שתף קטע נבחר

צילום: נועם מושקוביץ, ירון ברנר

נפגעי הדיור הציבורי במאהל: ענת מחכה 8 שנים

4,000 משפחות מחכות בתור לדיור הציבורי, לשווא: כבר יותר מ-15 שנה שלא נבנו דירות חדשות לזכאים. ענת מלכא, אם חד הורית שלא יכולה לעבוד עקב מצבה הבריאותי, מצאה עצמה מתגלגלת למאהל למחוסרי דיור ביפו. "ביבי לא רואה אותי", היא אומרת

ענת מלכא, בת 36, היא אם חד-הורית לשלושה ילדים, ומספר 7 בתור של משרד השיכון לדיור ציבורי. כבר שמונה שנים שהיא זכאית לדירה, אבל כמו 4,000 משפחות של זכאים שמחכות בתור, הפתרון לא נראה באופק: כבר יותר מ-15 שנים לא נבנו דירות חדשות בדיור הציבורי. למחאת האוהלים היא הצטרפה מכורח המציאות. בתחילה הגיעה למאהל מחוסרי הדיור ביפו, אך לאחר שלטענתה פורק על-ידי העירייה והמשטרה, עברה למאהל ברוטשילד.

 

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הציג אתמול (יום ג') תכנית מפורטת לדיור בר השגה והטבות לסטודנטים ולצעירים. אבל בארגונים החברתיים אומרים שלמרות שסיסמאות המאבק עוסקות בדרישה לצדק חברתי, האוכלוסיות המוחלשות לא קיבלו דבר בתוכניתו של נתניהו.


"לא מצליחה לחיות ומתגלגלת לרחוב". המאהל ברוטשילד (צילום: ירון ברנר)

 

על-פי נתוני משרד השיכון, כמעט כל 90 אלף הדירות שיועדו לדיור הציבורי תפוסות על-ידי זכאים. גם הסיוע שניתן ל-140 אלף משפחות שזכאיות לסיוע בשכר דירה ירד באופן משמעותי בשנים האחרונות, ועומד כעת על סכום שנע בין 750 ל-1,500 שקלים למשפחה בכל חודש, זאת למרות העלייה החדה בשכר הדירה וביוקר המחייה.

 

לפני שענת מלכא עברה להתגורר במאהל למחוסרי הדיור ביפו, היא התגוררה בשכירות, וקיבלה סיוע בסך 1,250 שקלים. בנוסף, מכיוון שאינה כשירה לעבודה עקב מצבה הבריאותי, היא מקבלת אבטחת הכנסה מהביטוח הלאומי בגובה 2,700 שקלים.

 

"ביבי, תסתכל גם עלינו"

"יש לי ילדה חולת פסוריאזיס, והכסף שאני מקבלת לא מספיק לתרופות יקרות שלא נמצאות בסל ולשכר דירה. בעלי דירות לא רוצים שאשכור אצלם", מספרת מלכא. "השכירות כאן מגיעה ליותר מ-3,000 בחודש, ועם הסכום הזה אני לא מצליחה לחיות ומתגלגלת לרחוב. יש לי עוד ועוד חובות".

 

גם התוכנית שהציג אתמול ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לדיור בר השגה ולהטבות לסטודנטים, לא נטעה בה תקווה. "ביבי לא דיבר אלינו", אמרה. "הוא לא רואה אותי, או אנשים כמוני. או בסך הכל רוצה להשתיק את הסטודנטים על חשבוננו. אני אומרת לביבי - תסתכל גם עלינו".

 

לצד מאהלי המחאה שהקימו צעירים, ברחבי הארץ קמו גם מאהלים של מחוסרי דיור ושל זכאים לדיור ציבורי. במאהל "אין ברירה" שהוקם בגן העצמאות בירושלים היו הלילה 11 אוהלים, ואנשים נוספים שישנו מחוץ לאוהלים בשקי שינה.

 

"התוכנית של נתניהו לא סופרת אותנו", אמרו ל-ynet זכאים לדיור הציבורי. הסטודנטים שהצטרפו אליהם הבהירו: "לא נסכים לקבל כל הצעה של ראש הממשלה שלא כוללת פתרון לסוגיית הדיור הציבורי".

 

"הזדמנות טובה שהתפספסה"

קרן שמש פרלמוטר, מנהלת עמותת "איתך- משפטניות למען צדק חברתי", הדגישה בשיחה עם ynet כי הזנחת הדיור הציבורי פוגעת בציבור החלש ביותר. "אלפי מילים נאמרו במסיבת העיתונאים על דיור בר השגה, אבל שתי המילים 'דיור ציבורי' לא נאמרו", אמרה פרלמוטר. "זהו תחום שנזנח בעשור האחרון ונוגע לאנשים החלשים ביותר בחברה הישראלית. גם היום לא ניתן לו כל מענה".

 

סמנכ"ל עמותת ידי, רן מלמד, שלח בשבוע שעבר שני מכתבים בסוגיית "הדיור הציבורי" ללשכת ראש הממשלה, שלדבריו זכו להתעלמות מוחלטת. "ראש הממשלה פועל כאילו השכבות המוחלשות, ובמיוחד זכאי הדיור הציבורי, הם אנשים שקופים מבחינתו", טען.  


"אנשים שקופים. מאהל המחאה בגן העצמאות (צילום: אוהד צויגנברג)

 

ברברה סבירסקי, מנהלת מרכז אדוה העוסק במחקר של מדיניות חברתית, קבעה כי "היתה כאן הזדמנות טובה שהתפספסה. אנשים צעירים שלא יכולים לגמור את החודש יצאו בצדק לרחובות, ונתניהו נלחץ ופנה אליהם. אבל ראש הממשלה שכח שיש אנשים שלא מצליחים אפילו להתחיל את החודש. נתניהו לא דיבר אל האנשים שאין סיכוי שיוכלו לרכוש דירה בעתיד הנראה לעין".

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "התוכנית שהציג ראש הממשלה פונה למגוון אוכלוסיות, ביניהן מחוסרי דיור ואוכלוסיות חלשות. התוכנית מציעה מתן עדיפות לאוכלוסיות חלשות במכרזי 'מחיר למשתכן' ומציעה פתרון רחב היקף לאוכלוסיות שאין ידן משגת לרכוש או לשכור דירה, זאת בנוסף למתן מענק של כ-100 אלף שקלים לרוכשים דירה ראשונה בפריפריה. התוכנית אינה מחליפה תכניות אחרות, כגון תכניות לדיור ציבורי המטופלות על ידי משרד הבינוי והשיכון, אלא באה כתוספת משמעותית לתוכניות אלו במטרה להוריד את מחירי הדירות למען אזרחי ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממתינים לשווא בתור לדיור הציבורי. המאהל ברוטשילד
צילום: בן קלמר
"הצעירים יצאו לרחוב ונתניהו נלחץ". ראש הממשלה, אתמול
צילום: עומר מירון
מומלצים