שתף קטע נבחר

הממשלה תדון בתיקון סביבתי לחוק הנפט

ביום ראשון תובא בפני השרים הצעת חוק שמהווה תיקון לחוק הנפט שחוקק ב-1952. החידוש: ייצוג של אנשי המשרד להגנת הסביבה וארגוני סביבה במועצה המייעצת בנושא קידוחים

חוק הנפט, שמתוקפו פועלים כיום כל קידוחי הגז הטבעי מול חופי ישראל, נכנס לתוקפו בשנת 1952 ונחשב לחוק מיושן שאינו מתייחס כלל להשלכות הסביבתיות של הקידוחים. הצעת חוק חדשה, שתובא לאישורה של ועדת שרים לענייני חקיקה ביום ראשון, מבקשת כעת לתקן את המצב ולאפשר ייצוג של אנשי המשרד להגנת הסביבה וארגוני סביבה במועצה המייעצת לנושא.

 

 

הצעת החוק, אותה יזמו חברי הכנסת דב חנין (חד"ש), כרמל שאמה ויריב לוין (ליכוד), מהווה למעשה תיקון לחוק הנפט ומטרתה להשפיע לא רק על הייצוג הסביבתי בתחום הקידוחים הימיים, אלא גם על פרויקט כריית פצלי השמן המתוכנן בחבל עדולם שמטרתו הפקת נפט מן הקרקע.

 

בין השאר, מבקש התיקון החדש לכלול בהוראות הרישיון גם תנאים סביבתיים ולחייב את בעלי הרישיונות לקידוחים לצרף לכל דו"ח שהם מגישים גם דיווח על סיכונים סביבתיים.

 

בדברי ההסבר לחוק, ציינו חברי הכנסת כי "חוק הנפט, שנחקק ב-1952, לא כולל בתוכו מנגנוני הסדרה ובקרה סביבתיים. כיום ברור לכל כי מנגנוני הסדרה ובקרה סביבתיים חיוניים בכל הנוגע לחיפושי נפט וגז ולהפקתם. החוק מעגן ייצוג של גורמי סביבה, ובראשם המשרד להגנת הסביבה, כגופים הקבועים בחוק ומעגן התחשבות בשיקולים סביבתיים במערך החלטות המתקבלות על פי החוק".

 

בשנות ה-50 לא חשבו על הסביבה 

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, יזם פניה בנושא לשר התשתיות, עוזי לנדאו. בפנייתו ביקש ארדן כי לנדאו, בהיותו השר הממונה על חוק הנפט, יורה על בחינת וקידום של תיקונים לחוק - כך ששיקולים סביבתיים יוטמעו בהליך של מתן אישורי איתור וקידוח.

 

כאמור, חוק הנפט משנת 1952 כלל אינו מתייחס להיבטים סביבתיים דוגמת מניעת זיהום מים, זיהום קרקע, זיהום אוויר או פגיעה בשטחים פתוחים וערכי טבע. לקראת הישיבה, פנתה החברה להגנת הטבע לשרים בבקשה לתמוך ולקדם את התיקון.

 

בפנייה נכתב בין השאר: "אנו סבורים כי הגיע זמן לקדם את התיקון להצעת חוק הנפט, בייחוד לאור הרחבת הפעילות במסגרת הקידוחים וכן לאור ההשלכות הסביבתיות שעלולות להיות להם. יש צורך בשינוי החקיקה הישראלית, כך ששיקולים סביבתיים יוטמעו בתהליך קבלת ההחלטות, לרבות לנושא ניטור ופיקוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים