שתף קטע נבחר

מבקרים כאן: כרישי עמלץ כחול נצפו ונתפסו באילת

בשבועות האחרונים לכדו דייגים מאילת כרישים ממין עמלץ כחול באזור החוף הצפוני. העמלצים הם טורפים קטלניים ומהירים ביותר, בעלי חשיבות גדולה בשרשרת המזון הימית. "בני אדם הם לא המזון הטבעי שלהם", מרגיע מומחה לכרישים. "אולי עכשיו המוסד המצרי מחזיר לנו קונטרה"

מספר כרישים ממין עמלץ כחול (מאקו קצר סנפיר) נצפו ונתפסו בשבועות האחרונים על ידי דייגים מאילת. "למרבה הצער, הכרישים הללו נתפסים ברשתות הדיג או במערכי חכות שלא במתכוון, כשהם באים לטרוף דגים שנלכדו ברשת", אומר ל-ynet ד"ר אבי ברנס, חוקר המתמחה בכרישים במכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים באילת, אליו הובאו מספר כרישים לנתיחה.

 

לדבריו, "התקבלו דיווחים על כרישים באורך של כ-3 מטרים באזור החוף הצפוני על ידי דייגים וכן במספר כרישים קטנים יותר. "זו העונה בה הכרישים רודפים אחרי דגי טונה בים ונמשכים לאזור אילת ועקבה. העמלצים הכחולים הם מהירים מאוד ונחשבים לטורפים מיומנים, אך בני אדם הם לא המזון הטבעי שלהם. מדובר בכרישים מאוד שמרנים ואם הם רגילים לאכול טונה, הם ימשיכו לרדוף אחרי טונות".

 

ברנס מציין כי בנוסף לדגים, הכרישים ניזונים גם מפסולת מעשי ידי אדם. "פגרים של בקר שמגיעים מחו"ל מושלכים פעמים רבות לים ולפני מספר שנים, כרישים רבים גם הגיעו לאזור כלובי הדגים באילת כדי להינות מארוחה קלה להשגה", הוא מסביר. "זו היתה מסעדה גדולה לכולם ואחרי שפינו את כלובי הדגים מהאזור, ביצענו בדיקה בשיתוף עם רשות הטבע והגנים ושללנו את האפשרות כי כרישים רבים נשארו באזור וכמעט לא נרשמה תנועה רבה של כרישים לעבר ישראל". 

 


צילום: ד"ר אבי ברנס

(צילום: ד"ר אבי ברנס)

 

הסיכוי לתקיפת אדם באילת - נמוכה ונדירה

מפגשים בין כרישי עמלץ כחול לשוחים או צוללים באילת שהסתיימו בתקיפה מצד הכריש נחשבים לנדירים במיוחד. ברנס מציין כי המקרה האחרון אירע ב-74 בה כריש חולה תקף תיירת וחיפש מזון חלופי. מבחינת אירועי תקיפות של העמלץ הכחול בעולם, מדובר בעשרות בלבד.

 

כריש, עם כמה שהחזות שלו מאיימת ומפחידה, הוא דג ביישן וחששן שלא רואים אותו. רוב הדייגים מחזירים את הכרישים למים אם נתפסו ועדיין בחיים, אבל את הפרטים המתים, הם מביאים אלינו ואנחנו בודקים אותם כדי לראות שהם לא נגועים במחלות, ומחזירים אותם בחזרה אל שרשרת המזון בים. רק פרטים נדירים במיוחד עוברים לאוסף הזואולוגי שלנו".

 

לדברי ברנס, מקרי תקיפות הכרישים שאירעו לפני מספר חודשים במצרים וגבו את חייהם של מספר תיירים, נחשבים לנדירים. "מי יודע, אולי עכשיו המוסד המצרי מחזיר לנו קונטרה", הוא מסכם בחיוך.

 

נתונים בסכנת הכחדה עולמית

אסף זבולוני, אקולוג מפרץ אילת ברשות הטבע והגנים מאשר כי התופעה ידועה לרשות. "לאחרונה ישנם דיווחים מדייגים על נוכחות כרישים באזור החוף הצפוני של אילת וסמוך לטאבה", הוא אומר ל-ynet.

 

"אנחנו בקשר שוטף עם הדייגים והם מספרים לנו כי העונה נחשבת לחריגה מבחינת כמות דגים גדולה שנתפסה ברשתות, ועימם גם הכרישים שמגיעים באופן טבעי לטרוף את הדגים. לעיתים יש שינויים בגודל האוכלוסיה של הכרישים במפרץ אילת או במספר הפרטים שמגיעים לביקור מזדמן, אבל אין כאן משהו חריג או מעורר דאגה".

 

לדבריו, ברשות לא מתכוונים לנקוט כרגע בפעולות הנוגעות לשמירה על שלום הציבור. "הכרישים לא מגיעים בדרך כלל אל מים רדודים ובסמיכות לחופים, והסיכוי נדיר אפילו לפגוש אותם בצלילה. הם חשובים מאוד למערכת האקולוגית הימית".

 


 

טורף קטלני וזריז במיוחד

כרישי עמלץ כחול, הידועים בכינויים גם כמאקו קצר סנפיר, שייכים למשפחת העמלציים ונחשבים לכרישים של מים פתוחים ועמוקים, המרבים לנדוד.הם מצויים גם בים התיכון ובים סוף. העמלץ הכחול נחשב לאחד מהטורפים הקטלניים והזריזים בעולם התת-ימי, שבשנים האחרונות סובל מדיג-יתר, וניצוד בעבור סנפיריו ובשרו. 

 

 

העמלץ הכחול מגיע לאורך של עד 4 מטר, הוא נחשב לכריש מסוכן לאדם ולאחד הכרישים המהירים בעולם. העמלץ הכחול מצוייד בשיניים חדות ודקות במיוחד והוא ניזון בעיקר מדגים ממינים שונים, כרישים, דולפינים ואפילו צבי ים. העמלצים הכחולים, בדומה למיני כרישים רבים בעולם, סובלים בעולם מפגיעה באוכלוסייתן, עקב הילכדות בשוגג ברשתות ובמערכי חכות, ועקב הדרישה לסנפירי כרישים למטרות מאכל.

 

למרבית הכרישים הטורפים יש תפקיד חשוב בשרשרת המזון הימית. הם ניזונים מחיות חלשות ופצועות, ממינים שונים בים, ומסייעים בשמירה על תפקוד המערכת האקולוגית הימית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כריש עמלץ כחול. אחד הטורפים המהירים בעולם
צילום: ד"ר אבי ברנס
אבי ברנס (ימין) ואביב לוי, ביולוג המצפה התת ימי באילת (שמאל) מבתר את פגר הכריש להאכלת כרישים בשב
צילום: ד"ר אבי ברנס
מומלצים