שתף קטע נבחר

כצפוי: בנק ישראל הותיר את ריבית מאי על 3%

בהתאם להערכות, ולמרות שהאינפלציה בפועל חורגת מהיעד של הממשלה, פישר נמנע החודש מלהעלות את הריבית. הסיבה: חשש מהשפעת המהלך על שער החליפין. לפי הבנק, מחירי הדירות עלו ב-12 החודשים האחרונים ב-16.1%. הצפי היא כי הוא יגביל בקרוב את משכנתאות הפריים ל-40%

בהתאם לרוב ההערכות בשוק ההון: בנק ישראל הודיע היום (א') כי הריבית במשק בחודש מאי תישאר ברמתה הנוכחית - 3%. בבנק המרכזי ציינו כי "הייסוף שנרשם בשקל בתקופה האחרונה והעלאות הריבית האחרונות צפויים למתן את האינפלציה בחודשים הקרובים".

 


   

מחירי הדירות המשיכו לעלות גם החודש וב-12 החודשים האחרונים עלו ב-16.1%. יתרת האשראי לדיור עלתה ב-12 החודשים שהסתיימו בפברואר 2011 ב-12.8%. כ-80% מההלוואות לדיור שניתנו בחודש מרס היו בריבית משתנה. על רקע המגמות האלה, ציין בנק ישראל בהודעתו כי הוא בוחן "הפעלת צעדים נוספים בתחום האשראי לדיור כבר בזמן הקרוב". כפי שפורסם ב"כלכליסט", בנק ישראל צפוי להגביל את משכנתאות הפריים ל-40%.

 

בבנק ישראל ציינו כי "ההחלטה להותיר את הריבית למאי ללא שינוי ברמה של 3% עקבית עם התהליך של החזרת הריבית לסביבה 'נורמלית', שנועד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד ולתמוך בהמשך הצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. קצב עליית הריבית אינו קבוע, אלא תלוי בסביבת האינפלציה, בצמיחה במשקים הישראלי והעולמי, במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים ובהתחשב בהתפתחות שערי החליפין של השקל. ברמת הריבית הנוכחית, ממשיכה המדיניות המוניטרית להיות מרחיבה".

 

בבנק ישראל הוסיפו כי "בציפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הבאים, כפי שנמדדות בשוק ההון, נרשמה ירידה אשר חלקה מוסברת בהעלאת הריבית (בשיעור 0.5%, ת"ז) בחודש הקודם. יחד עם זאת, ציפיות אלה העומדות על 3.1%, שיעור דומה לממוצע תחזיות האנליסטים אשר שמרו על יציבות החודש, עדיין נמצאות מעל הגבול העליון של יעד האינפלציה. גם בציפיות האינפלציה לטווחים הארוכים משנה, נרשמה ירידה בחודש האחרון ורובן נמצאות כעת בתוך יעד האינפלציה".

 

בהתייחס למדיניות המוניטרית של בנקים מרכזיים בעולם, ציינו בבנק ישראל כי "ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המפותחים המובילים עדיין נמצאות ברמות נמוכות. אולם, לאחרונה העלה הבנק האירופאי המרכזי (ECB) את הריבית ב-0.25%.

 

"בנוסף, על רקע האצת האינפלציה במשקים המתפתחים, מספר רב יחסית של בנקים מרכזיים ממשיכים בהעלאות ריבית ונוקטים בצעדי ריסון נוספים. פער הריביות בין המשקים שצומחים מהר יחסית, וביניהם ישראל, למשקים המפותחים מהווה אתגר משמעותי לקובעי המדיניות במדינות הצומחות מהר יחסית; אלה נדרשים לאזן בין הלחצים המקומיים להעלאת הריבית, לבין ההשפעה של העלאה כזו לייסוף שער החליפין והשפעתו על הייצוא ולכן על הפעילות במשק".

 

"בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות במשקים הישראלי והעולמי ובשווקים הפיננסיים. בנק ישראל ישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו – יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית – ובהיבט הזה, ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בשוקי הנכסים ובכללם בשוק הדיור", ציינו בבנק.

 

"שוק הדיור כבר נמצא במגמת התמתנות"

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, מסר בתגובה: "אני מברך על החלטת בנק ישראל החודש שלא להעלות את הריבית. העלאת הריבית בחודש שעבר היתה צעד מובן אבל מסוכן שכפי שהזהרנו הביא לפגיעה נוספת בכושר התחרות של היצוא הישראלי. אנחנו שמחים על כך שהנגיד החליט להותיר את הריבית ברמתה כדי לא להחליש עוד את הדולר אך עדיין מצפים לפתרון פיסקלי או מוניטרי לבעיית שער החליפין - היצוא לא יודע לעבוד בשערים כאלו ונסיגות ביצוא ישפיעו על כל הפעילות המשקית".

 

יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה: "על רקע ההאטה הצפויה בקצב הצמיחה במשק, אי הוודאות המתמשכת באזורינו, והמשך המגמה הצפויה של ייסוף השקל מול בנק ישראל, נהג הנגיד בחוכמה ובשיקול דעת".

 

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של דש: "החלטת בנק ישראל מהווה צעד טאקטי שלא מעיד על שינוי בהערכותיו. בחודש הבא, אחרי פרסום מדד המחירים הגבוה שמאפיין את חודש אפריל, צפוי בנק ישראל לחדש את ההעלאות ולהתקדם אל יעד של 4% עד סוף השנה. להערכתנו, הוא לא ייעצר ברמה זאת וימשיך ויעלה את הריבית לכיוון של4.75%-5% ב-2012. למרות העלייה במחירי הדירות וגידול באשראי, בחר בנק ישראל לא להכריז על הטלת מגבלות על שוק המשכנתאות, אך הודיע שיבחן נקיטת צעדים כאלה בקרוב. להערכתנו שוק הדיור כבר נמצא במגמת התמתנות. צעדים חריפים מדי להגבלתו מצד בנק ישראל עלולים לגרום ל'ניתוק החמצן' הדרוש לתפקודו התקין של השוק עד כדי ירידה מהירה מדי במחירים שעלולה לסכן את היציבות הפיננסית במשק".

 

אמיר כהנוביץ, כלכלן ראשי בכלל פיננסים: "בנק ישראל אומנם לא הטיל מגבלות חדשות על משכנתאות אך עצם אזכור הנושא הוא בעל השפעה. גם אם יוטלו מגבלות הן מיועדות בעיקר לשמור על היציבות הפיננסית של המערכת הבנקאית, וההשפעה שלהן על מחירי הדירות נמוכה ביותר, כיוון שהיא לא מפחיתה כמעט את התשואה נטו המגולמת ברכישת דירה. למרות זאת, היא עשויה להאט מדי את קצב העלאת הריבית, כיוון שגם בה היה אלמנט של שמירה על יציבות המערכת הפיננסית, ולא רק של ריסון מחירים טהור".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו: "ההעלאה בחודש שעבר והמדד הנמוך לחודש מרץ איפשרו לבנק ישראל לשבת החודש על הגדר לקראת העלאות ריבית נוספות בחודשים הקרובים. בנק ישראל לפי שעה מתמקד במלחמה באינפלציה ונוטש את מלחמת המטבעות, לשיטתו. לריבית בנק ישראל אין כיום השפעה מהותית על שוק המט"ח. היחלשות המטבע האמריקני לא היוותה שיקול מרכזי בהותרת הריבית בשיעור של 3%, בעוד השקל שומר על יציבות יחסית מול סל המטבעות".

 

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון: "בעקבות מדד המחירים לחודש מרץ אשר עמד בתחזיות המוקדמות, בחר בנק ישראל להותיר את ריבית הבסיס ללא שינוי. בנק ישראל בחר לבצע את האתנחתה הנוכחית בראש ובראשונה בשל הקריסה בשער החליפין של הדולר אל מול השקל ורצונו 'לקנות' זמן עבור היצואנים במאמץ להתארגן לעולם שבו השקל חזק ומתחזק. ייתכן כי הבנק המרכזי ינצל חלון זמן של הפוגה זו על מנת לשוב עם צעדים רגולטורים

נוספים בזירת המט"ח על מנת לזנב בספקולנטים. אל לנו לחשוב כי תם מחזור העלאת הריבית הנוכחית. צמד מדדי המחירים הקרובים של חודש אפריל ומאי צפויים לעלות בכ-1.3% במצטבר והם ייאלצו את הבנק המרכזי לשוב ולהעלות את הריבית".

 

יהודה טלמון, נשיא להב: "טוב עשה נגיד בנק ישראל שלא העלה את הריבית גם החודש. הריבית בישראל גבוהה גם כך יחסית לשאר העולם והיא פוגעת קשות בצמיחה של העסקים הקטנים והבינוניים. אי העלאת הריבית החודש הוא צעד מבורך, שמנע את כניסתם של ספקולנטים נוספים, להימורים על השקל. העלאת הריבית פעם נוספת היתה עלולה לגרום לנטל בלתי נסבל על העסקים הקטנים והבינוניים ועל המגזר העסקי כולו". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: חגי אהרון
מומלצים