שתף קטע נבחר

קומבה מלה - מה זה?

השנה צפויים להגיע 70 מיליון איש שיטבלו בגנגס במשך 42 יום. ב-24 בינואר יתכנסו יותר מ-30 מיליון לכינוס הגדול בעולם, כש"ירח מבשר טובות" יופיע בשמים

איפה מי למה 

איפה
הקומבה מלה היא ההתקהלות התרבותית הגדולה בעולם. משמעות המילה מלה (Mela) היא פגישה של מגוון קבוצות, שמתאפיין ברצון עז להחליף ידע או תוצרת.

מדובר בהתכנסות דתית המונית ובפסטיבל ענק, שנערכים אחת ל-12 שנה, בעיר אללאהבאד (Allahabad) שבדרום מדינת אוטר פראדש (Uttar pradesh), בהודו.

העיר אללאהבאד היא העיר הקדומה פראיאג, שנחשבת קדושה בזכות מיקומה במקום מפגשם של שלושה נהרות קדושים (שניים אמיתיים ואחד מיתולוגי - זה שבלב). בעיר נערך אחת לשש שנים פסטיבל Ardh Kumba Mela, ואחת לשנה - פסטיבל Magh Mela. אבל החשוב מכולם הוא הקומבה מלה שמתקיים השנה בין ה-9 בינואר ל-21 בפברואר,

אללאהבאד, הממוקמת 650 ק"מ מדרום מזרח לדלהי, מאוכלסת במיליון תושבים. הכינוס האחרון שנערך ב-1989 נרשם בספר השיאים של גינס כ"שיא של התאספות אנשים במקום אחד אי פעם": 50 מיליון בני אדם. אז לא נרשמו תקלות מיוחדות, אולם באמצע שנות ה-50 נהרגו כ-500 בני אדם באירוע.

חזור למעלה
מי

השנה צפויים להגיע 70 מיליון אנשים שיטבלו בגנגס במשך 42 יום. ב-24 בינואר יתכנסו יותר מ-30 מיליון איש בנקודת המפגש של שלושה נהרות: הגנגס (Ganga), הימונה (Yamuna) והנהר המיתולוגי סארסווטי (Saraswati), כ"שירח מבשר טובות" יופיע בשמים.

לכינוס הגדול ולפסטיבל יגיעו עולי רגל מכל מקום ומכל סוג: קדושים, בבאים וגורואים, סאדוהים והילרים, אנשי ממשל ואורחים מכל העולם. המוני אנשים, בני תרבויות ודתות שונות. כולם יגיעו ללא הזמנה רשמית.

הקומבה מלה אינה מזוהה כטקס דתי. היא מסמלת את הלך הרוח של התרבות והמחשבה ההודית. האמונה הגדולה היא שדוחפת את המאמינים לאירוע, למרות המרחק והעלות הגבוהה של ההרפתקה.

מיליוני העולים לרגל נמשכים אל מקום הכינוס מתוך תקווה לבוא במגע עם סאדואים, המעוררים השראה אצל מחפשי הרוחניות, והרצון לרחוץ בנהרות הקדושים, טעוני הוויברציות הרוחניות של אלפי מודטים ומתפללים לאורך הדורות.

לטבילה במקום מפגש שלושת הנהרות סגולות קדושות, והיא נחשבת לחוויה רוחנית עצומה. האמונה היא כי הטובלים והרוחצים במקום משתחררים ממעגל החיים והמוות, ממחזור גלגולי הלידה אל הגאולה (Moksha). הטבילה היא סגולה להיטהרות ולשם כך נקבעו תאריכים מיוחדים.

חוץ מאשר באללאהבאד נחגגת הקומבה מלה בשלושה מקומות נוספים: הארדוואר (Hardwar), על גדות נהר הגנגס, אוג'אין (Ujjain), על גדות נהר השיפרא (Shipra), ונאסיק (Nasik), אשר על גדות נהר הגודווארי (Godwari).

חזור למעלה
למה

פעם אחת, ביקר החכם המואר דארוואסה באמראווטי, בירת גן העדן (סווארג'ה). הוא בא לבקר את האל אינדרה. בפגישתם הציע לו דארוואסה זר פרחים שאינם נובלים. אינדרה העבירם ללא שום נימוס לאיירוואט (פיל אלוהי), שרמס את הזר תחת רגליו. החכם דארוואסה, בכעס על יהירותו של האל אינדרה, הטיל עליו קללה ורוקנו מעושר, מיושר ומעוצמה.

האל וישנו הציע לאינדרה לרכוש מחדש את כוחותיו האבודים באמצעות הנקטר האלוהי – אמריטה – שמצוי במעמקי האוקיינוס.

השדים, שרצו למנוע זאת, הגעישו את האוקיינוס וכך נוצרו 14 דברים יקרי ערך, ביניהם כד של הנקטר האלוהי.

עם הופעת הנקטר התנהל מאבק בין האלים והשדים על השליטה בסם החיים. וישנו, כשידיו על הכד, העבירו לגארודה (אל בעל כנפיים), שנתבקש לעופף עם הכד ולהעבירו לגן העדן.

במהלך מעופו אל גן העדן נעצר גארודה על ידי השדים ארבע פעמים בארבעה מקומות שנים: אללאהבאד, הרדוואר, אוג'אין ונאסיק. בכל אחד מן המקומות הללו הניח גארודה את הכד, ומעט מהנקטר נשפך על הקרקע וקידשה לנצח.

גארודה הונחה בדרכו על ידי כוכב צדק והמזלות דלי, שור ואריה, ואילו השמש, שבתאי והירח שמרו על הנקטר. המעוף ארך 12 ימים, שהם 12 שנים אנושיות, לכן נחגגת הקומבה מלה אחת ל-12 שנה.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום הדס ניב
מגיעים עולים מכל הסוגים: בבאים וגורואים, סאדוהים והילרים, אנשי ממשל וסתם אורחים
צילום הדס ניב
מקום מפגשם של 3 נהרות גדולים
האמונה הגדולה היא שדוחפת את המאמינים להגיע, למרות תלאות הדרך
מומלצים