שתף קטע נבחר

בג"ץ: מסגד המריבה בב"ש - מוזיאון לאיסלאם

לאחר שנים של דיונים, נדחתה דרישת מוסלמים מהנגב לשוב ולהתפלל במסגד העתיק בבאר שבע. שופטי בג"ץ, שהתירו להקים במקום מוזיאון, מתחו ביקורת על העירייה והורו על פשרה: במקום ארכיאולוגיה, יוקדש המוזיאון לתרבות האיסלאם

"מסגד המריבה" בבאר שבע יהפוך למוזיאון לתרבות האיסלאם – חרף התנגדות העירייה. בג"ץ קיבל היום (ה') חלקית את העתירה נגד עיריית באר שבע, שביקשה להקים מוזיאון לארכיאולוגיה במבנה המסגד בעיר העתיקה וסירבה לאפשר לתושבים המוסלמים באזור להתפלל במקום. השופטים אמנם התירו את הקמת המוזיאון, שנידונה במשך שנים, אך קבעו כי יוקדש דווקא לתרבות האיסלאם ועמי המזרח. הם מתחו גם ביקורת על העירייה: "טענותיה מעלות תחושה קשה באשר לתפיסתה את הציבור המוסלמי החי בקרבנו".

 

עיריית באר שבע החליטה כבר לפני שנים להפוך את המסגד הישן למוזיאון, אולם הוועד המוסלמי בנגב והאגודה לסיוע ולהגנה על זכויות הבדואים בישראל עתרו נגד ההחלטה, ודרשו לא למנוע מתושבי האזור להתפלל במקום. יש לציין כי המבנה, שהוקם בשנת 1906 על-ידי השלטון העותמני, לא משמש לצרכים דתיים עוד מאז קום המדינה, וכי כבר בשנות ה-50 הוסב למוזיאון.


העיר העתיקה בבאר שבע. "מבקרים מכל הדתות והעדות" (צילום: הרצל יוסף)

 

עם זאת, בשנות ה-90 הוכרז המבנה כמסוכן, ועם תום השיפוץ המקיף שיזמה העירייה, החליטו נציגי הציבור המוסלמי לדרוש שיתאפשר להם להתפלל במקום. בעתירה שהגישו ב-2002 נגד עיריית באר שבע, שר הדתות ושר המדע, התרבות והספורט, טענו כי הקמת המוזיאון תגרום לפגיעה קשה ברגשותיהם הדתיים של תושבי העיר והסביבה, ותעורר בקרבם תחושת קיפוח.

 

בעקבות זאת, קמה ב-2006 וועדה בין-משרדית שקבעה כי על המבנה לשמור על ייעודו כמוזיאון, אך גם לתת ביטוי לאופי המיוחד של המסגד מבחינה ארכיטקטונית והיסטורית. נוכח מסקנות הוועדה, פנו לצדדים שופטי בית המשפט העליון, מרים נאור, סלים ג'ובראן ואילה פרוקצ'יה, והציעו להם לשקול הסדר לפיו מבנה המסגד יספק מענה לצרכים התרבותיים והחברתיים של האוכלוסייה המוסלמית בבאר שבע, אך לא ישמש לצורכי תפילה.

 

בעירייה דחו את היוזמה וציינו גם כי "אין זה מתקבל על הדעת להפעיל בלב עיר יהודית מסגד פעיל". נציגיה התריעו כי מאחורי העתירה עומדים גופים המבקשים להשתלט על מבנים ושטחים מתוך מניעים לאומניים ודתיים קיצוניים, והביעו חשש כי הם ינצלו את המקום לצורך הפגנות והסתה נגד המדינה. לטענתם, קבלת הפשרה שהציע בית המשפט העליון תגרום בוודאות לפגיעה בשלום וביטחון הציבור.

 

"ההחלטה תתרום לקירוב לבבות"

השופט ג'ובראן, שלדעתו הצטרפה השופטת בדימוס פרוקצ'יה, קיבל את העתירה בחלקה, והחליט כי במבנה יוקם מוזיאון – אך זה יוקדש לתרבות האיסלאם ועמי המזרח, שכן אי אפשר להתעלם מההיסטוריה של המקום. הוא נימק את החלטתו וציין כי כרשות מקומית ריבונית, העירייה רשאית להחליט על השימוש שייעשה בקניינה הציבורי תוך הפעלת שיקול דעת, אך הוסיף גם כי טענותיה כלפי הציבור המוסלמי "מעלות תחושה קשה".

 

לדברי השופט ג'ובראן, הכרעת בית המשפט עשויה לתרום במידה רבה לקירוב הלבבות בין כל תושבי באר שבע והמבקרים בה, "המגיעים מכל העדות והדתות. כולי תקווה שהעירייה אף תכיר בסופו של יום בתמורה הרבה שעשויה לצמוח לה מדרך זו".

 

השופטת נאור, שהייתה בדעת מיעוט, ציינה כי לא יכולה לדעתם של שני השופטים האחרים, ולמרות שהסבת המוזיאון לשימור תרבות האיסלאם הינו רעיון נאה, בית המשפט לא יכול להחליף את שיקול דעתה של העירייה. עוד ציינה כי העותרים לא הראו ולו מקרה אחד בו התערב בית המשפט במקרים מסוג זה.

 

ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', ציין בתגובה כי "אנחנו מכבדים את פסיקת בג"ץ וכפי שהתחייבנו, יוקם במתחם מוזיאון ייחודי, שיהווה חוליה ברצף המוזיאונים המוקמים בימים אלו בעיר העתיקה, וייתן מענה אטרקטיבי לחובבי תרבות ואמנות מהארץ ומחו"ל".

 

מנכ"ל ארגון "עדאלה", חסן ג'ברין, הביע סיפוק מהחלטת בית המשפט, אך הצר על כך שהמקום לא ישמש מסגד. "העירייה רואה בתפילה של המוסלמים בבאר שבע כדבר מסית. זו עמדה המתבססת על דעות קדומות ובית המשפט העליון אמר שטיעונים כאלה, מוטב היה שלא יאמרו. מדובר בתקדים, בית המשפט קבע כי העירייה צריכה לכבד את המיעוט הערבי בישראל".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"העירייה רואה בתפילה הסתה"
צילום: אילן מרסיאנו
מומלצים