שתף קטע נבחר

סטודנטים נגד אברכים: לא "כולל" שירות

החיים זה לא משחק - אבל בסרטון "כולל נגד קולג'" מוצג אי-השוויון בקצבאות באמצעות משחק מחשב מיושן. האווירה נוסטלגית - הוויכוח חי ובועט

אם במקרה הספקתם לשכוח ליום או יומיים את המחלוקות הרבות בין הציבור החרדי לציבור החילוני, הרי שהסרטון הבא יספק עבורכם הזדמנות מצוינת להיזכר מחדש. "כולל נגד קולג'", שאורכו כארבע דקות, הועלה ליוטיוב הצליח תוך כשבועיים לגרוף כבר עשרות אלפי צפיות, ולהצית (שוב) את הדיון הבלתי נגמר על מעמדם של האברכים אל מול מעמדם של הסטודנטים.

 

 

בסרטון, שעוצב כמשחק מחשב מיושן, מוצג אי-השוויון בנשיאת הנטל. הסטודנט מתנהל בעייפות ובכבדות - הוא נאלץ במסגרת "המשחק" לשלם מכיסו את חשבונות המים-חשמל-ביטוח לאומי-שכר דירה, ובסופו של המסלול השוטר (שמייצג את רשויות המדינה) אינו מסתפק בתשלומים ושולח אותו לעבוד במלצרות כדי "לסגור" את החודש. בין לבין הוא גם מחרף את נפשו במדים הירוקים כאשר פצצות מוטלות עליו. לעומתו, תלמיד הישיבה החרדי מתנהל בקלילות, מתוגמל על לידת הילדים ולימוד התורה, והשיא כמובן הוא דילוג קליל מעל אותו השוטר.

 

מי שאחראים לדיון המחודש הם צמד סטודנטים, נמרוד דדו וניצן גלברד, שיצרו את הסרטון כפרויקט של תלמידי שנה ב' במרכז האקדמי לעיצוב ויצו חיפה. המטלה הייתה לבחור משפט ממגילת העצמאות וליצור באמצעותו מיצג גרפי, והשניים בחרו להתמקד במשפט "מדינת

ישראל תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדלי דת, גזע ומין".

 

הסרטון הצליח כמובן לעצבן לא-מעט אנשים, אבל במקביל גם לגרור תגובות מזדהות מצד צופים רבים. ההצלחה לא הפתיעה את היוצרים: "העלנו את הפרויקט ליוטיוב בידיעה שהוא מוצלח ושאנחנו עומדים מאחוריו. מבחינתנו לא מדובר רק בהומור וסאטירה אלא גם בכלי לשינוי המציאות של חוסר השוויון, שבה אזרחים שלא משתתפים בנשיאת הנטל הלאומי, מקבלים מענקים גבוהים יותר ממי שכן נושא בנטל".

 

שני הסטודנטים דוחים בתוקף טענות על "אנטישמיות כלפי הציבור החרדי" בסרטון. "אמנם יש בסרטון סטריאוטיפים, שבחלקם הם פשטניים, כמו האברך שבועט בתלמיד האוניברסיטה, אבל כמובן שלא מדובר בסרטון אנטישמי", הם אומרים. "אם היינו רוצים ליצור סרטון נגד הציבור החרדי, לא היינו צריכים בכלל להשוות את האברך לסטודנט. קשה להגיד שהופתענו מכך שיהיו תגובות שליליות, צפינו את זה מראש, אנחנו בטוחים שגם היוצרים של 'ארץ נהדרת' או 'החמישייה הקאמרית' קיבלו תגובות שליליות לצד התגובות החיוביות. זה די טבעי שמי שמנסים להאיר עליו זרקור, לא אוהב את זה ומנסה להתחמק".

 

לדדו וגלברד גם חשוב להדגיש שהם לא מתנגדים ללימוד תורה או לכך שהישיבות יתוקצבו מכספי משלם המיסים. הם מקבלים את הטענה שצריך לשמר את "המהות היהודית", כהגדרתם, אך מה שמפריע להם הוא בעיקר היעדר השוויוניות: "אין סיבה שסטודנט לספרות עברית או הנדסה יתוקצב אחרת. השקעה באדם משכיל, ולא חשוב באיזה תחום חשובה למדינה". 

 

בין אם מדובר בזלילת חרדים לתאבון ובין אם מדובר בסאטירה לא מזיקה, נראה ששאלת התשלום לתלמידי הכולל שכבר מעסיקה את הציבור הישראלי שנים רבות, לא הולכת להיעלם בקרוב מהזירה הציבורית. כל שנותר לעשות הוא לצפות בהתגוששות בין היריבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים