שתף קטע נבחר

למה החתונה הפכה בסיס לפשיטת רגל?

האם תהיתם מדוע מחיר הפתיחה של החיים הזוגיים הוא כה יקר? לא הייתם רוצים עוד 50 אלף שקל בכיס? למעשה מרגע ההחלטה עד לרגע ספירת הצ'קים עוסק הזוג הצעיר בעיקר במחשבה איך לאתגר את המוזמנים ולספק את רצונם של שני הצדדים המחותנים. את המחיר הוא משלם במשך שנים אחרי

תשעה באב חלף עבר לו ועונת החתונות הגיעה, אחרי הכנות רבות, הקשר הזוגי הופך ממוסד.

 

תעשיית החתונות בישראל מגלגלת יותר מ-8 מיליארד שקל בשנה, עם עלות ממוצעת של מעל 85 אלף שקל לחתונה. בהחלט שוק פורח ומשגשג לרווחתם של בעלי האולמות, הצלמים, אנשי תעשיית השמלות ועוד רבים וטובים.

 

הזוג הצעיר שבדרך כלל מתנסה בפעם הראשונה בחייו בניהול פרוייקט מורכב ומשמעותי, מתמודד עם שאלות רבות החל מקונספט האירוע : אולם, גן, חוף ים, יער, והמשך בסגנון המוסיקה הצילום, בחירת המנות, תאורה והגברה, שמלת כלה, הזמנות והרשימה עוד ארוכה.

 

"שופכים הרבה כסף כדי להרשים"

רונית ואבי עומדים להתחתן בעוד חודש. שניהם עובדים. גם ההורים הבטיחו לסייע. הזוג המיועד, שלו מודעות לנושא ההוצאות והעלויות הכספיות, נערכו לאירוע המרגש כבר זמן רב ובחנו את ההוצאות, ערכו השוואות והתמקחו על המחיר במסגרת שלל השירותים שנדרשו ליום המיוחל. סיכום הביניים שלהם מראה כי העלות הכוללת עד כה של הוצאות החתונה מגיעה ליותר מ-100 אלף שקלים. וזו כמובן רק התחלת הדרך. הזוג צריך לדאוג לעצמו לדירה (בשכירות) להוצאות שוטפות של משק הבית ועוד.

 

למעשה, התהליך מתחיל עוד הרבה לפני החתונה עצמה, מסבירה שלומית יהב מנכ"ל חברת "החלק המשלים" העוסקת במחקר פיתוח והדרכה בתחומי ביטוח כלכלה ופיננסים, "רגע לפני ההצעה לנישואים, ברגעי ההתרגשות עם קבלת ההחלטה, כל המחשבות זזות הצידה ומפנות את מקומן למחשבות הרצות בראש הן איפה ומתי (להציע), מה (להגיש) וכיצד להציע. באותם רגעים, בחיפוש אחר ההצעה הכי מיוחדת והכי חדשנית, כל השיקולים הכלכליים מתגמדים ואולי אף מתמוססים.

 

הרצון להקסים ולהותיר ללא מלים גורם לנו לבצע פעולות לא מחושבות עד כדי הגזמה וכבר בשלב הצעת הנישואים אנו רואים זוגות המוציאים סכומים עצומים רק כדי להרשים".

 

"זוגות רבים מוציאים על יום החתונה מאות אלפי שקלים", אומר גיל אורלי מנכ"ל חברת יבולים המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים. "המקור לכך הוא הסטנדרט בתעשיית החתונות שהתייצב בשנים האחרונות על סכומים עצומים, והעובדה כי חתונה היא פנטזיה שנרקמת במשך רוב החיים".

 

"החתונה היא ההתחלה של חיים כלכליים משותפים הכוללים אתגרים עצומים. בעשור הראשון זוג צעיר צריך להתמודד עם אתגרים כגון רכישת דירה והבאת ילדים לעולם ולהתמודד עם הוצאות נוספות כגון ריהוט, רכב ועוד".

 

זמר במחיר "מציאה"

למעשה, לא מוגזם יהיה לומר כי מרגע ההחלטה עד לרגע ספירת הצ'קים, עוסק הזוג הצעיר בעיקר במחשבה איך לאתגר את המוזמנים ואיך לספק את רצונם של שני הצדדים המחותנים. ברוח זו גם רונית ואבי רוצים אטרקציה ייחודית, הם מתכננים להזמין לחתונתם זמר ידוע ומוכר.

 

אחרי הנחה הוא יגבה מהם "רק" 35 אלף שקל (וזה בלי התזמורת). פיצוץ של זמר שירים את האירוע, כזה שלא יישכח. ואולם אחרי שכבר סגרו את ההזמנה. החלו לקנן בליבה של רונית ספקות - הכוכב ששכרו במחיר "מציאה" ירים את הערב, בזה אין ספק, אך מי בדיוק עומד במרכז הערב הזה. האם זו הופעה של זמר פלוני, או השמחה שלה ושל אבי? האם החוגגים יתרכזו בלשמח ולרקוד עם הזוג הטרי, או יתרכזו סביב ה"טאלנט" סטייל קיסריה?

 

"כל חתן וכלה מוצפים בהצעות בטיפים והמלצות של חברים ומשפחה, מה כדאי לכלול באירוע ואיזה אטרקציה להביא", אומרת יהב. "אבל חשוב מאוד שהזוג הצעיר יבחן כל אחת מהן בקפידה ולא יקפוץ על כולן כמוצאי שלל רב. אין סיבה שהחתונה תראה כיריד מרובה אטרקציות, הרי האורחים באו לכבוד הזוג ולא כדי לקפוץ על טרמפולינה".

 

רונית ואבי הקפידו לכלול בפתיחת הערב בופה עשיר, הרמה הגבוהה ביותר שמציע האולם זאת כמובן , מלבד האוכל האיכותי שיוגש במהלך הערב.

 

מהלך זה מעלה תהיה נוספת, סביב מה מתרכזים, סביב השמחה או סביב האוכל? זה לא שהאלטרנטיבה היא חלוקת סנדוויצ'ים ומיץ פטל. גם אם יבחרו בבופה צנוע יותר שכן זו רק פתיחה, עדיין התפריט במהלך הערב לא יבייש מסעדת גורמה.

 

סוחבים חובות מהחתונה

מחיר הפתיחה של החיים הזוגיים הפך כה יקר (מבחירה), ובמקביל אנחנו רואים התעוררות של מחאה חברתית על יוקר המחייה.

 

"במהלך השנים אני נפגש עם תופעה הולכת ומתגברת: מגיע אלינו זוג צעיר, אנחנו שואלים אותם כיצד נקלעתם לחובות כאלו והם עונים בכאב: "מהחתונה". אומר אוריאל לדרברג מנכ"ל ארגון פעמונים. "זו מציאות בלתי נתפסת - מעבר להנחה המוטעית שככל האירוע יקר יותר כך השמחה בו גדולה יותר, לצערי אנשים רואים בערב חתונתם השקעה כלכלית וכשמגיעים לספור את מה שנותר מהאירוע עומדים נבוכים מול שוקת שבורה.

 

כאשר שני אנשים באים בברית הנישואין הם לא רק בראשית דרכם הזוגית הממוסדת ובונים את ביתם המטאפורי, אלא גם נמצאים בצומת מרכזית בה הם צריכים לבחור בדרך של התנהלות כלכלית נכונה. מרגע זה והלאה יהיו לזוג הטרי עוד החלטות כלכליות רבות ומכריעות".

 

גיל אורלי: "מכיוון שהמצב הכלכלי הוא אחד הפרמטרים החשובים להצלחה בנישואין, וקושי כלכלי יכול לאיים על החיים בהמשך, חשוב לשנות את הגישה ולהפוך את החתונה לפרוייקט כלכלי משותף של בני הזוג. כמו בכל פרוייקט כלכלי, חשוב להכיר ביכולות שלנו ולהגדיר מסגרת תקציב שמתאימה למצבנו הכלכלי ולא רק לחלומות שלנו. את האופן בו מחולק הכסף בין הסעיפים השונים ניתן להחליט בהתאם לסדר העדיפויות שלנו ושל בני הזוג, כך שלא חייב לוותר על כל החלומות. התכנון שלנו יקבע האם החתונה תהיה הצעד הראשון המשותף שלנו בדרך להתבססות כלכלית או לקשיים כלכליים".

 

האם חתונה יותר צנועה היא גם פחות משמחת? אולי ההפך? אנחנו מרבים לבקר את הציבור החרדי, ופעמים רבות בצדק, אולם אפשר גם ללמוד ממנו כמה דברים. החתונות במגזר הזה צנועות מאוד אבל גם שמחות מאוד. אז נכון, לא צריך ללכת לקיצוניות סגפנית, אבל לפחות לנווט לדרך האמצע.

 

אולי הגיע הזמן לשנות את הגישה מיסודה. למה שלזוג הצעיר לא יהיו בכיס עוד 50 אלף שקל לסיוע בשלל ההוצאות העתידיות, 50 אלף שיגרעו משלל התוכניות הגרנדיוזיות והיקרות ומבלי שיורידו ולא במעט מהשמחה של אותו ערב נפלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרצון להקסים ולהותיר ללא מילים, גורם לנו לבצע פעולות שגויות
צילום: shutterstock
למה להתחיל א החיים ממקום של קושי וחובות?
צילום: shutterstock
מומלצים