שתף קטע נבחר

קול באשה - איננו

אם יש סבון ללא סבון, למה שלא יהיו תוכניות נשים ללא נשים? ברדיו "קול ברמה" מגיש גבר את התוכנית "אשת חיל", והמאזינות משגרות פקסים במקום לעלות לשידור. "אנחנו מעניקים לקהל שלנו מה שהוא מבקש", מסביר מנהל התוכניות

ל"אשת חיל" יש קול גברי, זיפים וכיפה על הראש - ותוכלו להקשיב לה כל יום שישי בצהריים כשאתן במטבח. לא מדובר במזמור המפורסם, אלא בתוכנית הרדיו הנשית של התחנה החרדית "קול ברמה". ב"אשת חיל" מדברים על מתכונים, זוגיות, צרכנות, חינוך וקוסמטיקה, אבל על-פי מדיניות הרדיו, רק גברים נשמעים בה. נשים יכולות לשלוח פקס.

 

 

רדיו "קול ברמה" הוקם לפני כשלוש שנים ונחשב לרדיו החוקי הכי חרדי שיש מעל גלי האתר. בהתאם לכך, גם תוכנית הנשים היא נטולת נשים: את המתכונים לשבת נותן השף אבי שטייניץ, טיפים על המבצעים החמים בתחום הקוסמטיקה, ההנעלה וההלבשה תשמעו מפי איציק מצרפי, על תרגילי כושר וספורט מסביר שלומי גילברג, עצות בזוגיות באדיבותו של יועץ הנישואין הרב אליהו רבי ופינה על חינוך ילדים מאת הרב אבנר קוואס.

בתוכנית גם שתי פינות בהשתתפות המאזינות. אל פינת המתכונים "תביא לחמה" משגרות המאזינות מרשמים שהן המציאו, ומתוכם בוחרים השף שטייניץ והשף משה מלול את המתכון המנצח. בפינת הטיפים והעצות מתבקשות המאזינות לסייע בכתב לשאלות של חברותיהן (כמו למשל, "קניתי חולצה חדשה לבעלי והוא לא לבש אותה. כשהוצאנו אותה מהארון, היו עליה כתמים צהובים. איך ניתן להסירם?"). מאזינות ששולחות מתכון או טיפ מנצח, יכולות לזכות בטיסה לאומן, תלושי קנייה או כרטיסים להופעות נפרדות.

 

"הנשים לא רוצות לעלות לשידור"

השבוע פנתה האגודה לזכות הציבור לדעת ליועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין בטענה שמדיניותה המוצהרת של התחנה, לא לעלות נשים לשידור, מנוגדת לזכויות היסוד והנורמות המקובלות במדינה.

 

מנהל התוכניות של "קול ברמה", אבי מימרן, מסביר את המדיניות: "לפי היהדות, מקומה של האשה אינו בחוץ. זו השקפה חרדית מקובלת. בדיוק כמו שבעיתונים

חרדיים אין תמונות של נשים - לא של רבניות וגם לא של נשים צנועות. כי 'כל כבודה בת מלך פנימה'. יותר מזה, גם ברור שהנשים שמאזינות לנו בכלל לא מעוניינות לעלות לשידור רדיו.

 

"הציבור החרדי נוהג בכל הנוגע לגברים ונשים באופן שונה - כמו שיש הפרדה באולם שמחות, כמו שיש הפרדה באוטובוסים, וכמו שבכנסים שלנו לא רואים נשים שעולות לדבר. כך גדלנו ואנחנו לא כופים את זה על אף אחד. ודאי שאין אצלנו שדרניות, לו היו - גבר חרדי לא היה מקשיב לתחנה הזו.

 

"יש 18 תחנות רדיו אזוריות, חמש ממלכתיות ותחנה אחת חרדית, שמשרתת ציבור מאוד גדול. צריך לתת לנו לנהוג לפי הערכים שלנו, בשביל זה הוקמנו. לפי הסקרים שעשינו, אם נשים תעלנה לשידור, 54% מקהל היעד שלנו לא יאזין לתחנה, ועוד 20% ענו ש'אולי'. מכאן ברור שלרוב המאזינים המדיניות הזו מתאימה. אנחנו מדיה חרדית ואנחנו משרתים קהל מסוים שמקבל שירות כמו שהם בוחרים לקבל אותו".

 

מה יכול לעניין אשה? 

אחרי שהוחלט שלנשים מגיעה תוכנית, השלב הבא היה חיפוש אחר שדרן חרדי שיגיש אותה. לתפקיד נבחר ניר קפטן, גם בגלל הקול היפה שלו.

"בחרנו בניר מתוך הרבה אנשים כי יש לו גישה שמתאימה לאוזן הנשית", מסביר מימרן, "הוא מתייחס יותר לרגש ולתחושות. הוא לא שדרן קר ואגרסיבי שרק מציג דברים, הוא יודע לקחת אותם למקומות שיעניינו וידברו למאזינות. הוא גם מתחבר לתכנים של התוכנית.

 

"אני לא יודע אם יש בתחנות אחרות כזו תוכנית ייעודית לנשים. אנחנו רואים את הזכות שיש לנשים לקבל מאיתנו תוכן, על-פי הגדרות והסייגים ההלכתיים המקובלים".

 

גם קפטן עצמו מספר על התאמתו לתפקיד: "מאחר שאני נשוי, אני יכול לחוש גם את הצד הנשי. אשה זה עולם

ומלואו, ותחומי העניין שלה רחבים. ניסינו, מתוך הידע שלנו, להבין מה יכול לעניין אשה, ולהביא את התכנים האלה. אני מתחבר לכל הפינות בתוכנית, ולמדתי בזכותה לבשל וגם להתייחס יפה יותר לאשתי".

 

מה עוד יש בך, שדווקא אתה נבחרת לפנות לנשים?

 

"סגנון הדיבור שלי יחסית רך, והבנתי שזו הייתה אחת הסיבות לכך שנבחרתי. לנשים צריך לדבר ברכות, ואני מעביר את המסרים בעדינות. אני חושב שיצרנו תוכנית שמתמקדת במגוון נושאים, שיש בה אווירה כיפית והיא מוגשת בצורה קלילה. אני עצמי למדתי בתוכנית הזו המון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשת חיל. מי ימצא???
צילום: index open
מומלצים