שתף קטע נבחר

יהודי, זה כל הסיפור

כולנו יהודים וכל כך נחמדים, ועכשיו זה מתועד: אתר 70 פנים יצא בפרויקט "הסיפור היהודי שלי", שמזמין יהודים בכל העולם לספר את סיפורם. צגה מספרת על המסע מאתיופיה, אנג'לו - על המסע ליהדות, ולאה על ילדות בשואה. ומה הסיפור שלכם?

"שבעים פנים לתורה", ושבעים פנים גם לסיפור היהודי. מיזם חדש מבקש לעשות "חיים שכאלה" לעם היהודי בארץ ובתפוצות, כדי לחבר את הזהות היהודית לכדי יצירה אחת. 

 

 

"אורט" ורשת "מיתרים" חברו ליצירת את אתר האינטרנט "שבעים פנים", רשת חברתית לשיח יהודי, שמזמינה את יהודי העולם להציג את פניהם - והסיפורים שמאחוריהם. במסגרת מיזם "הסיפור היהודי שלי", מוזמן כל יהודי לצלם סיפור אישי הקשור לזהותו היהודית, ולעלות אותו באתר. המטרה היא להפוך את הפנים גם לשמות - ורצוי כמה שיותר, ליצירת פסיפס יהודי-אנושי.  

 

"החזון שלנו הוא להיות כיכר העיר היהודית-וירטואלית", מסבירה מיכל ברגמן, העומדת בראש המיזם. "אנחנו מאמינים שלכל אחד יש סיפור יהודי, והסיפור הוא מי שאנחנו. יש לנו נטייה לשפוט אנשים לחלק אותם לחרדים, חילונים, רפורמים וכן הלאה. אבל אם אני מספרת לך את הסיפור שלי, זה ממוטט חומות. זה הופך את

השיח בינינו לאנושי, ומאפשר לנו לא רק להכיר - אלא אף לקבל השראה מיהודים שונים. לשתף אחרים בהתלבטויות היהודיות שלנו".

 

"לא להרגיש לבד"

בישראל ההתלבטות היהודית לא תמיד מורגשת, וישנן מגוון אפשרויות לממש את היהדות. "מאוד קשה למי שחי כאן להבין עד כמה זה מאתגר להיות צעיר יהודי בעולם", מסבירה ברגמן. "יש קושי בכל התחומים: חינוך, זוגיות ואפילו עבודה. אם אתה לא שייך לקהילה אורתודוכסית, אין קהילות יהודיות חזקות, וזה מעלה המון שאלות, בנוסח איך אני חי את חיי, ומה אני מעביר הלאה.

 

"גם צעירים שבאים לארץ על מנת לחזק את זהותם היהודית, מוצאים עצמם מול שוקת שבורה כשהם חוזרים לבתיהם בחו"ל. אין להם עם מי להכיל את החוויה היהודית. חלקם חוזרים לקהילות נעלמות. האתר 'שבעים פנים' ובתוכו מיזם הסיפור האישי, מאפשרים להם לא להרגיש לבד. יש לנו טכנולוגיה שמאפשרת להם לנהל שיחות, לקבל רעיונות אחד מהשני".  

 

ברגמן מעידה כי אחד הסיפורים המרגשים ביותר, מבחינתה, היה זה של אם יהודייה מקולומביה, שסיפרה על ההתלבטות שלה האם לשלוח את בנה לבית ספר יהודי. "בסופו של דבר, היא החליטה לא לשלוח, אבל בהמשך השנה היא הבינה שאין לזה תחליף, והעבירה אותו. על אף שמדובר בתהליך קשה, הילד עבר למסגרת שונה לגמרי מזו שהוא היה רגיל לה. ריגש אותי לראות כי בחו"ל היהודים נלחמים על ההמשכיות. זה היום האתגר הכי גדול של עם ישראל, זה קריטי להמשך החיים".

 

כדי לספר את הסיפור היהודי בכיכר העיר הווירטואלית של "שבעים פנים", צריך שני דברים בלבד:

כתובת דוא"ל וסיפור אישי. אחרי שלב הפנייה דרך הדואר האלקטרוני, האתר (שראש ועדת ההיגוי שלו הוא הרב מיכאל מלכיאור) יוצר קשר.

 

"מאחר וניסיתי את זה על עצמי, אני יכולה להגיד שזה מחייב אותך קודם להגיד לעצמך מי אתה", אומרת ברגמן. "רק כשאתה יודע את זהותך, באפשרותך לדבר עם אחרים על בסיס אחר. הסיפור האישי שתספר מאפשר לצור שפה חדשה, כי הפרויקט הזה הוא תלוי האנשים שנכנסים אליו. זו לא קריאה של טקסט, אלא מפגש עם אנשים - על הוויכוחים והקונפליקטים שיש בהם. זה יכול לעשות שינוי אדיר, ולתת ליהודים ברחבי העולם את התחושה שהם אינם לבד. זה יהפוך את הקשר לא רק לסטריאוטיפי, אלא לקשר אמיתי. בעיניי זה משנה עולמות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיפור של גיור. אנג'לו
סיפור של קליטה מוצלחת. צגה
סיפור של שואה ותקומה. לאה
מומלצים