שתף קטע נבחר

נא להכיר: חומרי טעם וצבעי מאכל מסכני בריאות

כמעט לכל המוצרים בתעשיית המזון מוספים תוספים שונים, מצבעי מאכל וחומרים משמרים ועד ממתיקים מלאכותיים שחזקים פי 200 מסוכר. החומרים מסומנים ברשימת הרכיבים על האריזה, ולפעמים בכלל לא. איך נדע כמה הם מסוכנים לבריאותנו?

1. מה זה בכלל תוסף מזון?

תוספים במזון (להבדיל מתוספי תזונה) הם חומרים המוספים למזון או למשקה למטרה טכנולוגית. בתוספים אלה נכללים חומרי שימור, צבעי מאכל, משפרי טעם, חומרים מייצבים, מתחלבים, מונעי קצף, מקציפים, מגבשים, ממתיקים מלאכותיים ועוד.

 

עוד על תזונה בריאה:

 

 

תוספי התזונה הם ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, צמחים או מזונות שאושרו לצריכה כמזון. בעולם משתמשים כיום באלפי תוספים במזון, חלק מהם מיוצרים ממקורות טבעיים (כמו צבע מאכל מכלורופיל) וחלקם מלאכותיים. אי אפשר לומר בוודאות שתוסף טבעי הנמצא במזון בטוח יותר ממלאכותי.

 

 

2. למה משתמשים בתוספים?

השימוש בהם נועד להאריך את חיי המדף של המוצרים, לשפר את טעמם, ריחם והמראה שלהם. חומרי שימור חשובים ביותר למניעת מחלות וזיהומים, אך חלקם נחשדים כמסכנים את בריאותנו.

 

3. האם מסוכן לאכול מזונות המכילים תוספים?

ההנחה היא שחלק מהתוספים במזון עלולים להזיק לבריאות, אלא שקשה לקבוע זאת חד משמעית, שכן רוב המחקר בתחום נערך על חיות מעבדה ולא על בני אדם מסיבות אתיות.

 

4. איך נדע אם יש במזון תוספים?

תוספים רבים מוספים למזונות שאנו צורכים, ורק חלק מהם יצוינו על גבי אריזות המזון. בדרך כלל זה ייעשה תחת הכותרת "רכיבים".

 

5. האם יש פיקוח על כמות התוספים שמוספים למזון?

בישראל יש לציין באופן ברור תוספים מסוימים המוכנסים למזון. יש תוספים המוכנסים למזוננו ואינם מצוינים על אריזת המזון, אך לרוב אלה חומרים שנמצאו כלא מסוכנים לבריאות.

 

קיימות הנחיות לגבי אילו תוספים אפשר לכתוב כמספרי E ואילו תוספים אפשר לציין בשם כולל כמו "חומרי טעם וריח" או "חומרים מייצבים". כמו כן, התקינה מחייבת את היצרנים לציין את שמם המלא של תוספי מזון שעלולים לגרום לרגישות, כגון טרטזין.

 

6. האם כדאי להימנע מחומרים כאלה בכלל?

כן. למרות שחלק מהתוספים אינם מזיקים, צריכה מתמשכת של כמות תוספים גדולה במשך השנים עלולה להיות מסוכנת בשל השפעתם המצטברת. לכן כדאי:

  • לקרוא את רשימת הרכיבים על אריזות מזון ולבחור את אלה עם הכי פחות תוספים רשומים.
  • לצרוך מזון פחות מעובד.
  • להכין את המזון בבית.

 

7. מה זה מספרי E?

מספר E number) E) הוא שיטת קידוד של האיחוד האירופי עבור תוספי מזון. הקידוד הקיים למספרי E:

  • E100–199 - צבעי מאכל
  • E200–399 - חומרים משמרים
  • E400–599 - חומרים המשמשים בעיבוד מזון
  • E600–699 - משפרי טעם
  • E900–950 - ציפוי וזיגוג, מקציפים, מלבינים וגזים
  • E999–1521 - עמילנים וחומרים שונים
  • E420–421 ו-E950–967 - ממתיקים מלאכותיים.

 

חלק מהחומרים שמצויים ברשימת ה-E אינם מזיקים בכמויות המקובלות לשימוש וחלקם מזיקים אפילו בשימוש מועט.


תוספים נפוצים במזון

תוספים נפוצים במזון
שם שימוש מזונות סכנה
קרמל אמוניה
E-150c
יצירת צבע חום כהה או שחור רוטב סויה, לחם, לתת, גבינות מותכות, דגני בוקר, ביסקוויטים, חמוצים, בירה, ויסקי, רטבים משומרים עלול לגרום לכאבי ראש ולבעיות בריאות נוספות
פוטסיום סורבאט
E-202
חומר משמר שקוטל חיידקים ופטריות גבינה צהובה ומותכת, חומוס, יוגורטים, מרגרינה, מוצרי מאפה, חטיפים, מיונז, רטבים, תחליפי בשר, מוצרי דגים, מיצי פרי משומרים, סיידר, משקאות קלים עלול לגרום לתגובות אלרגיות אצל רגישים לחומר. מעל 25 מ"ג/ק"ג משקל גוף עלול להזיק לבריאות
סודיום ניטריט
E-250
חומר שימור כנגד חיידקים, יצירת גוון אדום נקניקים, נקניקיות, פסטרמה, המבורגרים, שימורי בשר, בשר מעובד, ממרחי בשר ודגים עלול לגרום לכאבי ראש, סחרחורות, קשיי נשימה, פגיעה בחילוף החומרים, היפראקטיביות, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות פוריות ונחשד כמסרטן
מונו ודיגליצריד של חומצות שומן
E-471
חומר מתחלב עוגות, תערובות לעוגות, לחם, פסטה, אורז להכנה מהירה, חטיפים, שמנת עמידה, גלידות לא ידועות
אסופלם K
E-950
ממתיק מלאכותי (מתוק פי 200 מסוכר), עמיד בחום ובעל חיי מדף ארוכים מוצרי חלב, קינוחים, מקפאי ג'לי, דגני בוקר, אינסטנט קפה ותה, מסטיקים, מוצרי מזון ומשקאות דיאט בכמויות גדולות נחשד כמסרטן ובעל פוטנציאל פגיעה בבלוטת התריס. לא רצוי לצרוך מעל 15 מ"ג/ק"ג משקל גוף

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ב"אסותא" וחברה ב"עתיד" - עמותת הדיאטנים בישראל


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלק מהחומרים ברשימת ה-E במזון מזיקים אפילו בשימוש מועט
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים