שתף קטע נבחר

המדינה: להעניק אותות לשוטרים, "גילו אומץ לב"

ועדת העיטורים של המשטרה ביקשה להמתין עם הענקת הצל"שים לשוטרים שנהרגו באסון, אבל המפכ"ל דרש לא להמתין. המדינה התנגדה לעתירת משפחות הסוהרים לדחות את הטקס: "קציני המשטרה גילו גבורה ומסירות, שעלו להם בחייהם"

האם קרובי שלושת השוטרים, שנספו באסון הכרמל, יקבלו מחר את אותות המופת? פרקליטות המדינה מבקשת לדחות את עתירת משפחות הסוהרים שנספו באסון, שדרשו לדחות את טקס הענקת העיטורים. בתשובת המדינה, שהוגשה הבוקר (יום ג') לבג"ץ נכתב, כי "דומה שאין צורך להרחיב על גבורתם של כל המעורבים באירוע טראגי וקשה זה. אירועי הכרמל הם דוגמה ומופת למסירותם של עובדי ציבור, שנספו במילוי תפקידם".

 

לעיון בתשובת המדינה - לחצו כאן

כל העדכונים גם בעמוד הפייסבוק של ynet

 

עוד עולה מתשובת המדינה, כי ועדת העיטורים של המשטרה ביקשה להמתין עם הענקת הצל"שים, משום שהיא נמצאת בבדיקת המבקר, אך המפכ"ל החליט בכל זאת להעניק עיטורים לשלושת השוטרים. בנוסף כמה מהאזרחים, שהיו עדים לפעילותם של השוטרים, לא הגיעו לוועדה. שלושה ימים לאחר מכן החליט מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, להעניק לשלושת השוטרים עיטורים.

 

אתמול הגיש ועד משפחות חללי שירות בתי הסוהר מאסון הכרמל עתירה לבג"ץ, בבקשה שלא להעניק צל"שים למשפחות השוטרים שנהרגו באסון הכרמל. בעתירה נטען כי אין להעניק עיטורים בטרם השלים מבקר המדינה את חקירתו בנושא. לדבריהם, הם אינם צרי עין בשלושת הקצינים, אך הענקת הצל"שים כבר בשלב זה "תחיה את מהפצעים מחדש". העתירה הוגשה, לאחר

 שהשר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' ומפכ"ל המשטרה דודי כהן החליטו להעניק את אות המופת לתת-ניצב אהובה תומר, תת-ניצב ליאור בוקר וסגן-ניצב איציק מלינה, שנהרגו בשריפה בכרמל.

 

בתשובת המדינה נטען, כי "עיטור המופת מוענק בגין 'מעשה שנעשה באומץ לב וראוי לשמש מופת'. מכאן יוצא כי ההחלטה על הענקת העיטור הינה פועל יוצא של שתי נקודות מבט השלובות זו בזו. האחת, נקודת המבט הצופה על נסיבות האירוע הקונקרטי, ועל מידת אומץ הלב שהופגן. השנייה, נקודת מבט הבוחנת את השלכת האירוע על הארגון ואנשיו, והמידה בה האירוע משמש דוגמה ומופת לשוטרי משטרת ישראל והינה חלק ממורשת הארגון".

 


דני רוזן ונאוה בוקר בבית המשפט (צילום: אוהד צויגנברג)

 

בנוסף נכתב בתשובת המדינה, כי ממצאי תחקיר המשטרה העלו, כי החלטת קציני המשטרה להורות לאוטובוס לשוב על עקבותיו היתה החלטה ראויה, "בפרט בשים לב לנתונים שעמדו בפניהם והערכת המצב שבוצעה על-ידם בשטח 'בזמן אמתי'. יחד עם זאת נדגיש, כי ההחלטה על הענקת העיטור, יסודה בגבורתם האישית, אומץ ליבם ומסירותם של קצינה המשטרה, אשר עלו להם בחייהם".

 

לדיון בבית המשפט העליון הגיעו בני משפחות השוטרים שנספו וגם בני משפחות הסוהרים. דני רוזן, בן זוגה של אהובה תומר ז"ל, לחץ את ידיהן של מגישי העתירה, אולם סירב להתייחס לעתירה עצמה. נאווה בוקר, רעייתו של ליאור בוקר ז"ל, אמרה: "זה עצוב מאוד שאני צריכה להגיע למצב הזה". מנגד, צידקי נתן, חמו של הסוהר ירון ברמי, שנספה באירוע, אמר עם כניסתו לדיון: "זה לא העיתוי המתאים לחלק צל"שים. היו צריכים להמתין עוד כחודש ואז היו מחליטים על פי תוצאות המבקר". עו"ד שקיב עלי, שמייצג את משפחות חללי אסון הכרמל, הוסיף: "החיפזון הוא מהשטן. צריך להמתין עד לסוף בדיקת המבקר. לא ייגרם שום נזק אם יחכו לבדיקת המבקר. אנחנו לא אומרים שלא צריך להעניק עיטור, פשוט לא עכשיו".

 

"הגבורה אינה צריכה בדיקה או אישור"

לעתירה צורף מכתב שכתב השבוע מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן. המפכ"ל כתב: "לא תפקודה של המשטרה הוא העומד על הפרק, אלא גבורתם האישית של שלושת קציני משטרה, אשר פעלו בהתאם לערכי משטרת ישראל המחייבים כל שוטר לפעול באומץ לב ובנחישות במילוי משימותיו. שוטרים אלה היו בדרכם מקיבוץ בית אורן, אותו פעלו הם לפנות כדי להציל את תושביו מן האש, ל"גבעת וולפסון" הסמוכה, בה על-פי הדיווחים נלכדו תושבים ונשקפה סכנה מיידית לחייהם".

 

בהמשך, תיאר המפכ"ל את פעילותם של השוטרים. "בדרכם, לאחר שנאלצו לעבור בקטע כביש אפוף להבות, הבחינו השוטרים באוטובוס הצוערים נע במעלה התלול לכיוון כלא דמון. מתוך כוונה כי האוטובוס לא יצליח לעבור דרך האש, הורו לו להסתובב, אך למרבה הצער גם דרכו חזרה נחסמה על-ידי האש האדירה". הוא המשיך לתאר את מעשי שלושת הקצינים: "השוטרים, כמו אזרחים אחרים שנקלעו למקום, יכלו למלט עצמם ברכביהם הקלים ולהציל את חייהם, אך הם בחרו להישאר עם הצוערים ולנסות לחלצם".


אשתו של איציק מלינה עם אחד מנציגי המשפחות (צילום: אוהד צויגנברג)

 

הוא גם תיאר את קריאותיה של תנ"צ אהובה תומר ז"ל ברשת הקשר, אותם שמע בתחקיר. "היא ביקשה סיוע לחילוץ הצוערים והפניית מטוסי כיבוי לזירה. קריאותיה עדיין מהדהות באוזניי, אך למרבה הצער לא היה דבר שניתן היה לעשות ברגעים הקצרים אשר חלפו עד שמצאו הלכודים את מותם". המפכ"ל הוסיף כי עיטורים מוענקים כדי להביע הערכה והוקרה למי

 שפעלו באומץ לב ובגבורה יוצאת דופן, "אך גם ואולי בעיקר, כדי להציב בפני הדורות הבאים של שוטרי ישראל מודל לחיקוי".

 

בהמשך מכתבו כתב המפכ"ל כי תנ"צ אהובה תומר, תנ"צ ליאור בוקר ונצ"מ יצחק מלינה זכרונם לברכה, גילו אומץ לב והקרבה אישית במסגרת ניסיונם להציל חיי אדם. "שוטרים אלה שילמו בחייהם כדי למלא את משימתם ובמותם ציוו לנו, שוטרי ישראל בהווה ובעתיד, כיצד מצופה מאיתנו לפעול במקרים דומים, אם יתרחשו חלילה. גבורתם והקרבתם של הנספים אינה צריכה בדיקה או אישור, לא של מבקר המדינה ולא של איש. היא אינה שנויה במחלוקת ואף המבקשים להמתין ולדחות את הענקת העיטורים אינם מעלים טענות כלשהן בעניין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרידי האוטובוס
צילום: אבישג שאר- ישוב
נג'יב סרחאן, אחד מנציגי המשפחות, היום
צילום: אוהד צויגנברג
נציגי המשפחות אתמול בבית המשפט העליון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים