שתף קטע נבחר
צילום: גלעד קוולרציק

טונה בשעת לילה מאוחרת: מתכוני טונה מקופסה

החברים של ניר צוק מתקשרים אליו בימים ובלילות כדי לשאול מה אפשר להכין ממה שנשאר להם במקרר, שתמיד איכשהו מכיל בעיקר טונה מקופסה. כדי לתת להם ולנו מענה, הוא מציע 3 מתכונים קלילים ולא שגרתיים. טעים? בהחלט

עובדה ידועה בכל תחום היא שהסנדלר הולך יחף: לסַפּרים תמיד יהיה לוק חצי מוזנח, מכוניתו של המכונאי תמיד תעשה צרות ולבעל חנות הפרחים תמיד יהיו פרחים נבולים בבית. אצלי ארוחת ערב ממוצעת מורכבת משקית 100 גרם של בייגלה שטוחים וגביע שמנת חמוצה, כשהראשון נכנס באופן סיבובי לתוך השני ויחדיו הם נכנסים במהירות לתוך פי, תוך תקווה שהספר אותו אני קורא יישאר נקי.

 

בענייני תזונה תמיד יש את החברים החכמולוגים והמציקים שמוצאים לנכון לצלצל בלילה ושואלי בטון חצי מתבדח (ולא משעשע): "יש לי טונה ובצל - מה אפשר להכין עם זה?", או: "יש לי טונה ועגבניות - מה לעשות איתם?". בקיצור, השיחות הן תמיד אותן שיחות וגם המרכיב המרכזי שאני מתבקש לשלב הוא לרוב אותו מרכיב: שימורי טונה.

 

טונה, מלכת המזווה

כיצד קרה הדבר ושימורי הטונה הפכו לפריט חובה בכל בית? לא ברור, אבל האמת היא שכך הדבר לפחות מאז ימי ילדותי העליזים בהם, באופן קבוע, אימי הייתה מסננת קופסת טונה מנוזלים, קוצצת בצל דק-דק, מוסיפה המון לימון והופכת את המרכיבים לסלטון שליווה את ארוחת הערב לצד ירקות, חביתות ולחם אחיד.

 

האם אכן יש קשר בין סטייק טונה עשוי למחצה לבין אותו נתח שמשומר בשמן ומתחבא בקופסא? כנראה שכן. תמיד מפתיעה העובדה שהטונה הטרייה במסעדה וזו שמגיעה בקופסה היא בעצם אותו דג (או יותר נכון: מאותה משפחה, שחלקה אגב בסכנת הכחדה).

 

לכל חבריי שנתקלים בקופסת טונה ואינם מכינים ממנה סנדוויץ' טוניסאי טוב שמנצח בכל וריאציה, הכנתי כמה מתכונים שיחסכו לי שיחות טלפון בשעות מוזרות של הלילה: 

 

סלט טונה של הזונות מניס

כשהתחלתי לפתח את הסלט הזה, ראיתי בדמיוני זונות עניות שאוכלות יחד משהו זריז בצהריים, ממש לפני העבודה. הסלט הזה מוקדש להן ולכל הנערות העובדות באשר הן. 

 

המרכיבים: 

1 קופסה של טונה בשמן

1 תפוח אדמה גדול

2 גזרים

3 גבעולי בצל ירוק

1 בצל גדול

1 ביצה

3 כפות שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את התפוח אדמה והגזר לקוביות קטנטנות ומבשלים במים מפולפלים מאוד ומומלחים, עד שהירקות רכים. מסננים ומצננים.
  2. קוצצים את הבצל דק ומטגנים בשמן זית בחום נמוך עד להזהבה. מניחים להתקרר בתוך השומן.
  3. מסננים את הטונה מהשמן ומערבבים עם כל המרכיבים למעט הביצה, מתבלים במלח פלפל.
  4. בסיר קטן מביאים מים לסף רתיחה ומוסיפים כף חומץ , עולמים את הביצה ומניחים מעל הסלט.


סלט טונה של הזונות מניס, עם ירקות וביצה עלומה (צילום: דודו אזולאי)

 

סלט טונה חצי פושט

המרכיבים:

1 קופסה של טונה בשמן

3 כפות צלפים

1 לימון

5 גבעולי בצל ירוק

1 קופסא קטנה של אנשובי

2 כפות מיונז

 

אופן ההכנה:

  1. סוחטים היטב את הטונה מנוזלים.
  2. סוחטים לימון על הטונה ומשהים כ-5 דקות.
  3. קוצצים צלפים ובצל ירוק ומוסיפים לטונה, מוסיפים מיונז ומתבלים בפלפל שחור. מגישים עם אנשובי מעל לסלט.


סלט טונה פשוט (צילום: דודו אזולאי) 

 

קבב טונה על סלט עגבניות

המרכיבים: 

לקבב:

800 גרם טונה מקופסה

2 בצלים, קצוצים דק

3 שיני שום, קצוצות

צרור פטרוזיליה, קצוץ

1 ביצה

100 גרם פירורי לחם

גרידה מלימון 1

עגבנייה קצוצה

לסלט עגבניות:

6 עגבניות אדומות (עדיפות לעגבניות תמר בשלות)

3 שיני שום, קצוצות

חופן זיתים סורים מגולענים

צרור פטרוזיליה, קצוץ

צרור כוסברה, קצוץ

1/3 כוס שמן זית

מיץ מלימון 1

 

אופן ההכנה:

  1. קבבוני טונה: מסננים ומעבירים את הטונה לקערת ערבוב, ומוסיפים את כל המרכיבים.
  2. מתבלים במלח ופלפל לפי הצורך.
  3. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  4. מעצבים את התערובת לקבבים.
  5. צולים בשמן זית בעדינות (לא לייבש למוות).
  6. סלט העגבניות: קוצצים את העגבניות, מוסיפים זיתים, פטרוזיליה וכוסברה, מזליפים שמן זית, לימון ומוסיפים שום ומתבלים היטב.
  7. כשהקבב מוכן, מניחים אותו חם על סלט העגבניות הקר ובתיאבון.


קבבוני טונה על מצע של סלט עגבניות (צילום: דודו אזולאי)

 

  • ניר צוק הוא השף של מתחם המסעדות "קורדיליה", "נועה" ו"ג'אפה בר" ביפו העתיקה



  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    סלט טונה וביצה עלומה
    צילום: דודו אזולאי
    מציקים לו בלילה. ניר צוק
    צילום: גלעד קוולרציק
    מומלצים