שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

מסמך דרישות המוחים: מע"מ, חינוך וקץ להפרטה

מובילי המחאה גיבשו לראשונה מסמך עם תביעות מהממשלה, בהן ביטול חוק הוד"לים, החלת חוק חינוך חובה חינם מגיל 3 חודשים ותוספת תקנים וציוד לבתי החולים. כעת יעבירו את המסמך לערי האוהלים: "נדון בו עם הציבור ורק אז הוא יאושר"

אחרי כמעט שלושה שבועות של מאבק, ממשיכים אנשי מחאת האוהלים לנסות ולגבש רשימה מפורטת של דרישות מהממשלה. הערב (יום ג') פרסמה התאחדות הסטודנטים הארצית לראשונה כמה מהדרישות שכבר יש הסכמה לגביהן, אף שהבהירה כי הדיונים על נקודות אחרות שהצעירים דורשים לטפל בהן נמשכים. בשעה זו מתכנסים ראשי המאבק החברתי בבית הנוער העובד והלומד בתל-אביב, לפגישה שבה יסכמו את הדרישות מהממשלה.

 

מחאת האוהלים - כל הכתבות האחרונות ב-ynet

מדברים על המאבק - בפורום מחאת האוהלים  

 

להלן הדרישות שפרסמו הערב הסטודנטים תחת הכותרת "קווים מנחים לסדר יום חברתי-כלכלי חדש":

  • הפחתת המסים העקיפים, ובעיקר את מס הערך המוסף.
  • השקעת עודפי הגבייה במסים בחזרה באזרחי המדינה, דרך תקציב המדינה.
  • ביטול חוק הוד"לים שקידם ראש הממשלה, בנימין נתניהו.
  • הגדלת תקציב הסיוע של משרד הבינוי והשיכון במשכנתאות ובשכ"ד, והגמשת הקריטריונים והגדלת עומק הסיוע הממשלתי.
  • החלת חוק חינוך חובה חינם החל מגיל 3 חודשים.
  • תוספת של תקנים, מיטות, מכשור רפואי ותשתיות בריאות בכל רחבי הארץ, עד לרמה המקובלת במדינות ה-OECD.
  • בלימת ההפרטה של מוסדות רווחה ובריאות הנפש. התחייבות הממשלה לביטול הדרגתי של עבודה קבלנית במגזר הציבורי.

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי, התייחס הערב למסמך המתגבש, ואמר: "בסך הכל יש התקדמות משמעותית בגיבוש מסמך העקרונות שיוגש לממשלה, ושמונת הסעיפים הכוללים בין היתר דיור, חינוך מגיל שלושה חודשים, הפחתה במסים ותחומים נוספים, מראים שאנחנו פועלים לתיקון חברתי לא רק באספקט אחד, אלא בתחומים שונים".


מובילי המאבק דנים בגיבוש המסמך (צילום: מוטי קמחי)

 

"המטרה שלנו היא להפוך את הכלכלה מכלכלה של מספרים לכלכלה של אנשים", אמר שמולי, "העבודה על גיבוש המסמך כמובן עדיין לא הסתיימה, ובכוונתנו להעביר את המסמך לערי האוהלים הפזורים ברחבי הארץ ולשמוע גם את דעת אנשיהן. אבל אין ספק שהמסמך על שמונה נקודותיו מראה את מידת הרצינות שבה אנחנו לוקחים את הדברים, ואנחנו מתכוונים לשים על שולחן הממשלה מסמך רחב היקף שיביא לשינוי חברתי".

 

באוהלים קוראים לציבור: "בואו לדון למסמך"

בפתח הישיבה הערב בבית הנוער העובד והלומד בתל-אביב, אמר שמולי: "מחר אמור לעלות להצבעה בכנסת חוק הוד"לים, וכאות רצון טוב אנחנו מבקשים מהממשלה שלא להעלות את החוק ולקיים הידברות אמיתית. 250 אלף האנשים שהפגינו בשבועות האחרונים אינם שמאלנים או אוכלי סושי, אלא אנשים שרוצים שינוי אמיתי". מובילי המחאה מתכננים לקיים מחר הפגנה מול משכן הכנסת, בקריאה לדחות את ההצבעה על החוק עד לתום המשא ומתן שייערך עם הממשלה.


המאהל בשדרות רוטשילד. רוצים מחווה מהממשלה מחר (צילום: ירון ברנר)

 

מובילי המחאה ערכו דיונים באוניברסיטת תל-אביב מ-12:00 בצהריים עד 20:00 בערב. הם אמרו כי המסמך שגיבשו לא יאושר לפני שידונו בו עם הציבור בימים הקרובים. חיים בר-יעקב מהמאהל בבאר-שבע, אמר: "אנו יוצאים הערב בקריאה לציבור להגיע למאהלים הקרובים אליהם, ולדון במסמך כדי שנוכל לייצגם נאמנה. היה היום תהליך בריא של פעילים אותנטיים, שמטבע הדברים לכל אחד מהם יש דעה".

 

לדברי בר-יעקב, "המפגש הזה של ריבוי קולות יצר סיטואציה מורכבת. בסופו של דבר הגענו ליישור קו וסנכרון, כך שנוכל לנהל את המאבק בצורה אחראית ונחושה, עם מחויבות עמוקה לציבור". גם גדי פרץ מהמאהל בבאר-שבע דיבר על הצורך להביא את הדברים לציבור: "חייבים להביא את המסמך לציבור כי הרי הוא הריבון, וההחלטות שלנו יתקבלו רק בהתאם להחלטותיו".


הפגנת ההמונים בשבת בתל-אביב (צילום: ירון ברנר)

 

קובי דהן מהמאהל בראשון-לציון הוסיף: "היום הדגשנו כולנו שזה לא מאבק פוליטי פרסונלי נגד ביבי או נגד הממשלה הנוכחית, אלא מאבק לשינוי השיטה בישראל בכללותה, והפיכת ישראל למדינת רווחה".

 

היום בצהריים החליטו ראשי מחאת האוהלים ברחבי הארץ והארגונים החברתיים לאחד כוחות, ולהקים מטה חדש שבו יהיה נציג אחד מכל אחד מעשרות מוקדי המחאה. בכינוס באוניברסיטת תל-אביב הסבירה סתיו שפיר, שנמנית עם יוזמי מחאת האוהלים: "מפני שהבנו שלממשלה נורא קשה להתמודד עם מילים כל כך גבוהות, אנחנו באמת מנסים לפרט אותן ולפרוט אותן כלכלית, תקציבית ורעיונית, לעקרונות מבוססים יותר עם סעיפים ומספרים, ככה שכולם יבינו מה המדינה הזו רוצה".

 

לדבריה, כנראה לצוותי המשא ומתן יצורפו גם מומחים. "יש מומחים שמסתובבים בינינו מהיום הראשון, כדי להסביר לנו

וללמד אותנו. לרבים מאיתנו אין ידע קודם בכלכלה, אבל אנחנו לומדים. יש פה תהליך מדהים של למידה ממש מהרגע הראשון. המסמכים שנוצרים ברגעים אלו, הם מסמכים שמבוססים על התהליך הזה".

 

בדרום תל-אביב צועדים הערב כ-200 בני אדם מגן התקווה לכיוון המאהל בגינת לוינסקי, שפורק והוקם מחדש. בצעדה, שמאובטחת על-ידי המשטרה, משתתפים אוהדים של קבוצות כדורגל וכדורסל, שצועקים "מי שלא קופץ - מושחת", ורבים מערים ויישובים בדרום הארץ שהגיעו לתל-אביב בהסעות מאורגנות. בצעדה משתתפים גם ערבים, פליטים ועובדים זרים.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי מנדל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המאהל בת"א
צילום: ירון ברנר
צעדת מחאה על מצוקת הדיור בדרום תל-אביב, הערב
צילום: עופר עמרם
מפגינים על יוקר המחיה היום בקריית-חיים
צילום: אבישג שאר ישוב
הישיבה היום באוניברסיטת תל-אביב
צילום: בועז פיילר
מומלצים