שתף קטע נבחר

חשש בי-ם: "לארה"ב יהיה קשה לעמוד לבד באו"ם"

ישראל מנסה למנוע תמיכה באו"ם, בהכרזה במדינה פלסטינית. בירושלים גוברת ההערכה כי המאמצים חסרי תועלת, בעיקר בנוגע לעצרת הכללית. גורמים בירושלים: "אובמה רוצה מדינה פלסטינית ולמרות שארה"ב לא רוצה הכרזה חד צדדית, אפילו לה יהיה קשה מאוד להצביע נגד"

גורמים בירושלים העריכו הלילה (יום ד') כי ההחלטה האמריקנית לפעול לדחיית היוזמה האירופית לקבוע פרמטרים למשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים עוד בתחילתו, "תהיה כרוכה במחיר מצד נתניהו, והוא יהיה חייב להציג בצורה ברורה מה תוכניותיו".

 

ישראל מנסה לאחרונה לפעול בזירה הבינלאומית על מנת למנוע תמיכה בעצרת האו"ם ובמועצת הביטחון בהכרזה פלסטינית חד-צדדית על הקמת מדינה, אולם הניסיונות לבלום את גלי התמיכה ביוזמה נכשלו עד כה. בירושלים גוברת ההערכה כי המאמצים חסרי תועלת, בעיקר בכל הנוגע לעצרת

הכללית. גורמים בישראל אמרו כי "אובמה רוצה מדינה פלסטינית ולמרות שארה"ב לא רוצה הכרזה חד-צדדית, אפילו לה יהיה קשה מאוד לעמוד כמעט לבד בעצרת האו"ם ולהצביע נגד".

 

למעשה, בקרב חלק מן הגורמים המדיניים גוברת התחושה כי ישראל נכשלה בזירת הפעולה הזו. "זה שהאמריקנים עצרו לפי שעה את התוכנית של הקוורטט, רק מוכיחה עד כמה אנחנו תלויים באמריקנים", אמר גורם בירושלים, "אלא שהעיכוב הזה לא ישנה את המצב בקרב המדינות בעצרת האו"ם ואת המגמה לא נוכל לשנות".

 

גורמים מדיניים ציינו כי האמריקנים החליטו להתערב, על מנת "לקחת את המושכות לידיים ולנסות להשיג התקדמות. האירופים לא הצליחו להביא את הפלסטינים לשולחן המשא ומתן. האמריקנים רוצים לשלוט בעניינים ולקבוע את סדר היום".

 

על פי הגורמים, בשבועות הקרובים צפויים המאמצים לגבש תוכנית מסודרת להתגבר, אולם לפי שעה - לא נראה כי לראש הממשלה יש מסמך מגובש כלשהו. הוא בוחן הצעות שונות ותוכניות שונות שגובשו על ידי גורמים פוליטיים ומדיניים, בהם שר החוץ אביגדור ליברמן וח"כ שאול מופז.

 

"מעתה ועד הגעתו של נתניהו לארה"ב במאי, הלחצים יגברו מצד האמריקנים. הם רוצים לשמוע תוכנית, עם פרטים ברורים ולוחות זמנים. העובדה שהם החליטו להתערב היא מסר ברור לנתניהו ולישראל". כפי שפורסם כבר לפני יותר מחודש ב-ynet, אובמה מעוניין כי נתניהו יודיע בפומבי שיהיה מוכן לחדש את המשא ומתן על בסיס גבולות 1967.

 

צעדים חד-צדדיים?

גורם ביטחוני התייחס גם הוא לאפשרויות העומדות על הפרק מבחינת ישראל. הוא אמר כי "כרגע, הכל לוט בערפל, כולל הדיבורים על פריסה מחדש של כוחות צה"ל ביהודה ושומרון ומסירת אחריות נרחבת יותר לידי הרשות הפלסטינית".

 

במערכת המדינית והביטחונית נידון נושא הפריסה מחדש זה חודשים רבים, במגעים בין ישראל לארה"ב הועלתה אפשרות זו כחלק מהמחוות שנועדו לסייע לחדש את המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. אלא שלפי שעה, הן בשל רגישות ביטחונית והן בשל רגישות פוליטית, הנושא טרם גובש בצורה מסודרת - למרות שבצה"ל קיימות תוכניות מגירה מתקופות שונות שעוסקות במסירת אחריות נוספת לידי הרשות וכוחות הביטחון שלה בשטחי יהודה ושומרון.

 

לפני חודשים אחדים, כשהשיחות הישירות בין ישראל לפלסטינים נתקעו, העלו גורמים בקרב שרי השביעייה את האפשרות לדון מחדש

בתוכנית נסיגה ישראלית חד-צדדית מיהודה ושומרון. אותם גורמים עסקו בנושא בפורומים מצומצמים ביותר. הם סירבו להציג את הרעיון בפומבי "על מנת לאפשר לאמריקנים למצות את כל המאמצים לחדש את המשא ומתן".

 

כעת, לנוכח האפשרות כי עצרת האו"ם תתמוך בחודש ספטמבר בהכרזה על מדינה פלסטינית עצמאית - מהלך שיהפוך את ישראל למדינה הכובשת שטח של מדינה אחרת - לא מן הנמנע כי הרעיון יועלה שוב, בעיקר בפורומים מצומצמים, כדרך להתמודד עם הבעיה שמייצרות ההתנחלויות שאינן נמצאות בגושים הבנייה הגדולים - עליהן אין מחלוקת בישראל כי יישארו בריבונות ישראלית בכל הסכם עתידי.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה ונתניהו. ארכיון
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים