שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

רופאים מתנגדים: 'אידלמן הוחלש, השעון - איוולת'

יו"ר ההסתדרות הרפואית הפסיק את שביתת הרעב והכריז על "הישג היסטורי", אבל רופאים בכירים מתנגדים להבנות טוענים שתוספות השכר רק "קוסמטיות" ושעון הנוכחות לא יעבור. המתמחים מאיימים להתפטר: "לא נוותר על 50 שקל לשעה"

למרות ההכרזות הנרגשות, שוב ניכר פילוג בקרב הרופאים, שממשיכים בעיצומים. ארגון המתמחים, שלא הוכרו כצד בסכסוך העבודה, מאיים הבוקר (יום ה') לממש את איום ההתפטרות של חבריו, ברקע ההסכמות שהושגו בין ההסתדרות הרפואית למשרד האוצר. גם רופאים ותיקים מתרעמים.

 

"ההסכמות שהושגו אתמול הן התחלה בלבד אך יש עוד הרבה עבודה והפערים עוד גדולים", אמר ל-ynet גורם בכיר באחד מבתי החולים. "אנחנו בוחנים את אידלמן בזכוכית מגדלת, ברור לנו שהמאבק ושביתת הרעב החלישו אותו מאוד, הוא עייף ושחוק, ורוצה לסגור עניין אבל אנחנו נהיה עם היד על הדופק ולא נסכים לדברים שאינם מקובלים עלינו".

 

ד"ר צביקה קליין, יו"ר ועד הרופאים בבית החולים מאיר בכפר סבא, בירך על ההתקדמות במשא ומתן, אך לדבריו זהו "צעד קטן מאוד קדימה ועל השולחן נותרו עדיין הנושאים הכבדים ביותר - שכר הרופאים, שעון הנוכחות ותורנויות המומחים. הדרישה לשעון נוכחות היא פגיעה קשה מאוד בעבודת הרופאים

 ומבחינתנו שעון בצורה אלקטרונית (דרך אפליקציה בסלולרי, עליו הושגו הבנות עקרוניות - ת.ו.) הוא רעיון אווילי, קו אדום שאין לקבל אותו בשום אופן. הוא מביע חוסר אמון ומעקב אחר הרופאים".

 

לגבי השכר, אמר ד"ר קליין, "יצאנו למאבק בדרישה לתוספת של 50 אחוז לשכר שעומד כיום על 23 שקלים למתמחה ונע בין 30 עד 44 שקלים לרופא מומחה. עם זאת, התוספות עליהן מדובר בשלב זה הן 20 אחוזים בלבד, כאשר היתר הן תוספות קומסטיות, העברה של סכומים מטור לטור בתלוש המשכורת.


הפגנת רופאים בתחילת השבוע. המאבק לא נגמר (צילום: גיל יוחנן)

 

"התוספת של 20 אחוזים זעומה, ואנחנו רואים זאת כהתקפלות של ההסתדרות הרפואית במשא ומתן ולא נסכים לכך. באשר לתורנויות המומחים", הוסיף יו"ר הוועד ב"מאיר, "יש לתפור למומחים חבילה אטרקטיבית של תוספות שכר שיהוו תמריץ לבצע תורנויות".

 

"ליבת העניין נותרה פתוחה"

בהמשך היום אמור להיערך כינוס חירום של המתמחים. ד"ר רם משאל, מתמחה מבית החולים אסף הרופא, אמר ל-ynet שמטרת הכינוס "היא קודם כל להתעדכן במשא ומתן, אחרי שבימים האחרונים נעשה ניסיון למדר את נציג המתמחים מההסכמות. ממידע שקיבלנו עולה כי האוצר לא מתכוון לדון בענייני שכר, דבר שלחלוטין לא מקובל עלינו ולכן נצטרך להחליט לגבי הצעדים הבאים. מבחינתנו כל האופציות פתוחות, לרבות התפטרות המונית מהתפקיד".

 

לפי גורם נוסף מקרב המתמחים, "אנחנו לא מוכנים בשום אופן להתפשר על השכר השעתי, הקו האדום שלנו הוא 50 שקלים לשעה וכעת מדובר על 27 שקלים בלבד, דבר שמבחינתנו הוא ייהרג ובל יעבור. יש הרגשה שהאוצר ניסה לתמרן את המשא ומתן כך שעיקר הבעיות של הרפואה הציבורית נפתרו - אבל שאלת השכר של הרופאים נותרה פתוחה והיא ליבת העניין מבחינתנו".

 

מתמחה אחר אמר: "השטח כרגע לא רגוע, יש מתמחים שרוצים להתפטר ואחרים שחושבים שכדאי להמשיך במשא ומתן ולכן נתכנס כדי לקבל החלטה משותפת. בכל אופן לא נהיה מוכנים לוותר על תוספות השכר השעתיות".

 

"רופאים יסכימו לשעון נוכחות בסלולרי"

אתמול נמסרה הודעה משותפת מההסתדרות הרפואית ומשרד האוצר. יו"ר ההסתדרות הרפואית, ליאוניד אידלמן, הפסיק את שביתת הרעב ואמר כי "זהו רגע היסטורי, יש רצון אמיתי. באמת יש פה פריצת דרך".

 

הצדדים מסרו כי במסגרת המשא ומתן סוכם על הקצאת אלף תקנים נוספים לבתי החולים הציבוריים, תקנים שיעוגנו בהסכם קיבוצי. תקנים אלו הינם בנוסף לתקנים הניתנים בגין תוספת המיטות עליהן החליטה הממשלה בחודש פברואר האחרון.

 

בהודעה נמסר כי הקצאת תקני המתמחים, לצורך הפחתת מספר תורנויות המתמחים לעד 6 תורנויות בחודש, תחל באופן מיידי ותיפרס על פני השנתיים הקרובות. התקנים הנותרים יוקצו למתמחים ולמומחים, תוך מתן העדפה לפריפריה. בנוסף, סוכם על העמדת תקציב של עד 300 אלף שקלים, לצורך מתן מענקים על מנת לעודד רופאים לעבור לעבוד בפריפריה ובמקצועות במצוקה בהם יש מחסור בכוח אדם. המשא ומתן בין הצדדים צפוי להימשך.

 

בקרב הרופאים יש גם תמיכה בהסכמות. פרופ' ארדון רובינשטיין,

 יו"ר ועד הרופאים של איכילוב, מאמין שהמשא ומתן מתקרב לסיום, "ואם שעון הנוכחות יהיה דרך הסלולרי והרופאים יקבלו שעות נוספות תמורת עבודתם, הרי שהרופאים יסכימו לקבל על עצמם את שעון הנוכחות וכך הם לא יהיו שונים מיתר המשק הישראלי".

 

לגבי תורנויות המומחים, ד"ר רובנישטיין הזכיר ש"כבר כיום יש מומחים רבים שעושים תורנויות בכפייה של מנהלי המחלקות ואם אכן תהיה תוספת שכר ראויה של 140 אחוז לתורנות שלמה, ובכל חודש יידרשו הרופאים לתורנות וחצי בלבד, זה דבר סביר והרופאים יוכלו להשלים איתו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אידלמן, אתמול. "היסטוריה"
המאבק בדרך לסיום?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים