שתף קטע נבחר

הולנד: הארכיון נפתח, מלשינים נאצים ייחשפו

מאות תיקים של משתפי פעולה הולנדים שהביאו לתפיסתם של יהודים ייפתחו לעיון משפחות הקורבנות ועשויים לשפוך אור על מעצריהם וימיהם האחרונים. פול הרמן מצא מכתבים שכתב לאביו כשהיה בן שבע. "לא יכולתי להסתכל בהם בהתחלה"

הארכיון הלאומי בהולנד הודיע השבוע כי קיבל לידיו מידע שטרם פורסם בנוגע למעצריהם ושילוחם של כ-9,000 יהודים הולנדים בזמן מלחמת העולם השנייה. המידע הגיע מארכיון סגור העוסק במשתפי פעולה מקומיים והוא עשוי לחשוף בפני קרובי משפחה של הקורבנות את שמות האנשים שמסרו את יקיריהם לידי הנאצים בעת הכיבוש הגרמני, ואף לשפוך אור על ימיהם האחרונים.

  

 

החשיפה היא פרי מיזם של העיתונאי אד ואן-לימפט וקבוצת חוקרים שקיבלו רשות מיוחדת בספטמבר האחרון לעבור על מסמכים סודיים העוסקים ב-250 משתפי פעולה שאינם עוד בחיים.

הם התמקדו בפעילות של קבוצת נאצים הולנדים שעבדו במחלקת החקירות של "המשרד המרכזי להגירה יהודית". המחלקה העסיקה שוטרים וציידי ראשים במטרה לאתר יהודים שהצליחו לחמוק מידי הגרמנים.

 

בארכיון נמצאים 500 אלף תיקים סודיים על 310 אלף משתפי פעולה. הם סגורים לעיון כל עוד האנשים המוזכרים בהם חיים. הארכיון מסודר לפי שם משתף הפעולה ולא לפי שם הקורבן, דבר שמקשה על הקרובים למצוא את המידע המבוקש.

שמותיהם של 9,000 הקורבנות יוכנסו למאגר נתונים ממוחשב בהמשך החודש. רק קרוביהם יורשו לעיין בתיקים.  

 

חשמליות ברחוב, עוגה טעימה

"איש מהקורבנות לא ידע מי הביא למעצרם, או שהם לא הורשו להתבטא בנוגע לכך לפני שמתו", אמר ואן-לימפט בראיון לרשות השידור ההולנדית.

 

קבוצת החוקרים יצרה קשר עם ניצול השואה פול הלמן, שאביו ברנהרד נרצח במחנה המוות סוביבור. הם מצאו תיק המכיל מידע מעצרו של הלמן בחווה שבה הסתתר, ועל חקירתו.

בתיק נמצאו גם שני מכתבים שכתב פול בן השבע אל אביו. הם נמסרו לו בעת שהסתתר על-ידי חבר במחתרת ההולנדית. הוא נשא אותם על גופו כשנעצר.  

 

"לא יכולתי להאמין למה שעיניי רואות", אמר הלמן הבן בראיון לרשות השידור. "לא יכולתי להסתכל בהם בהתחלה, אבל אחר כך עשיתי זאת". במכתבים מתאר הילד את חיי היומיום שלו בעיר ארנהם: חשמליות שראה ברחוב ועוגה טעימה שאכל. "הם מכתבים מבן לאביו", אמר הלמן, "אחד הדברים האכזריים שעשו לו הוא שמנעו ממנו להחזיק במכתבים".

 

כ-110 אלף יהודים הולנדים נספו בשואה. רק 30 אלף אזרחים יהודים נותרו בחיים לאחר המלחמה. בין הנספים ההולנדיים גם הנערה היהודייה אנה פרנק, שהיומן שכתבה במחבוא באמסטרדם זכה להצלחה עולמית ותורגם לעשרות שפות. עד היום לא ברור מי הלשין על משפחת פרנק והסגיר את מקום המסתור שלהם. לא ידוע האם הארכיון יחשוף פרטים חדשים על הפרשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנה פרנק. חוסר בהירות סביב זהות המלשין שהביא לתפיסתה
מומלצים