שתף קטע נבחר

לא כמו לפני 5 שנים: חיזבאללה על פרשת דרכים

בניגוד למה שקיוו בישראל, מאז המלחמה התחזק חיזבאללה בזירה הלבנונית עד כדי הפיכתו למושך בחוטים. בינתיים פורסמו האישומים ברצח חרירי, המהומות בסוריה לא פוסקות וגם המצב הכלכלי לא משהו. לא ברור מה יהיה מצב חיזבאללה בעימות הבא, אך דבר אחד נסראללה יודע - הוא יצטרך לתת דין וחשבון לציבור

"הניצחון האלוהי". כך מגדיר מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, את מלחמת לבנון השנייה. חמש שנים לאחר מכן, בעוד שבישראל מלקקים את הפצעים, בצדו השני של הגבול עדיין מנסים לצייר את המלחמה, בעיקר כלפי פנים, כ"הבסת האויב הציוני". ניצח או לא, זה כרגע לא משנה. מה שחשוב הוא כיצד נתפסות הצהרות וחגיגות הניצחון בעיני הציבור הלבנוני. חמש שנים אחרי, חיזבאללה נמצא במקום אחר לגמרי מהנקודה בה היה ערב המלחמה.

 

עם פרוץ המלחמה רבים בישראל קיוו שבסופה ייווצר קרע בין אזרחי ארץ הארזים. האסטרטגיה, שנבחרה בסופו של דבר, להתמקד בתקיפת יעדי חיזבאללה נועדה להעביר מסר ללבנונים - חיזבאללה הוא האיש הרע. אולם, חמש שנים אחרי המלחמה שהמיטה חורבן כבד על אחד ממעוזי חיזבאללה - רובע דאחיה שמדרום לבירה ביירות, כמו גם בכפרים שיעים אחרים בדרום לבנון, המצב שונה לגמרי.

 

לא מזמן רשם חיזבאללה לזכותו הישג היסטורי. הארגון שהוקם כמיליציה בשנת 1982, הפך לממליך מלכים, כשמאחורי הקלעים הפוליטיים הרכיב יחד עם בן בריתו הגנרל המארוני בדימוס, מישל עון, את הממשלה החדשה בראשותו של איש העסקים, נג'יב מיקאתי.


תומכי חיזבאללה צופים בנאומו של נסראללה (צילום ארכיון: AP)

 

ובדעה זו לא מחזיקים רק משקיפים מהצד על המתרחש בלבנון, אלא גם השחקנים הראשיים עצמם. "ההחלטה להפיל את סעד אל-חרירי מראשות הממשלה היתה החלטה אישית של מר חסן (נסראללה), של הנשיא בשאר אסד ושל כלי השרת האחרים שלהם", אמר השבוע ראש ממשלת לבנון המודח, בראיון לתחנת טלוויזיה מקומית.

 

המהלך הפוליטי של חיזבאללה

אל-חרירי, שרק לפני שנתיים זכה בפעם השנייה ברוב בפרלמנט הודח במהלך פוליטי חד על-ידי חיזבאללה ועון, לאחר שהצליחו להעביר לצדם את בן בריתו, מנהיג הדרוזים, וליד ג'ונבלאט. הממשלה החדשה הזו היא בעצם שיאו של תהליך שצבר תאוצה מסוף המלחמה.

 

אגב, במבט לאחור סימנים מעידים לתהליך שינוי בעל הבית בלבנון כבר צצו בחודש מאי 2008. ממשלתם של אל-חרירי ופואד סניורה החליטו אז להדק את הפיקוח על נמל התעופה בביירות, שדרכו מצליח חיזבאללה להבריח נשק, ואת הפיקוח על

 רשתות התקשורת העצמאיות שביקש להקים במדינה. בעקבות זאת, שלח נסראללה חמושים לצור על בניין הממשלה ולפשוט על הר הדרוזים. לא עבר זמן רב ונסראללה השיג כניעה מוחלטת וכל וההחלטות בוטלו.

 

מדובר בהתפתחויות דרמטיות ומרחיקות לכת, אך מבחינתו של נסראללה, שכמעט ולא יוצא מהבונקר, לא הכל ורוד והוא ניצב כעת בפני תקופה קריטית שתשפיע על עתיד הארגון.

 

ראשית, באופן רשמי מואשם חיזבאללה בחיסול מאורגן של ראש הממשלה לשעבר. אחרי יותר משש שנים, לאחרונה בית הדין הבינלאומי ,שהוקם לחקור את רצח ראש הממשלה רפיק אל-חרירי, הגיש ארבעה כתבי אישום וצווי מעצר נגד ארבעה מפעילי הארגון, בהם מוסטפא בדר א-דין, גיסו של "רמטכ"ל" חיזבאללה עימאד מורניה, שהיה האחראי על מנגנון "מבצעי חו"ל". לא שחיסול אישים פוליטיים הוא דבר חדש בלבנון, אלא שלראשונה הגיע גורם חיצוני, חקר לעומק וסימן מטרה - חיזבאללה, ואולי גם סוריה.


ארונו של מורנייה עטוף בדגלי חיזבאללה (צילום: AP)

 

כעת עננת חשדות אופפת את נסראללה ואנשיו. כיצד יוכל להתפאר בלגיטימציה ובתמיכה לה הוא זוכה כשברקע מואשם בחיסול ראש הממשלה? ובכיוון הזה מתכוון ראש הממשלה המודח סעד חרירי. "גם אם נסראללה יופיע 300 פעם, זה לא ישנה את תוכן האישומים נגד אנשיו. עליהם לעמוד למשפט", אמר השבוע בנחרצות.

 

נראה שחרירי לא מסתפק רק ברצח אביו כדי לפגוע בלגיטימציה של חיזבאללה. באותו ראיון שקיים השבוע, הוא סיפק אמירה נדירה יחסית, בטח בצל אותם אירועים ממאי 2008 הזכורים היטב ללבנונים: "הנשק שבידי חיזבאללה הוא הסיבה לבעיה בלבנון. חיזבאללה אינו יודע מה לעשות עם הנשק שלו וזו הבעיה שלנו עם חיזבאללה וגם הבעיה של חיזבאללה עצמו. מה הוא יעשה עם הנשק הזה? האם הוא יפנה אותו לעבר הלבנונים?".

 

חיזבאללה והמהומות בסוריה

זו לא הבעיה היחידה עמה מתמודד חיזבאללה בימים אלו. המהומות המתחוללות בסוריה כבר ארבעה חודשים ומעמד משטרו של אסד שהולך ומתערער גם מעיבים על הארגון. לאחר שהממשל בוושינגטון הצהיר כי אסד כבר לא רלוונטי והפנה אצבע מאשימה לעבר חיזבאללה והפטרון איראן כמי שמסייעים לו לשמור על כסאו, גם אזרחים סורים רבים יצאו נגד נסראללה ואנשיו.

 

נסראללה עוקב היטב אחר הקולות נגד אסד, לא רק בסוריה, אלא גם בטורקיה והוא מבין שעליו להיערך לכל תרחיש. מזכ"ל חיזבאללה חושש שאם הנשיא הסורי יאבד את כסאו, גם הארגון ייאלץ לשלם מחיר כלשהו, כמי שתמך בעריץ מדמשק על רקע "אביב העמים הערבי". על רקע זה, לאחרונה דווח בכמה עיתונים ערבים שחיזבאללה האיץ את פינוי מצבורי הנשק שלו מסוריה ללבנון.

 

אם לא די בכך, נראה שבשנים האחרונות סובל חיזבאללה מבעיות כלכליות קשות. לפני כשנתיים פורסם כי חיזבאללה הפסיד מאות מיליונים ואולי מיליארד, בעקבות הסתבכות בהשקעות עם איש עסקים שיעי. בנוסף לכך, השבוע דיווח המגזין הגרמני "דר שפיגל" כי הארגון סובל מבעיית תזרים מאיראן שנקלעה לקשיים כלכליים משל עצמה, בעקבות הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליה.

 

חמש שנים אחרי המלחמה, אין ספק שחיזבאללה במקום אחר, אך האם טוב יותר? לא בטוח. בינתיים האתגרים שניצבים מולו רק הולכים ומתגברים. למרות ההתחזקות במערכת הפוליטית הלבנונית, במלחמה הבאה, בייחוד על רקע החלטת בית הדין לרצח חרירי והמהומות בסוריה, יודע נסראללה שלא יוכל להימלט מאחריות ציבורית, כמו לפני חמש שנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חסן נסראללה
צילום: AFP
אל-חרירי. הודח
צילום: AP
מומלצים