שתף קטע נבחר

התלמידים מוכנים ללימודים, בתי הספר לא ממש

1 בספטמבר מתקרב והמצב לא מעודד: חוטי חשמל חשופים, קירות סדוקים, צינורות בולטים ועוד. בשלטון המקומי מאשימים את משרד החינוך: הם קיצצו בתקציבי השיפוץ. שם טוענים: האחריות היא של הרשות המקומית

מגלגלים אחריות: שבועיים לפני פתיחת שנת הלימודים ובתי ספר רבים ברחבי הארץ עדיין לא ערוכים כראוי. כך טוענים במרכז השלטון המקומי, שמפנה אצבע מאשימה כלפי משרד החינוך, שלטענתו קיצץ בתקציבים. בינתיים, מי שצפויים לסבול הם התלמידים.

 

מדי שנה נערכים בבתי הספר השונים ברחבי הארץ בדקי בית, שנועדו לאתר מפגעים. מבדיקות שנערכו באחרונה נמצא כי ישנם עדיין מוסדות חינוך רבים שסובלים מתחזוקה ירודה כמו קירות סדוקים, תאי שירותים לא תקינים וברזיות שאינן בשימוש.

 

שירותים בבית ספר. הברזיות מחכות לסוף (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
שירותים בבית ספר. הברזיות מחכות לסוף(צילום: הרצל יוסף)

 

מצב תחזוקת בית הספר מושפע בעיקר מתקציבה של הרשות המקומית ומגיל המבנה. "באלו הישנים יש כל כך הרבה ליקויים כך שלא מספיק למרוח קצת צבע על הקירות בחופשת הקיץ, אלא נדרש שיפוץ מאסיבי שכולל החלפות צינורות המים והביוב והריסת תאי השירותים ובניית חדשים במקומם", אומרת מנהלת בית ספר במרכז הארץ. "הבעיה היא שברשויות החזקות יש תקציבים להכל ואילו ברשויות החלשות אין כסף לשיפוצים, כך שבלית ברירה הם נאלצים להסתדר עם מה שיש".

 

הקירות זקוקים לצביעה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הקירות זקוקים לצביעה(צילום: אוהד צויגנברג)

 

גם במשרד החינוך מודעים לבעיה, אך פתרונות של ממש הם לא מנפקים. "יש פער עצום בין בתי הספר החדישים שנבנו בשנים האחרונות בסטנדרט בנייה מודרני לבין אלו הישנים, שכדי לתקן אותם ולהביא אותם למצב שוויוני צריכים משאבים אדירים שלא קיימים במערכת", אומר גורם במשרד החינוך.

 

"הדבר גורם לתחושות מרמור ותסכול קשות בקרב התושבים והצוותים החינוכיים. המנהלים מצדם מנסים לעשות מה שאפשר, אבל לרוב שיפוצי הקיץ הם רק בגדר 'קוסמטיקה' קלה ואילו העבודות הרציניות של ריצוף והחלפת צינורות הביוב והחשמל נעשות רק אחת לכמה שנים בצורה שאינה מתאימה לצרכי התלמידים".

 

מורה אחר הוסיף: "מילא שהקירות סדוקים, הבעיה היותר קשה היא שלפעמים יש מחסור בכיסאות ובשולחנות והמזגנים לא תקינים. בתנאים הללו בלתי אפשרי לנהל שיעור".

 

הכל תלוי בתקציב (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
הכל תלוי בתקציב(צילום: אבי מועלם)

  

יו"ר ארגון ההורים הארצי, אתי בנימין, אמרה ל-ynet: "יש בפריפריה בתי ספר בני למעלה מ-40 שנה שהתחזוקה בהם לקויה מאוד. לרשויות המקומיות אין כסף לשפץ אותם אז הם מתקנים רק מה שעלול לסכן חיי אדם כמו חוטי חשמל גלויים ושקעי חשמל שבורים. את התיקון של הברזיות בחצר או המדרגות הסדוקות הם דוחים לפעם אחרת".

 

ואם חשבתם שמישהו ייקח אחריות על המפגעים, טעיתם. נסו יותר בכיוון של גלגול אחריות. בשלטון המקומי מפנים אצבע מאשימה כלפי משרד החינוך, שלדבריהם קיצץ בשנים האחרונות עשרות מיליוני שקלים שיועדו לשיפוץ מבנים.

 

יו"ר מנהלי אגף החינוך בשלטון המקומי, אבי קמינסקי: "אני מוטרד מאוד מנושא תחזוקת בתי הספר כי הסטנדרטים שלנו לא נכונים ולא מתאימים לסביבה החינוכית אליה אנו שואפים. ברגע שמשרד החינוך קיצץ בתקציב שיפוצי הקיץ, הרשויות החלשות, שגם כך סובלות מתקציבים דלים, נאלצות לשאת בנטל בעצמן. במצב כזה, רמת הציוד בבית הספר נמוכה והתיקונים נעשים ברמה ירודה".

 

דוגמאות למצב העגום בבתי הספר לא חסרות. כך למשל, בית הספר "גאולים" לחינוך מיוחד בבאר-שבע, שפועל במבנה ישן מאוד. "חוטי החשמל גלויים והקירות סדוקים", אומר יו"ר ארגון ההורים הארצי בבית הספר, איציק מימון, "שבילי הגישה לכיתות אינם בטיחותיים, הריצוף בולט מעל הקרקע ובעבור ילדים עם מוגבלות בהליכה זה מהווה סכנה של ממש".

 

מעיריית באר שבע נמסר בתגובה: "העירייה נמצאת בעיצומם של העבודות להסרת כל המכשולים לרבות הריצוף, השבילים והחשמל. השנה השקענו סכומי כסף די גדולים בנושא בטיחות ושיפוצים ואין ספק שבראשון לספטמבר כל בתי הספר, כולל גאולים, יהיו מוכנים לפתיחת שנת הלימודים וקבלת התלמידים".

 

גם בית הספר "לוי אשכול" בלוד סבל מהזנחה קשה. תאי השירותים לא תקניים ושקעי החשמל היו פגומים. "לא ייתכן שילדים לא יוכלו לגשת לשירותים המצחינים מחשש לבריאותם", אמרו ההורים בזעם. הורים מבית הספר "גני יער" בעיר טענו כי במהלך השנה האחרונות נסתמו צינורות הביוב והביוב התפרץ ברחבי בית הספר.

 

בעיריית לוד מבהירים בתגובה כי כל הליקויים בבתי הספר "אשכול", "גני יער" וכן המוסדות החינוך האחרים תוקנו הודות לתקציב מיוחד בסך 5 מיליון שקלים שהוקצה לטובת שיפוצי הקיץ.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי התחזוקה השוטפת של מבני החינוך היא באחריות הבעלות על המוסד החינוכי, קרי הרשות המקומית. "יצוין, כי בתקציב שיפוצי הקיץ המוענקים לרשויות כסיוע על פי קריטריונים ברורים לא חל כל קיצוץ משנים עברו". במשרד מוסיפים עוד כי חלק מתקציב חידוש מבנים הוסט לטובת חיזוק מבני חינוך מפני רעידות אדמה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזנחה. התלמידים תיכף מגיעים
צילום: נמרוד גליקמן
בנימין. בעיה בפריפריה
צילום: טל בדרק
מומלצים