שתף קטע נבחר

צילום: MCT

תושבי לונדון: "בישראל הצבא היה יוצא לרחובות"

אזרחי בריטניה התעוררו לבוקר גשום בתום לילה שקט. תושבי טוטנהאם, מקור המהומות, מנסים לעכל את היקף ההרס. חנויות רבות, ששמשותיהן נופצו, מכוסות עתה בלוחות שעם גדולים. אחת התושבות מספרת: "כולם פה עדיין פוחדים". איש עסקים זעם: "אל תדברו על עוני, מי שעשה את זה פשוט טרוריסט"

NO STOCK - אזלה הסחורה. זו לשון השלט שהציב סניף "אורנג'" במרכז הקניות בשכונת טוטנהאם, שניזוקה קשה במהומות במוצאי שבת. לדברי קני, מנהל החנות, לשלט יש משמעות כפולה: "האחת, להסביר ללקוחות שבאים שאין לנו עוד מכשרים למכור להם והאחרת, לפורעים אם יחזרו שידעו שכבר 'ניקו' פה הכול ולא נשאר בחנות דבר". עוד סממן של השקט היחסי, שהושג בימים האחרונים.

 

לא רחוק מכאן, ברחבות שבהם הוצתו חנויות ובתים, פועלת עיריית לונדון במלוא המרץ לשיקום ההריסות תחת גשם שוטף. מזג האוויר הגשום מסייע להפוגה במהומות ומאפשר לבעלי העסקים בטוטנהאם להתחיל במלאכת השיקום.

 

עוד דיווחים ופרשנויות על המהומות בבריטניה :

שגריר בריטניה בישראל: רוטשילד זה לא לונדון

דיוויד קמרון בפרלמנט: "איש לא יתחמק מהחוק"

עצורים בלונדון: "התעלמו מאיתנו, אז יצאנו לרחוב"  

 

"רק לפני ארבעה ימים היה פה תוהו-ובוהו", מספרת מריון בליקר, תושבת השכונה, "ארגזים שלמים וקופסאות זרוקים על הרצפה מחוץ לחנויות, אנשים יצאו מפה עם טלוויזיות ומכשירי חשמל ונעליים - בעיקר נעליים". לדבריה, "עכשיו המקום נראה מת, ייקח הרבה זמן עד שדברים יחזרו לשגרה".  


זה מה שנשאר אחרי המהומות (צילום: EPA)

 

מרכז הקניות הסמוך לתחנת הרכבת התחתית נראה שומם למדי, בקושי נותר חלון ראווה אחד לרפואה, את השמשות בעסקים הנמצאים כאן מכסים לוחות שעם גדולים. "הכול נופץ כאן", אומר עבד עלי, מאבטח בחנות "ארגוס" לממכר מוצרי חשמל, "חלק מהעסקים כבר נפתחו מחדש, אבל אנשים לא מגיעים לכאן. כולם עדיין מפחדים, אף על פי שהמשטרה מפטרלת פה ביומיים האחרונים באופן קבוע. מה שקרה כאן היה פשוט טירוף אחד גדול, ואף אחד לא מצליח להבין איך הגענו למצב הזה".


כאן היתה חנות רהיטים (צילום: EPA)

 

על לוחות השעם במרכז הקניות הענק, תלה אתמול אדם פרטי שלטים שעליהם נכתב: "הַחזירו את השלום והשקט לרחובות, לקהילה ולערים". השקט אמנם חזר, אבל עובדי המקום אומרים שהשלום עוד רחוק.

 

מרטין פורמן, איש עסקים שנוהג להגיע לכאן מדי יום מביט כלא מאמין בחנות הענק Q&B ההרוסה, שחלונותיה המנופצים טרם תוקנו. "אל תדברו איתי על עוני ומצוקה כלכלית. ילדים בני 10 שבוזזים חנויות לא עושים זאת בגלל עוני. מי שעשה את זה פשוט טרוריסט".


לוחות השעם ש"מעטרים" את חנויות לונדון (צילום: רויטרס)

 

מריון בליקר הוסיפה: "כולם מנסים לתרץ ומסבירים שהעבריינים הם העניים. גם אני ענייה, אבל אני את הטלוויזיה שלי קניתי במו ידיי ובמיטב כספי. למרות העובדה שחברותיי אמרו לי 'הנה הזמן להשיג משהו, לקבל טלוויזיה בחינם' לא חשבתי לרגע לעשות את זה".

 

לטענתה, "אומרים שזו אנרכיה, אבל אני לא מסכימה כי כשמדברים על אנרכיה, מדברים על מעשה אלים נגד שיטה. כל החנויות כאן במרכז הקניות הן חברות ענק מבוטחות. 'סוני' שנמצאת לא רחוק מכאן תקבל את הכסף חזרה, להם לא צריך לדאוג, אבל ברגע שהם הלכו לחנויות קטנות ולעסקים פרטיים ובזזו אותם, הם הוכיחו שזו לא מחאה נגד השיטה".

 

בליקר הנזעמת מתעקשת שאין כאל כלל אמירה פוליטית. "הילדים הטיפשים האלו אפילו לא מסוגלים לבטא את המילה אנרכיה. מה שהיה פה הוא ביטוי מוחשי לטבע האדם. ברגע שלא מציבים לו גבולות היצר משתלט עליו, כי הרי בסופו של דבר, אם לבזוז או לא - זו החלטה מוסרית".

 

"הם ניצלו מצב שבו לא הייתה משטרה ואם הייתה משטרה, היא לא עשתה דבר. אצלכם, אם היה דבר כזה כבר מזמן הצבא הישראלי היה ברחובות", סיכמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלונות החנויות נופצו
צילום: EPA
"היה פה תוהו ובוהו"
צילום: MCT
מומלצים