שתף קטע נבחר

מרצים בב"ש נגד "התנחלויות בתוך הקו הירוק"

עמותת "איילים", הפועלת ליישוב סטודנטים בנגב ובגליל, אמורה היתה להופיע בפני תלמידי אוניברסיטת בן גוריון, אך המרצים התלוננו: "זה גזעני מאוד. הם פועלים רק בקרב יהודים"

מימוש חזון בן גוריון במוקד סערה בבירת הנגב. הופעת אנשי עמותת "איילים", המקדמת התיישבות סטודנטים ברחבי הנגב והגליל, בכיתות אוניברסיטת בן גוריון אושרה אמנם על-ידי האוניברסיטה, אך גרמה לטענות רבות על מטרותיה "האמיתיות" של העמותה מצד מרצים במוסד האקדמי. "לדעתי זה גזעני מאוד", כתבה ד"ר חמוטל צמיר, מרצה במחלקה לספרות.

 

העמותה הקימה עד כה 14 כפרי סטודנטים, ברובם מתגוררים תלמידים מהאוניברסיטה הדרומית. בפעילותה בכיתות, ביקשה לגייס סטודנטים איכותיים נוספים למפעל ההתיישבות והמעורבות החברתית, תוך מימוש "חזון בן גוריון", כהגדרתה.

 

הוועדה המרכזית של האוניברסיטה אישרה לאנשי העמותה להופיע בדקות הראשונות של כל שיעור, עד תום שנת הלימודים. במכתב שהפיצה הוועדה לדיקני הפקולטות, נאמר כי "נציג 'איילים' אמור להזדהות בפני חבר הסגל בטרם יקבל את רשות הדיבור".

 

אלא שההחלטה עוררה את חמתם של מרצים רבים, שבתכתובות פנימיות שהגיעו לידי ynet, התרעמו על כך שהעמותה פונה לסטודנטים יהודים בלבד. לטענתם, מטרת העמותה היא הקמת התנחלויות "במרחב האורבני בתוך הקו הירוק, תוך שימת דגש להתנחלות בערים בהן חיים יהודים וערבים יחדיו". בנוסף, טענו המרצים כי מדובר בעמותה פוליטית, ופעילות פוליטית כזו אסורה בקמפוס.

 

"הצהרה: פנייה ליהודים בלבד"

"עמותת 'איילים' היא עמותה אידיאולוגית של יהודים בלבד, הפונה ליהודים בלבד בשם הצורך שהיא לקחה על עצמה, משום מה, להמשיך את החזון הציוני של התיישבות (בעידן שבו כבר יש די והותר יישובים)", כתבה ד"ר חמוטל צמיר, מרצה במחלקה לספרות עברית. "לדעתי זה גזעני מאוד, אבל גם אם אין בכך עבירה על החוק או על תקנות האוניברסיטה - אזי יש להתנות זאת בכך שאנשיה יצהירו מראש, עם כניסתם: 'אנחנו פונים ליהודים בלבד'".

 

ד"ר נחום קרלינסקי, מרצה במחלקה להיסטוריה של עם ישראל, הסביר את התנגדותו בכך שהעמותה היא פוליטית, המדירה סטודנטים לא יהודים מתוכה. "מטרתה העיקרית היא התנחלות יהודית במרחב האורבני ברחבי הארץ", כתב לחברי הסגל, "תוך שימת דגש על המרחב האורבני של ערים מעורבות כמו עכו ובאר שבע". קרלינסקי טען כי מהחלטת הוועדה "עולה ניסיון לרצות את משרד החינוך, תורמים שונים ושאיפה לרסן מעט את ההתקפות של 'אם תרצו' דווקא על האוניברסיטה שלנו".

 

בעקבות הסערה, הסבירה צמיר כי בין חברי הסגל התעורר דיון בשאלה אם לאפשר לעמותות להיכנס לשיעורים. לדבריה, אחד המרצים הביע דעתו כי פעילות העמותה - המציגה עצמה כציונית ופונה ליהודים בלבד - מתנגשת עם ערכי שוויון, "דווקא בתקופה שאדמותיהם של הבדואים נלקחות מהם שוב ושוב בטענה ש'אין אדמות'. אולי העמותה עצמה לגיטימית, אבל השאלה החשובה היא האם ראוי שהאוניברסיטה תעודד אותה?"

 

מנכ"ל עמותת "איילים", מתן דהן, אמר בתגובה כי "מדובר בתנועה ציונית הרואה ביישוב הנגב והגליל אתגרים חיוניים ומשימה של הדור הצעיר בארץ. בתפיסת הציונות מראשיתה לא היה כל אלמנט של אפליה וגזענות. על כן, איילים, הרואה עצמה כחלק מהמשך הרעיון הציוני, פועלת רבות במגזר הבדואי בפעילות חברתית ומקבלת סטודנטים שאינם יהודים לכפרי הסטודנטים. מגוחך בעיני שדווקא העמותה, שמקדמת שיח שפוי בין המגזרים, מבוקרת על ידי מרצים ואוכלוסיות המציגים עצמם כאנשים נאורים".

 

נשיאת אוניברסיטת בן גוריון, פרופ' רבקה כרמי, אמרה: "אין לי מה להתייחס לתכתובות פנימיות, אלא רק לפועלה החלוצי האדיר של עמותת איילים". ד"ר קרלינסקי לא השיב לפניית ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פונים ליהודים בלבד? סטודנטים בבן גוריון
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים