שתף קטע נבחר

26 ילדי זרים פונו מגן בת"א אחרי הזנחה קשה

מעל המקום ריחף צו סגירה כמה חודשים, אך לבסוף הייתה זו ההוצאה לפועל שאילצה את הגננת לסגור אותו בגלל חוב. במקום התגלו לכלוך וזוהמה, ולפי עדויות תינוקות ללא השגחה נכוו מסירים. עכשיו השאלה היכן יימצא להם מפלט אחר

חדר משחקים אפור מלכלוך, גללים על הרצפה ומקקים בין שקיות המזון. אלה התנאים שבהם פעל בעשרת החודשים האחרונים גן ילדים לבני הקהילה הזרה בדרום תל-אביב. השבוע שמו אנשי ההוצאה לפועל קץ להזנחה. המקום פונה עקב חוב של הגננת בסך 7,000 שקלים, אולם לדברי מנהלת מסיל"ה (מרכז הסיוע והמידע לקהיהל הזרה של עיריית תל-אביב), תמר שוורץ, מעל המקום ריחף צו סגירה כבר כמה חודשים, עקב התנאים שבהם הוחזקו הילדים.

 

בגן, הממוקם בשדרות חכמי ישראל 10, שהו כ-26 ילדים ותינוקות, בני כמה חודשים ועד גיל שש. רבים מהם הושארו על-ידי הוריהם בגן במשך כל השבוע, וראו את משפחתם רק בסופו. מנהלת מסיל"ה, תמרת שוורץ, אמרה כי "מדובר באחד המקרים הקיצוניים של הזנחת ילדים חסרי ישע".

 

הפעוטות נצמדו לרגלה של הגננת ולא הבינו על מה המהומה, כשלמקום נכנסו אנשי ההוצאה לפועל מלווים בשוטרים. לטענתם, הגננת מילי ניאקו חייבת שכר טרחה לעו"ד שפעל בשם בעל הבית, אולם היא מכחישה: "לא היו לנו בעיות אף פעם עם בעל הבית, אני משלמת כל חודש כשהוא בא לאסוף את הכסף. הוא מעולם לא אמר שאני חייבת לו כסף או כל דבר נוסף.

 

"אין לי מקום לישון הלילה, אבל אלוהים יעזור לי, נלך לכנסייה, שם יקבלו אותנו", הוסיפה ניאקו בבכי. כשנודע לה על הפינוי, היא יצרה קשר עם ההורים וביקשה מהם לאסוף את ילדיהם. "באותו הערב לבסוף נלקחו כל הילדים הביתה", סיפרה שוורץ, אך הבהירה כי "מבחינת מסיל"ה ומחלקת הרווחה, הסיפור לא תם כיוון שמילי אינה כשירה לנהל גן וכבר הבנו שהיא מתכוונת לפתוח גן נוסף. כמו כן, עלינו לבדוק אם אותם הורים שהשאירו את ילדיהם במשך כל השבוע בגנה אינם מזניחים כעת את ילדיהם".

 

"ניסינו לעזור, היא התעלמה"

ניאקו, יש לציין, אינה גננת מוסמכת. "היא מהגרת עבודה לא חוקית מאוגנדה", סיפרה שוורץ. "פקחי משרד התמ"ת ביקרו במקום והוציאו צו סגירה כבר לפני מספר חודשים והיא התעלמה. מסיל"ה ניסתה לאורך זמן רב לסייע בשיפור הגן, הן בעזרת מתנדבים שנמצאים בגן כל השבוע והן על-ידי אספקת ציוד לגן וניסיונות להדריך את מילי. לצערנו, היא סירבה לשתף פעולה ותפקודה רק הלך והידרדר".


הגן המפונה. "שהילדים לא יישארו בלי ההורים" (צילום: הדר כהן)

 

מתיאוריה של שוורץ עולה תמונה קשה: "המצב בגן היה מזעזע, מילי הייתה הולכת לישון באמצע היום ומשאירה את התינוקות ללא השגחה. היו שם גם מקרים שתינוקות נכוו מסירים לוהטים, הילדים לא טופלו. דיווחנו למשטרה ורק היום סוף-סוף ננקטה פעולה, בגלל ההוצאה לפועל. אנו הוזעקנו לדאוג לילדים, כדי שלא יישארו לבד ללא ההורים".

 

מיקי עוזרי, שמתנדב במקום מטעם מסיל"ה, סיפר כי "קיבלנו לפני שבוע התרעה על פינוי. במהלך היום ניסינו לדחות את הגזרה והדבר אושר בכפוף לתשלום חצי מהחוב. מבחינה הומניטרית הגן מכיל ילדים ששוהים בגן משבע בבוקר עד שבע בערב, יש כאלו שנשארים יומיים ואף יותר. פעם בשבוע אנחנו לוקחים קבוצת ילדים מהבוגרים יותר לשחק בגינה הציבורית, שהם חולקים עם נרקומנים ושיכורים.


הגננת מילי בזמן הפינוי (צילום: הדר כהן)

 

"לצערי זו המציאות בה הם חיים בישראל", הלין עוזרי. "המצב בשכונה השתנה לרעת הזרים, כשאנשי השכונה התחילו להימנע מלהשכיר דירות לזרים והדבר הקשה עלינו למצוא מקום חלופי. כל פנייה למתווך נענתה בטענה שאין להם דירות. מכל האירועים שקרו עד היום מי שנפגע זה בעיקר הילדים".

 

עו"ד דניאל ורדי מעמותת "הלב במשפט", הוסיפה בתגובה כי "לצערי זהו מקרה קלאסי שאנו רואים כל שבוע, של אנשים שאינם מבינים עברית ואינם מודעים להליכים הננקטים נגדם עד לרגע האחרון, ואז באקט חירום אנו נקראים לסיוע. באותו היום נתן בית המשפט הוראה מטעמים הומניטריים לדחות את הפינוי בארבעה ימים בכפוף להפקדה של 3,500 שקלים לקופת ההוצאה לפועל, אך הקופות היו סגורות ולא ניתן היה לשלמו".

 

ניאקו דחתה את כל הטענות שהוזכרו נגדה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי שומר על ידי הגן? ניאקו
צילום: הדר כהן
מומלצים