שתף קטע נבחר

דו-גלגלי גלילי: טיול אופניים לעונת הקציר

החג מאפשר לחובבי האופניים לצאת אל בית לחם הגלילית, ולדווש בתקופה שבה נקצרים השדות בטיול משפחתי מודרך, ובחינם. איך תכינו את המשפחה לחוויה על גלגלים בטבע?

חג השבועות, המוקיר יותר מכל חג אחר את תוצרת ארצנו, זכה לשמות מגוונים, ביניהם חג הקציר על שם קציר החיטים שהתקיים בתקופה הסמוכה לחג זה. כדי ליהנות מטיולים בארץ ומהנופים המיוחדים לתקופה זו, שבה נקצרים השדות, יתקיים טיול אופניים בנופיה של בית לחם הגלילית, אל מול מראות התוצרת החקלאית שבהם משופעת ישראל. 

 

 

כיצד נערכים לטיול אופניים עם הילדים?

כמו "קטנים-גדולים", אוהבים גם הילדים להיות חלק מצוות מקבלי החלטות. יום לפני הטיול אפשר להושיבם בבית אל מול המפה ולהראות להם את תוואי המסלול. סקירה קצרה של ההורים והסבר על הנופים שיתפרשו לפניהם, תעצים את חווית הטיול שלהם, כשאותם נופים יתגלו לפניהם במציאות.

 

לפני היציאה לשטח חשוב להתעדכן בתחזית מזג האוויר הצפוי במקום הרכיבה ולהצטייד בביגוד מתאים,

אמצעי הגנה, משקפי שמש וכובע להגנה מפני השמש הקופחת. ההמלצה הרווחת היא לרכב על אופניים בלבוש מלא (למרות החום) ולכלול גם מגני ברכיים וידיים נוסף על הקסדה. ניתן להוסיף מצחייה על הקסדה שתגן על פנינו ופני ילדינו מפני השמש, וכמובן לא לוותר על משקפי השמש.

 

"משמעת מים" היא מושג השגור בפי כל מבוגר ישראלי ממוצע. טיול רכיבה על אופניים עם הילדים, הינה הזדמנות מצוינת ללמד גם אותם אחריות בנושא. מומלץ לשתות מים, ולא משקאות מתוקים שגורמים לגוף להתייבש מהר יותר. ניתן למנות את אחד הילדים ל"אחראי מים" והוא יזכה להכריז על "הפסקות שתייה" יזומות לכל המשפחה. אפשר גם להצטייד בחטיפי אנרגיה, ולהציע מהם לרוכבים מדי שעה.


הזדמנות ללמד ילדים על אחריות. דיווש משפחתי (צילומים: אופק בשטח)

 

הכנת האופניים לפני היציאה לרכיבה

למשפחות בעלות אופניים המתאימים לרכיבה בשטח, טיול מחוץ לעיר מאפשר הקניית יכולות טכניות ופתרון בעיות לילדים. ערב לפני היציאה לטיול מומלץ לבדוק עם הילדים את האופניים וללמדם כללי אצבע בטיפול בהם. למשל, חשוב מאוד להקפיד על בדיקת רפידות המעצורים ולבדוק את מידת השחיקה שלהן. גם לצמיגים יש להקדיש תשומת לב ולהחליף באופן מיידי צמיגים חלקים, סדוקים, קרועים או משופשפים. מומלץ לוודא שידיות האחיזה בכידון אינן משוחררות ובמקרה שכן - להדביקן מחדש.

 

חשוב מאוד לבלוט בדרך. פנס או נצנץ לבן מלפנים ונצנץ אדום מאחור, יבליטו מאוד את הרוכב בכל תנאי התאורה ובין הערביים. בימים חמים, יש להקפיד לשמן בשכבת שמן דקיקה את שרשראות האופניים, כבלי ההילוכים והמעצורים, צירי גלגלים והדוושות, עוד לפני הרכיבה.

 

קצת על המקומות שבדרכנו

בית לחם הגלילית, הייתה אחת משני ישובים בארץ ישראל שנקראו "בית לחם" עוד מימי המקרא. קיימת אמונה שביישוב זה (ולא בעיר בית לחם) נולד ישוע - אבי הנצרות.

היישוב הנוכחי הוקם על ידי הטמפלרים בתחילת המאה הקודמת, ולאחר כמה עשרות שנים, עם עלייתו של הרייך השלישי בגרמניה, קיבל אופי נאצי ונסגר על ידי הבריטים.

 

עד היום נוכל לראות בצידו של הרחוב הראשי במושב בתי אבן מרשימים שנותרו מזכרת מאותה תקופה. גם בית העם הטמפלרי ומוזיאון שיחזור קטן - עודם עומדים על תילם.

 

מושבה טמפלרית נוספת הוקמה בקרבת מקום וזכתה לשם "ולדהיים" ("נווה יער" בגרמנית). היום היא קרויה "אלוני אבא" ומתפקדת כמושב שיתופי, שבו מתגוררים כ-800 תושבים.


יש להצטייד בביגוד מתאים, משקפי שמש וכובע. רוכבים בגליל התחתון

 

קדימה לדרך....

את הרכיבה אפשר להתחיל במרכז האופניים שבאלוני אבא. שם יוכלו משפחות שהגיעו ללא האופניים שלהם - לשכור כמה זוגות עבוד בני המשפחה ולרכב באזור השמורה היפהפייה. ממרכז האופניים אפשר לרכב לאורך רחובו הראשי של המושב, ולעבור בדרך ליד מבנה הכנסייה האוונגלית שנבנתה בשנת 1916 על ידי הדור השני של המתיישבים הטמפלרים (שהיו ממקימי היישוב).  

הכנסייה האוונגלית רואה בשיבתו של העם היהודי צעד הכרחי בדרך לגאולת העולם, ולכן תומכת במדינת ישראל. רבים מאנשיה תומכים גם בפלגים הימניים שבמפה הפוליטית.

 

מן המושב יצאו הרוכבים דרך השער האחורי אל השטחים החקלאים ויזכו לעבור בדרך בין שדות החומוס, מקשות האבטיחים וכרמי הענבים למאכל. אלו שדות המפרידים בין בית לחם הגלילית לאלוני אבא, והם שיביאו אותנו לפאתי המושב האחרון.

 

את החנייה אפשר לקיים בחוות 'דרך התבלינים', המציעה מגוון של תבלינים, שאת כולם מגדלים ומייצרים במקום. בחוות דרך התבלינים מגדלים צמחי מרפא, ומייצרים תערובות וחליטות תה מיוחדות. סוד קסמם של התבלינים טמון בשימוש בשיטות גידול מסורתיות וצוות המקום נושא על נס את כוחם המרפא של הצמחים.


קסדה בראש טוב. אל תתפשרו על מיגון לפני הרכיבה

 

עוד אטרקציות באזור

בחג השבועות, ייפתח כמדי שנה "פסטיבל הקולעים" בבית לחם הגלילית. זוהי השנה החמישית שבה מתקיים הפסטיבל במקום, ובמסגרתו מוקם מתחם קליעה, נערכות סדנאות קליעת קש לילדים וכן קורס קליעת סלים למבוגרים (בהרשמה מראש). בנוסף, נערכות ברוח החג סדנאות אפייה חלביות לילדים.

זו גם הזדמנות לילדים להתוודע אל התערוכה הייחודית של כלים חקלאיים שתיפתח בפעם הראשונה במקום. הכלים יוצבו אל מול השדות של המושב, ויספרו את סיפורה של החקלאות בארץ ישראל, החל מהתקופה הטמפלרית ועד ימינו.

 

לבעלי החוש המוזיקלי, תהיה הזדמנות להצטרף גם אל מעגל התיפוף של האמן מיכה ברעם, וליהנות מחיבור אל הקצב והטבע. לאחר ביקור במקום, מנוחה והתרעננות, יוכלו הרוכבים לחזור דרך השדות והכרמים אל נקודת המוצא במרכז האופניים.

  

מידע כללי:

  • תאריכי הטיול: יום שלישי, 7.6.11 בשעות 10:00, 14:00. יום רביעי, 8.6.11 בשעות 10:00, 14:00. יש להירשם מראש במייל: ofek@adi.org.il
  • משך הטיול: כשעתיים.
  • אורך המסלול: כ- 8 ק"מ.

    דרגת קושי: קלה - מתאים לרוכבים ברמת מתחילים ולילדים מגיל 10 ומעלה.

    • ניתן לשכור אופניים בגדלים שונים (ניתן גם להגיע עם אופניים מהבית)
    • כיבוד קל יוגש בנקודת ההתכנסות.
    • טלפון לפרטים נוספים: 0522-662181, 04-9833987

     

    • הכותב הוא מדריך אופניים בסניף אלוני אבא של "מצמן את מרוץ". 

  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    להוסיף קצת טעם לטיול. חוות דרך התבלינים
    צילום: מיכל בן ארי
    צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
    בית טמפלרי בבית לחם הגלילית
    צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
    מומלצים