שתף קטע נבחר

טנזניה: נלחמים במלריה עם זוג גרביים מצחינים

תרופה במו רגלינו: מחקר חדש שפורסם היום (ד') בטנזניה קובע כי הריח הרע שנודף מזוג גרביים משומשים שלא נלקחו לכביסה, יכול לסייע במאבק נגד התפשטות מחלת המלריה. נשמע לכם מסריח? חישבו שוב, כיוון שלטענתו של ד"ר פרדרוס אוקומו, ממכון המחקר הבריאותי "איפקרה" בדאר א-סלאם, זה בדיוק מה שקורה.

 

לדברי אוקומו, מלכודות שהוצבו במסגרת המחקר והפיצו את הריח הנוראי, הצליחו למשוך פי ארבעה יותר יתושי מלריה מאשר אדם רגיל. אותם יתושים נלכדו בחומר רעיל המדמה את ריח גרביים מצחינים ומתו תוך זמן קצר.

 

כילות ותרסיסים אמנם הצליחו להביא לירידה מתמדת בהיקף ההידבקות במלריה לאורך השנים, אך המדענים עדיין נאבקים למצוא למחלה תרופה של ממש. מדי שנה מתגלים יותר מ-220 מיליון מקרי הידבקות חדשים אשר יובילו למוות בכ-800 אלף מקרים. מנתוני האו"ם עולה כי עיקר הקורבנות של המחלה הם ילדים החיים באפריקה.

 

"המלחמה הגלובלית לביעור המלריה אינה אפשרית ללא טכנולוגיות חדשות", אומר אוקומו, שלקה בעצמו במחלה מספר פעמים בעבר. לדבריו, הגילוי שריח הגרביים עשוי לסייע במשיכת יתושי המלריה התגלה כבר לפני כ-15 שנה, אולם מאז לא הצליח המדע לפתח שיטה שתעביר את הידע הזה למישור הפרקטי.

 

אוקומו עובד על פרויקט "מלכודות ריח הגרביים" זה כשנתיים. כדי להגיע לסוג הריח הזה הוא ערבב שמונה סוגי כימיקלים שונים ואז פתח בסדרת ניסויים עם רעלים, עד שמצא אחד שקוטל יותר מ-95 אחוז מהיתושים שבאים איתו במגע. בעקבות הצלחתו, הוא זכה למענק פיתוח עך סך 775 אלף דולר ומשימתו הבאה תהיה לפתח מלכודת שבה ניתן יהיה לעשות שימוש מחוץ לבית.

 

כך שהשיטה כבר קיימת, אך לדברי החוקר הדרך לביעור יתושי המלריה עדיין רחוקה. "אנו עדיין צריכים לבצע מחקר שיקבע היכן נכון להניח את המלכודות. אם נשים אותן קרוב מדי לבני אדם - היתושים יתקרבו ויגדילו את הסיכון לעקיצות. אם נשים רחוק מדי - המלכודת תהפוך לבלתי יעילה", אמר אוקומו וציין כי הוא מקווה שבסופו של תהליך ניתן יהיה למכור את המלכודות במחיר שבין 4 ל-27 דולר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים