שתף קטע נבחר

יותר קודש, פחות מדעים: "חרדיזציה של החינוך"

הורים רבים כועסים על תוכנית הלימודים החדשה של החינוך הממלכתי-דתי, המקצצת את לימודי החול ומסמלת "הקצנה". ראש מנהל החינוך הדתי: "מחלקים את השעות בצורה מיטבית"

קיצוץ בלימודי הגיאוגרפיה, הפחתה בשעות העברית, המדעים והאמנות - תוכנית הלימודים לשנה הבאה של החינוך הממלכתי-דתי מציגה העדפה ברורה ללימודי הקודש על-פני לימודי החול, וההורים זועמים. בימים האחרונים הביעו חלקם תרעומת - גם בפייסבוק - על שלילת שיקול הדעת של המנהלים בקביעת מערכת השעות השבועית, מהלך שאילץ את האחרונים לקבל את תכתיבי משרד החינוך.

 

לקראת שנת הלימודים הבאה - כל הידיעות ב-ynet:

 

על רקע התוכנית החדשה, במקרים רבים נאלצו המורים בבתי הספר הרלוונטיים לצמצם את שעות ההוראה של לימודי החול כמו עברית, חשבון גיאוגרפיה ואמנות. כך למשל, יחויבו תלמידי כיתות א' ללמוד 8 שעות שבועיות של לימודי קודש, בעוד שאשתקד לימדו חלק מבתי הספר רק 4 שעות שבועיות כאלה.

 

במקביל, נקבע גם כי ללימודי העברית בכיתות א' יוקדשו 8 שעות שבועיות, הפחתה של שעתיים לעומת תכנית הלימודים בבתי ספר רבים בשנה שעברה. לימודי המדעים יקוצצו אף הם - מ-4 שעות שבועיות לשעתיים בלבד. הנחיות משרד החינוך קבעו עוד כי תלמידי כיתות ו', למשל, לא ילמדו יותר גיאוגרפיה ואמנות, על אף שבחינוך הממלכתי הרגיל מקצועות אלו נלמדים במסגרת שעתיים שבועיות.


אילוסטרציה. "חייבים לאזן קודש וחול" (צילום: shutterstock)

 

ההחלטה עוררה את זעמם של הורים רבים ואנשי חינוך מהזרם הציוני-דתי, הטוענים כי השינוי מסמל הקצנה של האגף הממלכתי-דתי במשרד החינוך. "אנחנו לא נגד לימודי הקודש, אך מערכת החינוך חייבת לדעת לאזן אותה עם לימודי החול, אשר מקנים לילדים בעולם המודרני את הכלים להתקדמות והתפתחות מקצועית", אמר ל-ynet נועם מורגנשטיין, מוועד ההורים בבית הספר "שבטי ישראל" במודיעין.

 

"לנו כהורים חשוב מאוד שדווקא בכיתות הנמוכות הילדים ילמדו יותר עברית וחשבון", הוסיף שמואל שטח, מנכ"ל ארגון "נאמני תורה". "תפיסת העולם שלנו אומרת שאדם צריך להיות גם רב וגם רופא, ולצערנו אנחנו מזהים בשנים האחרונות מגמה ברורה של 'חרדיזציה' בתוכניות הלימודים".

 

"לחלק את השמיכה"

ד"ר איילה בלוך, מפורום הנהגת הורי הממ"דים, הוסיפה כי "הזרם הממלכתי-דתי הוא מפוצל. בעוד שישנה אוכלוסייה שתומכת מאוד בחיזוק לימודי הקודש הרי שישנו זרם מרכזי של הורים שמאוד מחשיב את לימודי החול. כפורום הורים כללי החלטנו לקיים דיון בנושא ביחד עם משרד החינוך בניסיון לגשר על הפערים ולאפשר מספר מתווים שונים של תוכניות

לימוד שיענו על הצרכים של כלל האוכלוסייה הציונית-דתית".

 

לדברי הרב אברהם ליפשיץ, ראש מינהל החינוך הדתי, "מאז ומתמיד תפיסת העולם שלנו הייתה ש-40% מהלימודים יוקדשו ללימודי קודש. ההבדל הוא שהשנה החלטנו להעלות זאת על הכתב ולהנחות את מנהלי בתי הספר בצורה מדויקת וברורה". הוא הוסיף כי "החינוך הממלכתי-דתי רואה מחויבות גדולה ללימודי הקודש וללימודי מקצועות ליבה. אנו מנסים לחלק את השמיכה הקצרה של שעות הוראה בצורה המיטבית ביותר".

 

הדיון בשינוי הגיע בימים האחרונים עד לפייסבוק: "לא ייתכן שילדינו ילמדו פחות חשבון, מדעים, אנגלית וכו' מאשר ילדים בבתי ספר ממלכתיים", כתבה בפייסבוק אם לתלמיד בחינוך הממלכתי-דתי על רקע התוכנית החדשה, "עם זאת, אני מסופקת שנצליח לשנות את ההחלטות האלו...". הורה אחר התעקש: "צריך לנסות לשנות את ההחלטה, שלדעתי לא נכונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה. "לא נגד לימודי הקודש"
צילום: shutterstock
סער. "לגשר על הפערים"
צילום: באדיבות ערוץ הכנסת
מומלצים