שתף קטע נבחר

דיכטר מציע: חוק יסוד מדינת הלאום של העם היהודי

רגע לפני ספטמבר יניחו חברי הכנסת דיכטר ואלקין הצעה לעגן בחוק יסוד את מעמדה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, בלי להעניק לערבית מעמד של שפה רשמית. 40 ח"כים כבר תומכים

רגע לפני פגרת הקיץ של הכנסת ואחרי סדרת יוזמות ימניות שנויות במחלוקת, תונח היום (ד') על שולחן הכנסת הצעת חוק יסוד שעשויה לעורר סערה. בעוד במערכת הביטחון ובמשרד החוץ עסוקים בתרחישי ספטמבר, חברי הכנסת אבי דיכטר (קדימה) וזאב אלקין (ליכוד) מבקשים לעגן בחוק יסוד את מעמדה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי.

 

"מדינת ישראל היא הבית הלאומי של העם היהודי", נכתב בהצעת החוק שעשויה לגרום לבנימין נתניהו עוד כמה כאבי ראש, "בו הוא מממש את שאיפתו להגדרה עצמית על-פי מורשתו התרבותית וההיסטורית. הזכות למימוש ההגדרה העצמית הלאומית במדינת ישראל ייחודית לעם היהודי".

 

אם תאושר ההצעה, יהיה זה חוק יסוד נוסף של מדינת ישראל. עד כה, הצליחו יוזמי החוק לגייס כ-40 חברי כנסת שתומכים בהצעת החוק. "נחיצותו של חוק היסוד לעגן סוגיות שנראות לכאורה בסיסיות מקבלת משנה תוקף בזמנים הללו בהם יש מי שמבקשים לבטל את זכותו של העם היהודי לבית לאומי בארצו", הסביר דיכטר.


המליאה תאשר חוק יסוד חדש? (צילום: נועם מושקוביץ)

 

אם יאושר חוק היסוד שגובש במשך כשנה וחצי יחד עם גורמים מקצועיים, הוא ייתן תוקף חוקתי למאפייניה השונים של ישראל. מלבד ההגדרה הרשמית, עוסקת הצעת החוק בסוגיות רגישות נוספות, כגון שפה, סמל, דגל, חגים רשמיים וסוג המשטר. בהצעה מפורט כי "התקווה" יהיה ההמנון הרשמי של המדינה וסמלה יהיה המנורה.

 

"מעמד מיוחד" לשפה הערבית

לדברי הח"כ שכיהן בעבר כראש השב"כ, "הענקת מעמד חוקתי לסמלי המדינה מאפשרת לשופטים להתמודד בעתיד ביתר קלות עם עתירות, שמתיימרות לטעון כי מאפייניה היהודיים של המדינה פוגעים ברגשות של אזרחים כאלה ואחרים, ולמעשה מופיעים על מנת לעגן את המעמד

הקיים".

 

מלבד ההגדרות היבשות, עלולים חלק מן הסעיפים לעורר מחלוקת רצינית. ח"כ דיכטר מבקש לראשונה להגדיר רשמית את נושא השפה ולפי הצעת החוק, הערבית אינה שפה רשמית בישראל ומסתפקת בלהעניק לה "מעמד מיוחד".

 

"עברית היא שפתה הרשמית של המדינה", מודגש בהצעת החוק, "לשפה הערבית מעמד מיוחד, לדובריה זכות נגישות לשונית לשירותי המדינה, הכל כפי שיקבע בחוק. המחוקק הישראלי איננו שיטתי ביחס למעמד אותו הוא מעניק לשפה הערבית וחוסר השיטתיות למעשה מהווה אמירה ברורה כי הערבית איננה שפה רשמית". בנוסף, בהצעת החוק מצוין כי חג

העצמאות הוא יום החג הלאומי של המדינה ושיש לציין את ימי הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולשואה כימי זיכרון רשמיים של המדינה.

 

ח"כ אלקין אמר: ״הגיע הזמן לעגן בחוק יסוד את אופיה היהודי של מדינת ישראל ואת סמליה. לנוכח הנסיונות הבלתי פוסקים של גורמים אנטי-ציוניים להתכחש לכל הסממנים היהודיים והציוניים, שפעם היו ברורים מאליהם, ולנסות לבטלם בכלים משפטיים, זו העת להגיד בקול ברור וצלול - מדינת ישראל היא מדינת לאום של העם היהודי. זו זכות יסוד בסיסית של עמנו״.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיכטר. "ייחודית לעם היהודי"
צילום: אלכס קולומויסקי
סמל המדינה
צילום: לע"מ
ח"כ אלקין
צילום: אבישג שאר ישוב
מומלצים