שתף קטע נבחר

ההסלמה בדרום: עובד שייעדר לא זכאי לתשלום

מתקפת הטילים בדרום מעלה סימני שאלה וחרדות רבים אצל תושבי האיזור - האם ייזכו לתשלום אם ייעדרו מעבודתם? האם יהיה אפשר לפטרם? ולמה הם זכאים ברגע שהמעסיק עצמו מכריז על השבתת העבודה? התשובות בחוק לא מעודדות, והקלות רבות תלויות בהתחשבות המעסיק

ההסלמה הביטחונית בדרום, שהחלה ביום חמישי עם מתקפת הטרור סמוך לגבול ונמשכה אל תוך סוף השבוע בירי טילים אל עבר ערי הדרום, מעלה חשש כבד לתחילת שבוע העבודה התקין באזור.

 

מהן זכויות העובדים שעבודתם השוטפת תיפגע עקב המצב הביטחוני? לפניכם שאלות ותשובות, בסיוע חברת חשבים למידע עסקי, המתמחים בדיני עבודה ויחסי עובד-מעביד.

 

עוד על מתקפת הטרור בדרום :

 

האם עובדים בדרום שייעדרו מעבודתם יזכו לתשלום?

עובדים הנמנעים על דעת עצמם מלהגיע למקום עבודתם, או שדרכם למקום העבודה נחסמה בשל פעילות צבאית, אינם זכאים לתשלום בגין ההיעדרות מן העבודה - והיא תיחשב ליום חופשה.

 

לדברי משפטני חשבים, אין כל חוק המאלץ מעביד לשלם לעובד בגין היעדרות כזו, ועל כן על העובד והמעביד להגיע להסכמה ביניהם - אם על ידי הכרזת ההיעדרות כיום חופשה, או שהעובד יזכה לשכר מלא ויחזיר בתמורתו שעות עבודה נוספות.

 

עובד שייעדר, אפשר לפטרו?

"חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, התשס"ו – 2006" שנחקק לאחר מלחמת לבנון השניה, אומרים בחשבים, כולל שני פרקים עיקריים: פרק א', שהוא בבחינת הסדר קבע, להוציא חריג אחד, ושעניינו איסור פיטורי עובד שנעדר מעבודתו עקב המצב הביטחוני.

 

פרק ב', שהוא הוראת שעה, ושעניינו תשלום שכר לעובד שנעדר ממקום עבודתו או לא ביצע את עבודתו במהלך תקופת מלחמת לבנון השנייה, בימים שבהם היה מקום עבודתו או מקום מגוריו באזור הגבלה כפי שהוגדר בחוק.

 

כלומר, החוק אמנם אינו אוסר על פיטורים, אולם ניתן למצוא נחמה בכך שמעבידים "יכולים לשלם לעובדיהם שכר גם בגין ימי היעדרותם, מתוך בטחון שהחוק יתוקן כך שיפוצו על ידי השלטונות ללא כל צורך ליצירת מענה לכל מצב חירום נפרד", אומרים בחשבים.

 

מה קורה בעת השבתה יזומה של מקום העבודה?

"בהיעדר חוקים ברורים, המגדירים מהו מצב בטחוני המחייב סגירת מקום עבודה והמסדיר את הפיצוי לעובדים ולבעלי העסקים, אפשר רק להקיש מהוראות ותקדימים כדי להשיב על השאלה מי נושא בנזק.

 

"ועל כן, אם הודיע בעל העסק לעובדיו מראש על השבתת מקום העבודה עקב חשש מפגיעת טילים או ירי, משמעו כי הכריז על יום חופשה והיעדרות באותו יום נגרעת ממכסת חופשתם של העובדים בתנאי שההודעה הקדימה את בואם למקום העבודה.

 

"השבתת מקום עבודה, שלא הוכרזה והוגדרה על ידי המעביד כחופשה, תיחשב לעובדים כאילו עבדו בימים שבהם הושבתה העבודה", אומרים בחשבים ומוסיפים כי היו מצבים, שבהם זכו מעבידים ששילמו לעובדיהם שכר גם כאשר עסקיהם הושבתו ביוזמתם בפיצוי מקרן מס רכוש ופיצויים, אולם אין בכך כדי להבטיח פיצוי כזה בכל מקרה בשל היעדר חקיקה ותקנות ברורות.

 

ואם מקום העבודה יושבת לזמן רב?

במקרה של עסקים שנהרסו ויושבתו לתקופה ארוכה מאוד יהיה על בעל בית-העסק לפטר את עובדיו ולשלם להם פיצויי פיטורים. הוא גם יוכל גם להוציא את עובדיו לחופשה ללא תשלום עד למציאת פתרון לבית העסק, אך במקרה זה "יוכלו העובדים להתפטר ולדרוש פיצויים בשל הרעה מוחשת בתנאי עבודתם", אומרים משפטני חשבים ומוסיפים: "בכל מקרה, יש רק שתי דרכים לסיים יחסי עובד-מעביד: פיטורים או התפטרות".

 


פורסם לראשונה 20/08/2011 21:58

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
נפילת רקטת גראד ליד קרית גת
צילום: צפריר אביוב
מומלצים