה נתרן. בקיצור: נוסחה המקוממת כל שוחר בריאות.

     

     

    לאחרונה יצאו לשוק מספר נקניקיות שמנסות להילחם בתדמית הבעייתית של המוצר ולשדר מסרים בריאותיים. "זוגלובק" ו"יחיעם" יצאו עם נקניקיות מרכיבים טבעיים, ו"אורגני טרי" יצאו עם נקניקיות אורגניות.

     

    מה הם מבטיחים?

    "זוגלובק" ו"יחיעם" מבטיחים ‭100%‬ חומרים טבעיים. סולקו הרעות החולות של הניטריטים, הפוספטים, שומן הטראנס, המונוסודיום גלוטמט וצבעי המאכל המלאכותיים.

     

    "אורגני טרי" מבטיחים כי מעבר לסילוק כל המרעין בישין הנ"ל, הנקניקיות שלהם עשויות מ‭95%-‬ בשר עוף אורגני של תרנגולות שמסתובבות חופשיות וניזונות מתערובת אורגנית. גם התוספים, שמן הסויה והעמילן אורגניים.

     

    האם קיבלנו מוצר בריא?

    בסיועה של הדיאטנית מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בשירותי בריאות כללית, בחנו מה יש בנקניקיות - וגילינו: הרבה שומן.

     

    הבשר והשומן מהווים את שני הרכיבים הראשונים בכל אחד מהמוצרים. השומן אחראי לרוב הקלוריות שמספקות לנו הנקניקיות: ‭56%‬ באורגניות ו‭70%-‬ בזוגלובק. וזה הרבה. באחוזים, תכולת השומן של כל סוג נעה בין ‭.18%-16% ‬לשם השוואה, בחזה עוף או בבשר בקר רזה יש ‭3%-1%‬ שומן בלבד.

     

    שתיים מהנקניקיות ‭")‬הטבעיות‭("‬ נוקו משומן הטראנס. התווית שעל הנקניקיות האורגניות לא מתייחסת לנושא. אבל גם הראשונות, כמו השלישית, מכילות שומן רווי, ובכמות גדולה יחסית. כמות החלבונים דלה יחסית לבשר עוף. 100 גרם נקניקיות מהדור החדש מכילות ‭14-12‬ גרם חלבון לעומת ‭22-20‬ גרם חלבון בעוף ובבשר. נתרן יש בשפע. ‭720-640‬ מ"ג ל‭100-‬ גרם.


    בעיקר שינוי שיווקי. נקניקיות יחיעם (צילום: יסמין ואריה צלמים)

     

    חשוב לדעת

    מזון צריך להימדד לפי מה שיש בו ולא לפי מה שאין בו. "את הכסף אנחנו לא משלמים עבור מה שאין‭,"‬ סבורה הדיאטנית מריאנה אורבך, ואנחנו מסכימים. גם שדרוג הדור החדש של הנקניקיות לא הפך אותן למוצר מומלץ תזונתית. נחמד שהרכיבים טבעיים או אורגניים, אבל גם עובדה זו לא יכולה לכסות על איכות תזונתית ירודה של המוצר. במיוחד כאשר מדובר בילדים, שכמות האוכל הכללית שהם אוכלים קטנה יחסית. למה להעמיס עליהם מזונות המספקים כמויות כל כך גדולות של שומן ומלח?

     

    רוצים לאכול או להגיש לילדים בשר? יש אופציות טובות יותר.

     

    מחפשים פתרון מהיר לארוחה על בסיס חלבון? חביתה על בסיס שתי ביצים מטוגנות על מחבת טפלון עם תרסיס שמן עדיפה פי כמה. פחות קלוריות: כ‭160-‬ ל‭100-‬ גרם לעומת ‭285-220‬ בנקניקיות; חלבון מהמשובחים בטבע בכמות של ‭14-13‬ גרם ל‭100-‬ גרם; פחות שומן (כ‭10%-‬ בביצים‭,(‬ פחות שומן רווי, ועושר טבעי של ויטמינים ומינרלים.

     

    השורה התחתונה

    הנקניקיות החדשות עברו שיפורים, אך השינוי השיווקי גדול בהרבה מהשינוי התזונתי. מחפשים מזון בריאות? הן בהחלט לא עונות על ההגדרה.


     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    הרבה שומן. נקניקיות זוגלובק מרכיבים טבעיים
    צילום: ברוך נאה
    ד"ר רק שאלה
    מומלצים