שתף קטע נבחר

זיקוקים בעצמאות: איך להכין את הילד לרעש?

בני האדם מתוכנתים להיבהל כשנשמעים רעשים חזקים כדי לברוח מהסכנה. אבל כשמדובר במופע זיקוקי די-נור מרהיב ביום העצמאות, איך אפשר לעזור לילד להתמודד עם הפיצוצים מבלי שהמאורע יהפוך לטראומתי? חמש עצות להתמודדות

עבור רובנו, זיקוקי הדי-נור המאפיינים את פתיחת חגיגות יום העצמאות הם מופע מרהיב שאין לחשוש ממנו. עם זאת, יש כאלה שעבורם קולות הפיצוץ המלווים את הזיקוקים רחוקים מלהיות חגיגה ואף נחווים בצורה טראומטית. 

 

 

תגובות פחד וחרדה לרעשים קיצוניים ולא צפויים הן אינסטינקט המושרש בבני אדם ובחיות, משום שרעש עוצמתי מתקשר לאיום ממשי, לכן הנטייה האוטומטית היא לברוח מהסכנה. 

 

חשיפה פתאומית לרעש בלתי צפוי יכולה לגרום במצבים קיצוניים להפרעת חרדה מסוג "פונופוביה", פחד מרעשים. כ-11% מכלל האוכלוסייה סובלים מפוביה כלשהי ומיעוטם סובלים מהפרעת פחד מפני רעש. במקרים נדירים יחסית ההפרעה מביאה לסבל ולהימנעות ממקורות רעש, דבר המצריך טיפול פסיכולוגי הכולל חשיפה הדרגתית לרעש תוך לימוד טכניקות הרפיה ומתן כלים להתמודדות.

 

תינוקות ופעוטות עד גיל שלוש רגישים במיוחד לרעש הזיקוקים ויכולים להגיב ב בהלה קיצונית המלווה בבכי ובתחושת חרדה. בדרך כלל הרגישות הזאת פוחתת אחרי גיל חמש.

 

ככלל, כשמדובר בתינוקות ופעוטות כדאי להימנע ככל האפשר מגירוים חושיים קיצוניים ומאירועים המוניים וצפופים, אך כיוון שהזיקוקים נשמעים גם כשאנו נמצאים במרחק, צריך לדעת לטפל במצב ולהתרכז בתגובת הילד ולא בהתרחשויות המעניינות מסביב.

 

כדי שהאירוע המשמח לא יהפוך לטראומתי, איך אפשר להכין את הילד מראש לצפייה במופעי הזיקוקים ביום העצמאות, ומה כדאי לעשות אם הוא פורץ בבכי בזמן המופע?

 

1. להסביר מראש

יש להקדים הסבר מראש על הזיקוקים, על הרעש הנלווה למופע ועל כך שהדבר אינו מסוכן. ההסבר צריך להיות מותאם לגיל הילד ולרמת הבנתו. חשוב שההסבר יהיה מרוכך ומאוזן ולא יעצים את גורם הרעש, אלא יתמקד בחוויה החיובית - מופע האורות המרהיב. הדבר יסייע ליצור סקרנות והתלהבות  לקראת המופע.

 

הידיעה מראש וההסבר יכולים למנוע הרבה פעמים התקף חרדה אצל הילד. יתרה מזאת, חשיפה ללא הסבר לדבר שיש לו פוטנציאל להפוך לפוביה יכול להוות טריגר להתפתחות החרדה ולקבע את האירוע כטראומתי.

 

2. לצפות את התגובה

במהלך השנה יכולים ההורים לבחון כיצד הילד מתמודד עם חשיפה לרעשים. לפני האירוע יום העצמאות כדאי לנסות ולהבין את תחושותיו של הילד, לשאול אותו אם הוא חושב שיחשוש מהרעש ולהיערך בהתאם. הקשר המילולי הזה בין ההורה והילד הוא חלק מההכנה לקראת הצפייה בזיקוקים.

 

שאלו את השאלות באופן ישיר ובצורה חיובית - דברו על מופע האורות המסקרן ובחנו את תגובתו. אם היא קיצונית, הדבר כמובן אומר דרשני ויש לנסות להימנע מהאירוע.

 

3. להציג קטעים דומים באינטרנט

אפשר להיערך מראש ולחשוף את הילד לזיקוקי די-נור באמצעים סרטונים באינטרנט או בטלוויזיה. כך הילד יוכל להתרגל למראה ולרעש מבלי לחשוש, ואף לפתח סקרנות לקראת המאורע.

 

4. לחבק את הילד

במהלך מופע הזיקוקים כדאי להחזיק את הילדים הצעירים בידיים, כדי להעניק להם תחושת ביטחון ונינוחות כשנשמעים הפיצוצים. כדי לשלוט בעוצמת הקול אפשר להצמיד את ראשם לחזה של ההורה, כך שאוזן אחת סגורה חלקית, ולחסום את האוזן השנייה בכף היד הפנויה. אם צריך, אפשר להשתמש באטמי אוזניים. 

  

5. להתרחק ממוקד הרעש

אם הילד מגיב בבהלה או בבכי לפיצוצים, אין להכריח אותו לצפות במופע. כדאי להתרחק ממקור הרעש ולהפגין רגישות לתחושותיו. הכרחת הילד להישאר בניגוד לרצונו עלולה לקבע את הפחד מזיקוקים, לצור חרדה ואף חוויה טראומתית ולגרום להימנעותו מאירועים דומים בעתיד.

 

אספו את הילד הבוכה בידיים והתרחקו מהמקום תוך הרגעה שלו. זכרו שהרעש והמוזיקה המושמעת ברקע אינם מאפשרים דיון ממשי, לכן במקום לצעוק את המילים התקרבו לראשו ודברו אליו בצורה שבה ירגיש עטוף, מוגן ומוכל.

 

עצם ההכרחה להישאר במופע היא פעולה שיש בה תוקפנות מסוימת של ההורה ותחושה מצד הילד שהוא אינו מובן. על ההורה לזכור לא לנתח את האירוע מנקודת המבט שלו, שבה הזיקוקים נתפסים כאירוע בנאלי, אלא להיות אמפתי לרגשות הילד. 

 

בסופו של דבר, כלל האצבע בהתנהלות עם זיקוקים הוא ההיגיון הבסיסי: מדובר בחוויה מרהיבה שלרוב לא מעוררת מצבי דחק, ועם זאת יש לקבוע את רמת החשיפה לרעש בהתאם לגיל, להפרעות חרדה ידועות ולהיכרות שלנו עם הילד ועם תגובותיו בעבר. יש לזכור שילדים הם יצור דינמי, ויכול להיות שבשנה הבאה לא יפחדו מהאירוע באותו האופן.

 

  • הכותב הוא מנהל מערך בריאות הנפש מחוז ירושלים והשפלה, מכבי שירותי בריאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרעש והמוזיקה המושמעת ברקע אינם מאפשרים דיון ממשי
צילום: shutterstock
מומלצים