הכל על שיפודים
מקבב ועד סאטה, מסופלקי ועד יקיטורי - מאכלים משופדים חובקי עולם הם הבחירה הנוחה, המהירה והטעימה למאכלי המנגל שלכם
סודה של הצלייה על גריל טמון באטימה מהירה של מעטפת המזון, דבר שגורם לכליאת המיצים בתוכו. כך שומרים המאכלים הנצלים לא רק על עסיסיותם, אלא גם על הטעמים והערכים התזונתיים שלהם.

כל מה שתניחו על אש הגחלים - יניב מעדנים (צילום: index open)
אין ספק, כי מבין כל שיטות הצלייה על גריל הנוחה ביותר היא צלייה על שיפוד. השיפוד מעניק למזון לא רק נקודת אחיזה טובה, המסייעת להפוך את המאכל על פני הרשת או פלטת הגריל, אלא הרבה יתרונות נוספים: על השיפודים אפשר להשחיל נתחים קטנים יחסית, מה שגורם לזמן צלייה קצר יחסית; מוליכות החום של שיפודי מתכת גורמת לצלייה בו זמנית של הבשר לא רק מבחוץ - אלא גם מבפנים ומקצרת את משך הצלייה; בתנאי שטח אפשר לאכול היישר מהשיפוד, בלי להזדקק לעזרי אכילה נוספים כמו מזלג וסכין.
שיטת הצלייה על שיפודים חובקת עולם וכמעט כל מטבח על פני הגלובוס מתהדר במסורת של מטעמים משופדים. השישליק והקבב של המזרח התיכון, המשווי של צפון אפריקה, הסאטה האינדונזי, היקיטורי היפני והסופלקי היווני - אלה רק חלק ממאכלי השיפודים העולמיים. צורתם של השיפודים עצמם משתנה ממקום למקום וממסורת למסורת: החל משיפודי ענק, המסתובבים על גריל ועליהם נתחים גדולים, כמו האסאדו הארגנטינאי, וכלה בשיפודי במבוק מיניאטוריים האופייניים למטבחי המזרח הרחוק.

כמעט כל מטבח בעולם מתהדר במטעמים משופדים
מה אפשר לשפד? למעשה כל מאכל: נתחי בשר, עוף ודגים וקציצות שלהם (קבב); ירקות, פירות , פירות מיובשים ואפילו ממתקים, כמו סוכריות מרשמלו. ואפשר, כמובן, גם להפתיע בשילובים לא שגרתיים ויצירתיים: נסו לשפד נתחי בשר או דגים לסירוגין עם פירות, ירקות ססגוניים עם נתחי נקניקים או בשר מעושן וגוונו בשלל מרות טעימות, רטבים ותוספות.
עצות על שיפוד
הצלייה על שיפודים היא קצרה במיוחד ולכן מומלץ לבחור מזון - נתחי בשר, עוף, דגים, ירקות - מאיכות מעולה.
- חתכו את המזון המיועד לשיפוד לחתיכות קטנות, כדי להקל על הסרתן מהשיפוד או לאפשר אכילה נוחה היישר ממנו.
- שמנו היטב את רשת הגריל או הפלטה לפני שאתם מניחים עליה את השיפודים. שפשוף הרשת בחצי בצל מוסיף טעם למאכלים.
- בחרו בשיפודים המתאימים לסוג המזון: נתחי בשר גדולים או קציצות קבב יצאו נשכרים משיפודי מתכת, שיסייעו לבישול הבשר גם מבפנים.
- שיפודי במבוק מומלץ לשרות במים לפני שמשפדים עליהם את המזון, כדי שלא יישרפו על הגריל.
- כשמשפדים סוגי מזון שונים רצוי לשפד מזון יבש ליד מזון לח או שמן. למשל קוביות נקניק שמן או שומן כבש לצד קוביות בשר רזה, אננס או בצל ירוק לצד קוביות עוף וכו'.
שיפודי מתכת יסייעו לבישול הבשר גם מבפנים (צילום: תומריקו)
- מומלץ גם להקדיש מחשבה לצבעוניות – ירקות כמו עגבניות, פלפלים, בצל, פטריות, חצילים או קישואים מוסיפים לא רק שלל טעמים אלא גם ססגוניות לתוצאה הסופית.
- בשרים, בעיקר נתחים של עוף או בשר בקר נטול שומן, מומלץ לשרות לפני הצלייה בתחמיץ הכולל שמן וחומץ, שמפרק את רקמות החיבור של הבשר ותורם לתוצאה רכה ונימוחה יותר. בתחמיץ אפשר להשתמש גם כדי למשוח את הבשר בזמן הצלייה.
- כדי להבטיח אטימה טובה, המזון צריך להיות בחום החדר לפני הצלייה. אם הכנתם מראש, הוציאו את השיפודים מהמקרר זמן מה לפני הצלייה כדי להביאם לטמפרטורה הנכונה.
- עדיף להפוך את השיפודים על האש בעזרת מלקחיים. בשיפודי מתכת בעלי ידית יש לטפל בידיים עטויות בכפפות.