שתף קטע נבחר

צילום: gettyimages imagebank

הפילוסוף מייקל וולצר: "נתניהו הולך אל התהום"

הפרופסור היהודי המוערך, שביקר בישראל כמה פעמים מאז 67', אומר כי שינתה פניה. "הממשלה הרעה מובילה אתכם לפיתרון של מדינה אחת", הוא מזהיר לקראת ספטמבר, ומתריע שבקמפוסים בארה"ב נוצרת אליטה פוליטית חדשה שאהדתה לישראל לא מובטחת. "עליכם להתעמת עם המתנחלים - ולנצח"

לפרופסור מייקל וולצר, אחד הפילוסופים הפוליטיים המוערכים בארצות הברית ובעולם, אין יותר מדי מחמאות לחלק לממשלתו של בנימין נתניהו. וולצר, מחברם של עשרות ספרים שהביאו לו הכרה בינלאומית, מבקר בימים אלה בישראל, ומוטרד ממדיניותה של הממשלה. הוא קורא לה להודיע בהקדם על נכונותה לסגת מהשטחים, ומזהיר מפני אבדן הלגיטימציה של ישראל בעולם בכלל ובארה"ב בפרט. עם זאת, וולצר דוחה את הטענות כי הנשיא ברק אובמה אינו ידיד של ישראל.

 

בראיון ל-ynet, שנערך על רקע היערכותה של ישראל לבקשה החד-צדדית של הפלסטינים מהאו"ם להכיר במדינתם, מתריע וולצר מפני חרמות שיוטלו על ישראל ברחבי העולם. "המדיניות של הממשלה אינה עוזרת לשמור על הלגיטימיות של ישראל ברוב העולם", הוא אומר. "אני מסתכל על ספטמבר כעל הזדמנות, וחושב שישראל צריכה להתייחס לספטמבר כאל תוכנית חלוקה חדשה. הפעם הפלסטינים יקבלו הרבה פחות ממה שהם היו מקבלים ב-1947. אני חושב שזה נכון שהם יקבלו פחות, ויחד עם זה, המשמעות של ההכרה תהיה שגם הם וגם העולם יכירו בכך שישנו קו, שמעברו האחד מדינה פלסטינית, ומעברו השני מדינת ישראל. מצב כזה יחזק את מעמדה של ישראל ברחבי העולם".


נתניהו בנאומו בקונגרס. גם מול ארה"ב - לא לעולם חוסן? (צילום: AFP)

 

וולצר כבר בן 76. הוא יהודי אמריקני, שביקר לראשונה בישראל ב-1967 ומאז שב לכאן עשרות פעמים, הפעם במסגרת הכנס הפילוסופי הבינלאומי ה-24 של מכון שלום הרטמן בירושלים. היום הוא מוטרד מהשינויים שעברו על החברה הישראלית והמפה הפוליטית בארץ. לדבריו, "יש מעבר גדול ימינה, ואני לא חושב שהמעבר הזה, יהיו סיבות אשר יהיו, משרת היטב את ישראל בזירה הבינלאומית. מעמדה של ישראל חלש יותר ממה שהיה בעבר, בוודאי הרבה יותר חלש מאשר במהלך תקופת אוסלו או כשאריאל שרון נסוג מעזה. אלה היו נקודות שיא במעמדה של ישראל".

 

לדעתו של וולצר, כדי לשנות את מצבה של ישראל בזירה הבינלאומית, על נתניהו לשכנע את העולם שכוונותיו לגבי הקמת מדינה פלסטינית כנות. וולצר סבור כי נסיגה מיהודה ושומרון הכרחית לעתידה של המדינה, וקורא לממשלה להתעמת עם המתנחלים: "אני חושב שזה חשוב באופן קריטי לשכנע אנשים מסביב לעולם שישראל מוכנה לסגת מהשטחים הכבושים או לפחות מרובם", הוא אומר.

 

להתעמת עם המתנחלים

"אני לא חושב שכרגע מישהו בעולם מאמין שישראל מוכנה לעשות זאת, למרות מה שנתניהו אמר על פתרון שתי המדינות", הוא אומר. "אנשים רואים את הגידול בהתנחלויות ואת האופי של הקואליציה, והם לא מאמינים שיש מחויבות לפתרון שתי המדינות. לכן הדבר החשוב הוא לשכנע אנשים שיש מחויבות כזו, וזה אומר - להתחייב באמת. לא צריך לסגת בפועל כדי לעשות זאת, אלא לשכנע אנשים שתהיה מוכן לסגת כשיגיע הרגע הנכון. הממשלה חייבת להתעמת עם תנועת המתנחלים, ולנצח בעימות הזה. צריך לנצח את תנועת ההתנחלות, כדי שהעולם יבין שישראל מוכנה לצעדים אמיתיים".

 

הפילוסוף הנודע, שעורך כבר כשלושים שנה את כתב העת הסוציאל-דמוקרטי "דיסנט", מוטרד מההקצנה בחברה הישראלית בשנים האחרונות. לדעתו, "השינוי בחברה והתחזקות הימין מסוכנים לישראל ולמעמדה הבינלאומי. ישראל דומה יותר ויותר לארה"ב ולמדינות מערביות אחרות. מנקודת המבט של מה היא חברה טובה, השינוי שחל מסוכן לישראל בכמה וכמה רבדים. המעבר של החברה ימינה הוא תוצאה של ההשפעה ההולכת וגדלה של הימין הקיצוני, וזה תהליך שאני לא אוהב".


הרב דב ליאור. "מי חשב על ספר כמו תורת המלך"? (צילום: נועם מושקוביץ)

 

וולצר אומר כי ישראל היא אמנם מעצמה אזורית עם כלכלה חזקה ועוצמה צבאית, אבל כרגע יש לה ממשלה רעה. "לארה"ב הייתה ממשלה רעה מאוד במשך שמונה שנים, ועכשיו גם לכם יש אחת כזו. זו ממשלה שמדיניותה מובילה לכיוון של פתרון המדינה האחת, פיתרון שייצור מדינה שתמשיך להיות מדינה יהודית עוד כמה שנים, אך מבחינה דמוגרפית לא יאפשר חיים כאן, ויסכן את עתידה של ישראל".

 

"בפעם הראשונה ביקרתי בישראל ב-1967", מוסיף וולצר. "הייתה אז חברה יותר שוויונית, יותר ענייה ויותר קטנה. אבל אפילו לפי עשר שנים לא הייתי יכול לדמיין מצב שבו ספר כמו 'תורת המלך' מתפרסם, נמכר באלפי עותקים, ומקבל חיזוק מרבנים מובילים. זה משהו חדש יחסית, שמרמז על יצירת ימין דתי חדש בישראל. זה מדכא ומפחיד. היו כמה פוליטיקאים שהתבטאו נכון וחזק נגד הדבר הזה, אבל ראש הממשלה לא דיבר. הוא רק הוציא הודעה מאוד חלשה מלשכתו".

 

הברית עם ארה"ב לא חסינה לגמרי

וולצר דוחה את הטענות כי נשיא ארה"ב, ברק אובמה, עוין את ישראל, וסבור כי האמירה הישראלית "העולם כולו נגדנו" אינה נכונה. "יש לכם הרבה חברים מסביב לעולם", הוא מסביר. "אני חושב שאובמה הוא החבר הכי טוב של ישראל. התמונה שאני רואה לנגד עיניי היא של ראש ממשלת ישראל שמהלך עם עיניים עצומות לעבר תהום, ונשיא ארה"ב רץ לצידו וצועק 'פקח את העיניים, פקח את העיניים'".

 

לדבריו, "הזעקה הזו היא זעקה של חבר. היחסים בין הנשיא לבין ראש הממשלה החמיצו, ואכן היו טעויות שנעשו על ידי הממשל האמריקני, אך הסיבה למתיחות ביחסים טמונה ברצון של ארה"ב לקבל מחויבות מישראל לסגת מהשטחים בנקודה מסוימת. הבעיה היא שנתניהו לא מוכן לזה, בעיקר בגלל הקואליציה שלו. הוא לא מוכן לבצע צעדים שחשובים לארה"ב ולישראל".


אובמה בוועידת השדולה היהודית. "יש לכם חברים בעולם" (צילום: AFP)

 

ראש הממשלה נתניהו אוהב להתהדר בעוצמתה של ישראל בדעת הקהל האמריקנית, אך וולצר סבור כי לא לעולם חוסן, וכי בשנים הקרובות ייפגע מעמדה של ישראל במעצמה הגדולה בעולם. לטענת וולצר, "הממשלה הזו עם המדיניות שלה

מסוכנת, והיא מחזקת את אלה שרוצים לעשות דה לגיטימציה לישראל. אם לא יהיה שינוי במדיניות, יהיו חרמות ואבדן סימפתיה, אפילו בקמפוסים בארה"ב. אתם צריכים לדאוג מכך".

 

פרופ' וולצר מספר כי כבר היום יש עוינות גוברת כלפי ישראל בקמפוסים אמריקניים מובילים, שם נוצרת האליטה הפוליטית של עוד 20 שנה. "הקונגרס לא בא משם, אבל משרד החוץ, משרד ההגנה וצוותי הבית הלבן באים מהאליטה הפוליטית הזו. זו סכנה שתמשיך לגדול. ואני לא חושב שהברית עם ארה"ב חסינה לגמרי. הקשר חזק מאוד ויחזיק מעמד, אבל אתם עלולים לעמוד מול בעיות אפילו שם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפקוח את העיניים. מייקל וולצר
צילום: מכון הרטמן
מתנחלים. "הם בונים, האמון בכם אובד"
צילום: באדיבות יחידת תצפית
צילום: רויטרס
הסכם אוסלו. "הביא את מעמד ישראל לשיא"
צילום: רויטרס
מומלצים