שתף קטע נבחר

איסלנד שוקלת: סיגריות - רק במרשם רופא

הפרלמנט ידון בקרוב בהצעת חוק מהפכנית, שתוך 10 שנים תאסור על מכירת סיגריות. רק המכורים באמת יזכו למרשם

בישראל החליטו לאחרונה להקשות על חייהם של המעשנים במרחב הציבורי, אבל יש מקומות שרוצים ללכת יותר רחוק. הרבה יותר רחוק. באיסלנד, הצעת חוק חדשה אוסרת לחלוטין מכירת סיגריות, ולהגבילן למרשמי רופא בלבד.

 

לפי דיווח אתמול (יום ב') ב"גרדיאן" הבריטי, הפרלמנט ברייקיאוויק אמור לדון בסתיו ביוזמה שבה תומכת שרת הבריאות לשעבר, סיב פרידליפסד, לפיה בעוד 10 שנים רק רוקחים יוכלו לספק סיגריות לאזרחים, ורק לבני 20 ומעלה. בנוסף, ייאסר עישון במקומות ציבוריים כמו מדרכות ופארקים, וכן ברכב שבו שוהים ילדים.

 

השאיפה של יוזמי ההצעה היא שרופאים יעוּדדו לסייע למכורים לעישון להיפטר מההרגל המגונה בעזרת טיפול וחינוך. רק אם אלו לא יועילו, הם יוכלו לרשום ל"חולה" סיגריות.


מהי העלות האמיתית של חפיסה למשק? (צילום אילוסטרציה: AP)

 

"המטרה היא להגן על ילדים, שלא יתחילו לעשן", הסבירה פרידליפסד, המצוטטת ב"גרדיאן". לדבריה, מחיר הסיגריות יעלה בהדרגה במהלך 10 שנים,

 "כי מחקרים מראים שהתייקרות של 10% מובילה להפחתה של 4-8% בצריכה".

 

ואולם, בתום 10 השנים, הסיגריות שיינתנו במרשם דווקא יהיו זולות יותר, "כי הממשלה לא צריכה להטיל מס על מכורים", כדברי נשיא האגודה האיסלנדית לקרדיולוגיה, תורארין גודנסון, שהיה ממנסחי התוכנית. הוא טוען שמחיר נוכחי של חפיסה, 1,000 קרונות (כ-30 שקל) לא כוללת את חישוב הנזקים שהסיגריות גורמות למשק (חופשות מחלה, הפחתה ביעילות ופרישה מוקדמת) - ומחיר אמיתי עומד על כ-3,000 קרונות.

 

דוברת במשרד הרווחה האיסלנדי אמרה אתמול שההצעה "מאוד רצינית", אך ציינה שסיכוייה להתקבל לא גבוהים. היא תידון בפרלמנט בסתיו, אחרי תום חופשת הקיץ של המחוקקים.

 

לפי נתונים שמביא ה"גרדיאן", איסלנד הצליחה לצמצם ב-20 השנה האחרונות באופן משמעותי את שיעור המעשנים - מ-30% מהאוכלוסיה ב-1991, לכ-15% כיום. זהו האחוז הנמוך ביותר מבין מדינות אירופה.

 הסיבות, כפי שמובאות בכתבה: המס הגבוהה (כרבע ממחיר חפיסה) וההפחתה בצריכה בעקבות המשבר הכלכלי החמור במדינה ב-2008.

 

מדינות אחרות כבר הלכו רחוק יותר מאיסלנד. בהוטאן אסרה לחלוטין על עישון, ופינלנד מתכננת לעשות זאת עד 2040. לטענת גודנסון, מתנחים שבדים מסרבים לנתח מעשנים עד שייגמלו, נוכח האפקט השלילי על תהליך ההחלמה.

 

ב"גרדיאן" מציינים עוד שבאיסלנד, כמדינת אי מבודדת, סיכויי ההצלחה של ההצעה המהפכנית גדולים יותר - ללא מדינות שכנות, קל הרבה יותר למנוע הברחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
באיסלנד מעשנים הכי מעט באירופה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
"יום ללא עישון" בהודו
צילום: AP
מומלצים