שתף קטע נבחר

מומחה: "תה צמחים? אין הוכחה שזה בריא בכלל"

פרופ' ג'פרי בלומברג, חוקר תזונה בכיר, הקדיש את חייו למחקר על התה הירוק: "שתיית שתיים-שלוש כוסות ממנו בכל יום מפחיתה את הסיכוי למחלות לב". מתה קר בבקבוקים ומתה צמחים, לעומת זאת, הוא הרבה פחות מתלהב

"שתיית שתיים-שלוש‬ כוסות תה ירוק ביום מפחיתה ב‭30%-‬ את הסיכוי ללקות במחלות לב על פי מחקרים רבים",‬ כך אומר פרופ' ג'פרי בלומברג, מחשובי החוקרים בתחום התזונה, שביקר לאחרונה בישראל. פרופ' בלומברג תמיד שתה תה, והרבה. התה היה חלק מנוף ילדותו, אולי בגלל המוצא המזרח אירופי של הוריו. המיחם היה חלק מהריהוט בבית סבתו. כיום הוא שותה לפחות שתיים-שלוש‬ כוסות תה ביום, ורצוי ירוק.

 

 

לפני חודשיים התארח אצל "הפורום המדעי של התה הירוק" של ויסוצקי, המונה תשעה מומחים. המנכ"ל שלום זיידלר דחף את התה הירוק לחיך הישראלי כבר לפני יותר מעשר‬ שנים, כשרובם לא הבינו מה ירוק בתה, המיוצר מאותו שיח תה שממנו מיוצר התה הקונוונציונלי. ההבדל טמון בשיטת הייצור.

 

בלומברג, יהודי מבוסטון, עומד בראש אחת המעבדות הנחשבות בעולם, המעבדה לחקר התזונה ונוגדי החמצון באוניברסיטת טאפט שבבוסטון, והוא גם ראש המכון לחקר התזונה והזיקנה במשרד החקלאות האמריקאי.

 

הרכיבים בתה הירוק פעילים יותר

יש הבדל בין התה בשקיות ובין התה שאנחנו יכולים להכין לבד מעלי תה?  

"בריאותית, לא. ריכוז הרכיבים החשובים לבריאותנו כמעט זהה בשניהם. לעומת זאת, יש הבדל גדול בין התה שאנחנו מכינים לתה בבקבוקים, כמו האייס-טי למיניהם. כוס תה מרוכזת מכילה הרבה רכיבים חשובים, אבל בגלל נטייתם להתנדף מהר, בבקבוק יש מעט מאוד, אם בכלל‭."‬

 

ומה התרומה הבריאותית של תה רגיל לעומת תה ירוק ותה צמחים?  

"בתה הרגיל ובתה הירוק קיימים אותם רכיבים, אלא שבתה הירוק הם פעילים יותר. התה השחור והירוק באים מאותו צמח, אבל העיבוד משנה גם את הטעם וגם את הפרופיל הבריאותי של המוצר. לעומת זאת, תה הצמחים הוא מוצר נחמד, אבל שונה מאוד מהתה הרגיל. יש מעט מדי מחקרים שמאשרים את התועלת הבריאותית שיצרני תה צמחים מייחסים לעצמם".

 

כמה כוסות תה צריך לשתות ביום כדי להשיג את התוצאה הבריאותית שאתה מדבר עליה?  

"שתיים-שלוש‬ כוסות ליום. שתיית התה כשלעצמה מספקת את ההגנה הבריאותית. התועלת בעלת הרמה הגבוהה ביותר של הוכחות מדעיות היא ההגנה ממחלות לב וכלי דם. יש גם מחקרים מבטיחים על הקשר בין תה ירוק והורדת הסוכר בקרב הסובלים מסכרת סוג ‭,2‬ אם ישתו שלוש-ארבע‬ כוסות תה ירוק ביום".

 

פרופ' בלומברג מסתייג ממחקרים המקשרים בין תה והגברת החסינות מסרטן. "כנגד כל מחקר המראה ששתיית תה מורידה את הסיכון לחלות בסרטן, יש אחד או שניים הפוכים‭."‬

 

האוכל האורגני בריא מאוכל רגיל?  

"לא בדקתי את נושא ההדברה, אבל בבחינת הרכיבים התזונתיים, המזון האורגני אינו שונה ממזון רגיל, אם כי יש לציין שבחנו בעיקר חמוציות אורגניות מול רגילות‭."‬

 

"אל תזמינו סטייק ענק"

מה הדרך הטובה ביותר לדעתך להעביר את המידע התזונתי לצרכנים?  

"בדירוג מוצרי המזון. אני בעד שיטות דירוג שיפתחו קבוצות שאינן תלויות לחלוטין ביצרני המזון. הייתי מעורב באחת היוזמות של האגודה האמריקאית לתזונה, הפועלת על בסיס סימון מוצרי מזון בכוכבים ‭0)‬ עד ‭.(3‬ חשוב שהסימון יהיה על המדף ולא על האריזה, כדי למנוע לחלוטין תלות ביצרניות".

 

אנשים מסתכלים על מה שאתה אוכל?  

"כשאני נפגש עם אנשים במסעדה הם בהחלט מסתכלים לי בצלחת. כולם יודעים שכאשר אני יושב ליד השולחן חובה להזמין גם דגים. אני אומר להם: אתם יכולים לאכול סטייק, אבל לא כל הזמן, ואל תזמינו אחד ענק. חשוב לי שאנשים ישנו את התנהגותם. אני לא יכול לאכול בניגוד לעקרונותיי".

 

לאחרונה עורר פרופ' בלומברג סערה בעקבות מחקר בהשתתפותו, שקבע כי השוקולד המריר תורם לשיפור הזיכרון ויכול למנוע מחלות לב. בלומברג מנסה לצנן מעט את ההתלהבות. "לקחו את זה רחוק מדי. נחקרה אבקת הקקאו, לא השוקולד. השוקולד המריר הוא בעל הערך הבריאותי הגבוה. שוקולד יכול להיות טוב לדיאטה רק בכמות קטנה, 10-5‬ גרם ליום. מי יסתפק בזה? השוקולד לאכילה מכיל חמאת קקאו וסוכר, והוא ממכר. אם תאכלו שתיים-שלוש‬ קוביות תורידו את הערך הבריאותי שלו".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העיבוד של הצמח משנה את הפרופיל הבריאותי של התה
צילום: index open
המיחם היה חלק מהריהוט בבית. ד"ר בלומברג
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מומלצים