הדו"ח בעקבות גואל רצון: כמה ישראלים בכתות?
צוות של משרד הרווחה המליץ על שורה של צעדים לטיפול בנפגעי כתות ובמי שעלולים להצטרף אליהן. על-פי הדו"ח, בישראל פועלות כ-80 כתות
תמונת מצב מדאיגה: בין 30 ל-100 אלף ישראלים חברים ב-80 כתות הפועלות בארץ. כך עולה מדו"ח של משרד הרווחה, שחובר בעקבות פרשת גואל רצון. הדו"ח כולל שורה של המלצות לפעולה נגד הכתות.
הדו"ח, אותו יזם שר הרווחה לשעבר ח"כ יצחק הרצוג, הוגש אתמול (יום ב') לשר הרווחה משה כחלון. בין ההמלצות:
פעולות מניעה, שבמסגרתן תתבצע הכשרת מטפלים לזיהוי קורבנות פוטנציאליים. מחקר ובניית מאגר מידע בתחום הכתות, פרסום והפעלת סדנאות להגברת המודעות, במיוחד בקרב בני נוער.
עוד הומלץ על התערבויות טיפוליות ועל מתן מענה טיפולי לנפגעי כתות ובני משפחותיהם, באמצעות הקמת יחידה מיוחדת שתפעיל "צוות התערבות" ארצי.
בנוסף הומלץ על גיוס והכשרה של מטפלים מקצועיים ו"יועצי יציאה מהכת", על הקמת מוקד סיוע טלפוני המיועד לנפגעי כתות ועל הגדרת גמלת קיום של הביטוח הלאומי לנפגעי כתות.
בנוסף להמלצות, מחברי הדו"ח ,שנפגשו במשך שנה עם בני משפחה של נפגעי כתות, עם חברי כתות לשעבר ועם חוקרים ומטפלים בתחום, מציעים גם כלים לטיפול ולתמיכה בנפגעי כתות שישמשו מטפלים - עובדים סוציאליים ופסיכיאטריים.
הגדרה ראשונה: מהי כת?
מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ, שעמד בראש הצוות אמר: "לנפגע ולבני משפחתו החברות בכת מהווה משבר שורשי עמוק, שמחייב את הממשלה והחברה בישראל לתת את הדעת על הישנותה של התופעה, ולבחון דרכי סיוע הן בהיבט הטיפולי והן בהיבט המניעתי".
ד"ר גבי זהר, מומחה לכתות המטפל במשפחות נפגעי כתות שייעץ לצוות שעסק בהכנת הדו"ח, אמר ל-ynet: "אני מברך על היוזמה הזאת, שמגיעה אחרי יותר מידי שנים של התעלמות והזנחה מוחלטת של הנושא יש כאן התחלה של בשורה למשפחות רבות. זו פעם ראשונה שגורם רשמי במדינת ישראל מגדיר מהי כת". רחל ליכטנשטיין, מרכזת הפעילות במרכז הישראלי לנפגעי כתות, שנפגשה עם חברי הוועדה אמרה: "זה צעד חשוב, אבל המבחן האמיתי הוא במימוש ההמלצות האלו".
במשרד הרווחה מאשרים שהמלצות הצוות הם צעד ראשון בגיבוש מדיניות כוללת של הממשלה ובבניית הכלים הדרושים לשם התמודדות עם התופעה. במשרד הביעו תקווה שמשרדי ממשלה נוספים וכן רשויות מקומיות וסוכנויות טיפול שונות יירתמו למאמץ ויסייעו ביישום ההמלצות, אבל מודים כי מדובר במשימה שתדרוש זמן ותקציבים נוספים.
השר כחלון אמר: "נושא הכתות הינו נושא מורכב. מדובר בתופעה שהיא אומנם תופעה שולית בחברה הישראלית, אך השפעותיה הן מרחיקות לכת".