דרך ההרמוניה אל השלום
בימים אלה של כאוס ומחאה שרונה פומס בדקה מהי מספרים חכמי סין על הדרך שיכולה להוביל אותנו אל השלום וההרמוניה שיסייעו לסיים את הויכוח בצורה הטובה ביותר
התפתחות ההיסטוריה של התרבות והפילוסופיה הסינית שזורה באגדות צבעוניות, סיפורים הרואיים ודברי חכמים מעוררי השראה שעברו מפה לאוזן במשך אלפי שנים. ב"אגדות הדרקון הרוקד" מציגה אווה וונג חלק מהם. הסיפור הבא בוודאי יזכיר לנו את מה שקורה בימים אלו כיון שהוא עוסק בתקופה של שלטון מנוון והמלצות של חכמים דאואיסטים כיצד להגיע לדרך השלום וההרמוניה. נראה שחוכמה עתיקה זו יכולה להיות אקטואלית מתמיד גם אצלנו.
ההסטוריה לעולם חוזרת ומידע חכם לעולם נשאר-
בשנים המאוחרות של שלטון שושלת האן HAN השלטון הקיסרי החל בתהליך של דעיכה, שרים הפכו מושחתים בקיסרות לא הולמת וסריסים החומדים את הכתר. העבודה הציבורית הוזנחה, חיל המצב שהיה בחזית היה חסר חיילים ומיסים גויסו כדי לתמוך בפזרנות של משפחת המלוכה.
בזמנים בעייתים אלה גר טאואיסט בשם קאן זונג (KAN ZHONG) שהיה לא רק מומחה לאמנות הבריאות ולאריכות הימים, אלא אף התמחה באסטרטגיית לחימה ודיפלומטיה. לצדו היו סטודנטים רבים, בנים לשרים וגנרלים, עם זאת, למרות שמסטר זונג לא אחז במעמד ובתפקיד ציבורי, הוא היה מקושר היטב ובלשון הטקסט היו לו עיניים ואוזניים רבות בממלכה.
התנוונות חצר שושלת חאן HAN השפיע על מסטר זונג עמוקות. בעוד חבריו הטאואיסטים השאירו את עצמם מחוץ לפוליטיקה, זונג האמין שעם הנחייה נכונה הממשלה תשתקם ושלטון החוק יחודש.
מסטר זונג פיתח פילוסופיה הממזגת את עקרונות קונפוציוס יחד עם לימוד שאינו מתערב במטרה לקדם הרמוניה בין שמיים, אדמה ואנושות, אותה הוא כינה "דרך השלום וההרמוניה". מטרתה של הגישה היתה להנחות את הממלכה לעקוב אחר רצון השמיים ולעודד אנשים להתאמן על אומנות הבריאות ואריכות הימים בתקווה שזו תהייה מטרת כל התושבים. תלמידיו של מסטר זונג הפיצו את עקרונות "דרך השלום וההרמוניה" בערים ובכפרים בטענה שהמורה שלהם קיבל את המידע באופן ישיר מבני אלמוות.
בימים בעייתים פחות הלימוד של מסטר זן היה מתקבל בברכה ובהערכה על ידי השלטונות. אך בימים בהם השליטים עסוקים בקנוניות לימוד זה מסוכן למדי. לאחר שתלמידיו של מסטר זונג נכשלו בתוכניתם להחליש את כוחם של הסריסים ובעלי השלטון רודפי הבצע והאגו, נתפס מסטר זונג, נאסר והוצא להורג בעוון בגידה.
סטודנטים שלו הוסיפו להפיץ את תורתו ממקום מסתורם בפרובינציה הצפונית שם השפעת שושלת האן היתה חלשה במיוחד. משם התפשטה התורה וחלחלה אל האזור המרכזי והדרומי של סין. באותו זמן שושלת חאן הייתה מפוזרת למדינות עצמאיות ואחת מהמדינות העצמאיות, האגרסיביות והדומיננטיות באותה תקופה היתה ממלכת וו (WU).
בזמן שושלת WU חי טאואיסט אלוהי נשגב בשם יו-קי (YU QI) הוא היה חלש וחולה כילד אך נרפא על ידי מרפא נווד. קי שהעריץ את כישורי הריפוי של הנווד הציע עקרונות פשוטים לחיים שעל בני האדם לאמץ כדי לעקוב אחר המסתורין של האדם המתגורר בהרים.
שנים מאוחר יותר שב יו-קי אל כפר הולדתו עם כשרון לנבא, לרפא באמצעות צמחים ולעשות קסמים באמצעות קמעות (טליסמנים). הוא גם הביא עמו ספר שניתן לו על ידי המורה שלו, ספר זה היה העתק של "ספר השלום וההרמוניה" והוא היה הלימוד של מסטר זונג KAN ZHONG. הספר הכיל מידע שהיה אהוב עליו במיוחד החל מאמנות הבריאות והניבוי ועד לאריכות ימים ואסטרטגיית לחימה.
מרכיבי האנרגיה הפנימית-
הספר הכיל גם את שלושת המרכיבים של אנרגיה פנימית: ייצור, ויטאליות ונשמה, ודרך שימוש נכון בהם:
- אנרגיה נשימתית ניתן לפתח על ידי השקטת המיינד והמחשבה.
- אנרגית הייצור ניתן לחזק על ידי הפחת פעילות מינית.
- ואנרגיה חיונית ניתן לחזק על ידי בקרה ו-וויסות נשימה.
הוא זיהה שש רמות של הארה, ההוויה הגבוהה עוקבת אחר האדם המודע, החכם, הנעלה והאלמותי שהטאואיסטי מאמץ. השאיפה להיות אלוהי-רוחני החי חיים טובים וארוכים דורשת אחיזה במודעות של הדאו, השקטת המיינד, שמירה על הרוח החייה מבפנים ופיתוח וטיהור שלושת האנרגיות הפנימיות שהוזכרו לעיל.
יו-קי שוטט בערים ובכפרים, אימץ את הפילוסופיה של קאן זונג וריפא חולים. אם הספר היה עוסק רק בלימוד בריאות, אריכות חיים ואלמוות, יו-קי לא היה מעליב את ממלכת וו. עם זאת, הספר גם הציע יצירת מצב אוטופי בו קיסרים עוקבים אחר רצון השמיים, מכבדים את האדמה וקשובים לצרכי בני האדם. באקלים פוליטי, היכן שנבחנת התנהגות לא מכובדת בין יריבים, רעיונות אלה אינם נסבלים.
המוניטין של צי כאדם חכם ומרפא גדלו כמו אש בממלכת וו. יום אחד מצא את עצמו יו-קי בחברת שר נכבד של ממלכת וו בעת שזה האחרון ביקר את אמו. האלמנה קראה לבנה לצידה ואמרה לו "בוא תקשיב לעצות של האיש החכם". שר מדינת וו, ששמו היה סאן סה, היה סקפטי לכל דבר רוחני הוא מצא שמדובר בדברי הבל של אדם שרלטן שלא ראוי להתערב בעניינים פוליטיים, אך כדי לכבד את אמו ישב והקשיב לדברין בשקט.
יו- קי השתחווה לפני השר ואמר "אדוני השר אם תכבד את השלום אנשיך ישגשגו. דרך השלום היא דרך השמיים. אם תלך נגד דרך השמיים תפגוש מוות אלים".
השר עמד לפלוש למדינה השכנה וכששמע את דברי החכם, לא היה מרוצה. "ממתי שרי וו צריכים להקשיב לשרלטנים?", שאל את עצמו, והחליט שיש להיפטר מאדם בעייתי זה. למחרת היום השר של וו אסר את יו-קי והביאו לפניו.
"אתה טוען לכוח מאגי", אמר לו סאן סה, "אם תוכל להציל את עצמך אקשיב לעצות שלך, אם לא, הוכחת שאתה נוכל". יו-קי ענה בשלווה: "זה לא עבורי להחליט אם אחיה או אמות. אף אחד לא חי לנצח. עם זאת, אם הדם שלי הוא על ידך אזי הדם שלך יהיה על ידיים של אדם אחר".
הלורד הוציא את החכם קי להורג. כשאמו של השר סאן סה שמעה זאת, היא נאנחה ואמרה: "זו צוואת השמיים, הבן שלי לא ירש את הכתר וגם לא צאצאיו" .
זמן קצר לאחר מכן סאן צה נלכד ונרצח. הוא מת ללא יורש ואת מקומו ירש אחיו , למרות שמדינת וו היתה אחת משלושת המחוזות שטענה לכתר הסיני, היא חוותה תבוסה על ידי משפחת CAO שהדיחה את קיסר חאן וייסדה שושלת WEI.
עקרונות דרך השלום וההרמוניה היוצאים נגד ניוון ואגו מומלצים בכל זמן ובוודאי בימים אלה לעומדים בראש המדינה ולכל אדם המבקש אריכות ימים.
שרונה פומס, פנג שואי
