שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    דקה של שגרה עם עדשים

    אחרי הבישולים של פסח, הנפנופים של יום העצמאות ורגע לפני ל"ג בעומר ושבועות, מיכל וקסמן לקחה הפסקה מהריצות והעבודה במטבח והכינה שתי מנות קלילות עם עדשים

    האיש שלי תמיד אומר שתחילתו של פסח מסמנת את סופה של השנה. עוד לא הברשנו מעלינו את פירורי המצה והדבש של המימונה וכבר בגדינו מריחים מהמנגל של יום העצמאות, או אולי זה עשן המדורות של ל"ג בעומר? והקלוריות העודפות שהתמקמו, על מנת להישאר, באיזור המותניים, מקורן בארוחת הסדר

    או בפיתות המקובבות ואולי בכלל בעוגת הגבינה של שבועות?

     

    תכניות הבילוי והנסיעות לקיץ יוצאות מהמגירה ונכנסות להילוך הפקתי גבוה, תיבת המיילים שלי מתמלאת בהודעות על מסיבות סיום כאלה ואחרות, הנסיכה אוטוטו חוגגת חמש ומצפה ללא פחות מפסטיבל שבועי מלא של נסיכות, אינדיאנים, פרפרים ושאר דמויות מנצנצות שיהפכו לרגע מחלום למציאות. בכל שלב בשבוע נדמה לי שיום ראשון, או בעצם שישי, או שרגע...

     

    לאן נעלמה השגרה דווקא כשהכי מתחשק לשמר אותה ולהיאחז בה לרגע כדי לנשום עמוק ולהבין מה קורה?

     

    בתוך כל אלה, אני מצפה בדריכות לשבוע הזה שהתחיל ביום ראשון ויסתיים בשבת. כולם מבלים במוסדותיהם החוקיים ואני נפגשת שוב עם קצת זמן פנוי. כמה ימים של שגרה שיש בהם גם כמיהה לאוכל טעים שעושה טוב לגוף, בלי יותר מדי עבודה, מאמץ וקניות. הפוגה של עדשים. למה לא?

     

    תבשיל מהיר של עדשים עם ירקות שורש וירוקים

    רבע שעה עבודה והרבה טעמים עדינים שמשתלבים לטעם אחד עשיר ומלא מסך מרכיביו, ויש לפניכם ארוחה מלאה או תוספת משמחת - מה שתבחרו. אפשר לשמור במקרר ולחמם שוב, או לא לחמם בכלל. הכל פתוח לפי הזמן ומצב הרוח.

     

    המרכיבים:

    500 גרם עדשים חומות/ירוקות (עדיף אורגניות)

    2 עגבניות, מקולפות וחתוכות לקוביות קטנות

    2 גזרים, מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות

    1/2 ראש סלרי, מקולף וחתוך לקוביות קטנות

    1/2 שורש פטרוזיליה, מקולף וחתוך לקוביות קטנות

    1/2 פקעת שומר, חתוכה לקוביות קטנות

    1 בצל בינוני, מקולף וחתוך לקוביות קטנות

    1 כרשה, רק החלק הלבן, חתוך דק-דק

    1 שן שום, קטנה חתוכה דק-דק

    צרור קטן של פטרוזיליה, קצוצה

    4 עלי בזיליקום, קצוצים

    עלים בלבד מ-4-5 ענפי אורגנו, קצוצים

    1/2 כפית מלח גס

    קורט נדיב של פלפל שחור טחון טרי

    קורט סוכר

    3 כפות שמן זית לטיגון הירקות

    6 כוסות מים

    להגשה:

    מעט שמן זית

    פרמזן מגורר


    מתערבבים יחד (צילום: מיכל וקסמן)

     

    אופן ההכנה:

    1. בסיר גדול מחממים שמן זית. מוסיפים בצל, גזר, סלרי, פטרוזיליה, כרשה, שום ושומר ומבשלים אותם תוך ערבוב מדי פעם, עד שהשמן נצבע בכתום והירקות מתרככים.
    2. מוסיפים עדשים ומערבבים. מוסיפים את העגבניות ומערבבים.
    3. מוסיפים מים. מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים מכוסה עד שהעדשים מתרככות אבל לא מתחילות עדיין להתפרק, בערך עשר דקות.
    4. מוסיפים מלח, פלפל שחור וסוכר. מערבבים. מוסיפים פטרוזיליה (משאירים בצד חופן קטן של פטרוזיליה על מנת לפזר מעל התבשיל בזמן ההגשה), בזיליקום ואורגנו. מערבבים. מגבירים את האש ומבשלים ללא מכסה במשך שלוש עד חמש דקות נוספות, עד שחלק מהנוזלים מתאדים והתבשיל מסמיך. שימו לב לא לבשל יותר מדי על מנת שלא יתפרקו העדשים ויהפכו לרסק.
    5. התבשיל מוכן. מחלקים לקעריות הגשה. מזלפים מעט שמן זית בראש כל ערימת עדשים, מפזרים פטרוזיליה טרייה ומגררים פרמזן. אוכלים חם.


    תבשיל עדשים עם ירקות שורש וירוקים (צילום: מיכל וקסמן)

     

    סלט עדשים שחורות

    עדשים שחורות הן העדשים הקטנות ביותר. הן נראות כמו נקודות קטנות והן כהות יותר ופחוסות פחות מאחיותיהן החומות/ירוקות. יתרונן על שאר סוגי העדשים הוא בהיותן קשות יותר ולכן מתפרקות פחות בבישול. טעמן עדין ומיוחד. אפשר למצוא עדשים שחורות בעיקר בחנויות טבע או על מדפי האוכל האורגני בסופרמרקט.

     

    מגישים כסלט או כתוספת לבשר או לדגים. מצוין גם לפיקניק. הסלט יכול לעמוד יומיים-שלושה במקרר - העדשים סופגות את טעמי הרוטב ומשביחות.

     

    המרכיבים:

    לעדשים:

    500 גרם עדשים שחורות (עדיף אורגניות)

    1 בצל בינוני, חתוך לחצי

    לרוטב:

    1/4 כוס שמן זית משובח

    4 כפות חומץ בלסמי מיושן איכותי (או 3 כפות בלסמי רגיל + 1 כפית סוכר, מעורבבים היטב)

    1 בצל סגול קטן, קצוץ דק מאוד

    1/2 כוס עלי פטרוזיליה, קצוצים דק מאוד

    1/2 כפית מלח גס

    קורט פלפל שחור טחון טרי

    להגשה:

    יוגורט סמיך


    סלט עדשים מתובל (צילום: מיכל וקסמן)

     

    אופן ההכנה:

    1. שמים את העדשים ואת חצאי הבצל החתוך בסיר, ממלאים במים עד מעל גובה העדשים ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה. לא מוסיפים מלח בשלב זה; מלח מונע מהעדשים להתרכך.
    2. מנמיכים את האש אך שומרים על רתיחה מתונה. מבשלים כ-10 דקות או עד שהעדשים מתרככות אבל נשארות נגיסות ולא מתפרקות (אל-דנטה).
    3. מסננים את העדשים מהמים ומקררים לטמפרטורת החדר. זורקים את הבצל המבושל.
    4. מערבבים בקערה את העדשים עם כל חומרי הרוטב. מגישים עם או בלי כף יוגורט סמיך וצונן למעלה.


    סלט עדשים שחורות ויוגורט (צילום: מיכל וקסמן) 

     

    • לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ירוקות עם ירקות
    צילום: מיכל וקסמן
    צילום: מיכל וקסמן
    שחורות וטעימות
    צילום: מיכל וקסמן
    מומלצים