שתף קטע נבחר

בין אובמה לנתניהו. כל המחלוקות וההסכמות

מסכימים על מדינה פלסטינית מפורזת ועל ספטמבר, חלוקים על ירושלים והפליטים. מודאגים יחד מחמאס, צריכים עוד לדבר על גושי ההתנחלויות. השוואה בין נאומיהם של רה"מ ונשיא ארה"ב

לראש הממשלה, בנימין נתניהו, תהיה מחר בפגישתו עם ברק אובמה אפשרות להשיב לנשיא ארה"ב על נאומו הערב (יום ה'), שבו קרא להקמת מדינה פלסטינית מפורזת לצד ישראל על בסיס קווי 1967, וביום שלישי הוא יוכל להצהיר בפומבי על כוונותיו בקונגרס האמריקני. אבל על המחלוקות וההסכמות בין ראש הממשלה לנשיא ארה"ב אפשר ללמוד כבר מהשוואה בין נאום אובמה הערב לנאומו של נתניהו בכנסת בתחילת השבוע.

 

שטחי המדינה הפלסטינית העתידית

בנאומו הערב אמר אובמה כי על המדינה הפלסטינית לקום בהתבסס על קווי 1967, תוך ביצוע חילופי שטחים. נשיא ארה"ב ציין כי ככל שחולפות השנים, יותר ויותר פלסטינים חיים ממערב לנהר הירדן, והזהיר כי "הטכנולוגיה תקשה יותר על ישראל להגן על עצמה". בנאומו בכנסת, לעומת זאת, הדגיש נתניהו כי לדעתו הסכסוך אינו על קווי 1967, אלא על קווי 1948 - עצם קיומה של מדינת ישראל. הוא אמר כי בהסכם עתידי על ישראל לשמור לעצמה את גושי ההתנחלויות ולשמור על נוכחות צבאית לאורך נהר הירדן.

 

עתיד ירושלים והפליטים

אובמה אמר כי עתיד שתי הסוגיות הללו צריך להיקבע רק בהמשך המשא ומתן. לדבריו, התקדמות במשא ומתן על שטחי המדינה הפלסטינית העתידית וסידורי הביטחון, והאמון שינבע ממנה, יקלו על מציאת פיתרון לשתי הסוגיות הללו. נתניהו בנאומו בכנסת לא השאיר את הבירה סוגייה למשא ומתן: "אני עומד על כך שירושלים תישאר בירתה הריבונית והמאוחדת של מדינת ישראל", אמר. בין עקרונותיו הזכיר בנאום זה כי "בעיית הפליטים תיפתר מחוץ לגבולות ישראל".

 

שתי מדינות

לפחות בנושא אחד אין מחלוקת בין ראש ממשלת ישראל נשיא ארה"ב - שניהם מסכימים לרעיון של תהליך שלום שבמסגרתו תקום מדינת פלסטין לצד מדינת ישראל. בנאומו אמר אובמה כי "שלום לדורות" במזרח התיכון יחייב קיומן של שתי מדינות לשני עמים - "ישראל כמדינה יהודית וביתו של העם היהודי, ופלסטין כבית לאומי לעם הפלסטיני". הוא אמר כי "כל מדינה תכיר באחרת, ותחיה עמה בשלום". נתניהו, חרף נאומו התוקפני כלפי הפלסטינים בכנסת, הבהיר כי ישראל מוכנה להקמת מדינה פלסטינית שתקום במסגרת תהליך שלום, ואף הדגיש כי ממשלתו מוכנה לשלום עם פשרות כואבות על "חלקי מולדת".

 

הכרה במדינה יהודית

ראש הממשלה נתניהו תבע בנאומו בכנסת מהפלסטינים להכיר בהיותה של מדינת ישראל מדינת העם היהודי כדי לגשת למשא ומתן. "הסיבה שאין שלום היא שהפלסטינים מסרבים להכיר במדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי", אמר, והזכיר זאת מפורשות כאחת מדרישותיו: "שהפלסטינים יכירו בישראל כמדינת הלאום של העם היהודי". אובמה לא התייחס בנאומו לשאלת ההכרה הפלסטינית במדינה יהודית כתנאי מוקדם למשא ומתן, אך כאמור הדגיש כי בסוף התהליך יהיו בין הירדן לים שתי מדינות: "ישראל כמדינה יהודית וביתו של העם היהודי, ופלסטין כבית לאומי לעם הפלסטיני".

 

סידורי ביטחון ופירוז

נתניהו חזר בכנסת על עמדתו, לפיה מדינה פלסטינית חייבת להיות מופרזת, וגם לאחר הקמתה חייבת להיות נוכחות צבאית של ישראל לאורך נהר הירדן. אובמה, לעומתו, דיבר הערב על "נסיגה מלאה ובשלבים של הצבא הישראלי", שתיעשה בתיאום עם כוחות הביטחון הפלסטיניים שיקחו פיקוד. גם הוא אמר כי המדינה הפלסטינית תהיה מפורזת, והוסיף: "משך תקופת המעבר הזו צריך להיות מוסכם, והאפקטיביות של הסידורים הביטחוניים חייבת להיות מופגנת".

 

הפנייה לאו"ם בספטמבר

הן ראש הממשלה והן אובמה תקפו את כוונת הפלסטינים לבצע צעד חד-צדדי בוטה בספטמבר, ולבקש הכרה מהעצרת הכללית של האו"ם במדינתם. נתניהו אמר כי מדינה פלסטינית תקום רק במסגרת תהליך שלום עם ישראל, והסכם שיבטיח את ביטחונה של מדינת ישראל. אובמה אמר כי בידודה של ישראל בפורומים בינלאומיים לא יביא לפלסטינים מדינה, והתייחס ספציפית לכוונתם לפנות לעצרת הכללית של האו"ם: "צעדים סמליים שנועדו לבודד את ישראל באו"ם בספטמבר לא יביאו להקמת מדינה עצמאית". הוא גם הדגיש כי מאמצי הדה-לגיטימציה של הפלסטינים לישראל ינחלו כישלון.

 

הפיוס בין פתח לחמאס

בנימין נתניהו תקף בחריפות את ההסכם הפנים-פלסטיני, שבמסגרתו אמור חמאס להרכיב את הממשלה יחד עם פתח: "ממשלה פלסטינית שחציה מורכב מאלה שמצהירים יום-יום על כוונתם לחסל את מדינת ישראל איננה פרטנר לשלום", הוא אמר, "מי שאומר ש'שלום עושים עם אויב' חייב להוסיף תוספת קטנה ולא זניחה - 'שלום עושים עם אויב, אבל עם אויב

שהחליט לעשות שלום'".

 

אובמה הביע אמנם דאגה בנאומו מהפיוס בין פתח לחמאס, אך נשמע מרוכך יותר: "ההודעה האחרונה על ההסכם בין פתח לחמאס מעלה שאלות משמעותיות ולגיטימיות מבחינת ישראל - כיצד ניתן לשאת ולתת עם גורם שאינו מעוניין להכיר בזכותך להתקיים", אמר אובמה, וציין כי "בשבועות ובחודשים הבאים, המנהיגים הפלסטינים יצטרכו לספק תשובה מהימנה לשאלה הזו". נשיא ארה"ב הדגיש כי בינתיים על וושינגטון, שותפותיה ומדינות ערב לעשות מאמץ למצוא מוצא מהמבוי הסתום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. הטכנולוגיה תקשה על ישראל להגן על עצמה
צילום: AP
נתניהו. האויב צריך לרצות שלום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים